USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Росіянам українські підручники історії «нагадують мультфільми»

2 Грудня 2009 12:38

Росія критикує підручники історії своїх сусідів: у них у всьому винні росіяни.
Учені з Національної лабораторії зовнішньої політики, вивчивши шкільні підручники 12 країн ближнього зарубіжжя, залишилися ними незадоволені. На думку росіян, сусіди в навчальних посібниках звеличують власні народи і безпідставно критикують росіян. Таких тенденцій немає тільки в підручниках Білорусі і Вірменії – пише newsru.com.
Лабораторія одержала гранти на дослідження від Фонду «Державний клуб» після розпорядження президента Медведєва про підтримку соціально орієнтованих НКО, повідомляє «Независимая газета». Фахівці протягом року вивчили більше 187 підручників. Результати історіографічного дослідження були опубліковані в спеціальній доповіді. Там ідеться, що країни колишнього СРСР підносять школярам міфи про історію свого народу, високу культурну місію предків і негативний вплив Росії.
На думку вчених, українські підручники нагадують мультфільми, в яких добро на догоду різним політичним силам перетворюється на зло, при цьому часто не міняючи свого змісту. Процес возз’єднання України з Росією трактується в українських підручниках як визнання Москвою її незалежності. Також у підручниках розповідається про невідоме вченим явище – Українську козацьку державу, пізніше нібито знищену Москвою.
За словами експертів, усі підручники країн ближнього зарубіжжя відрізняються націоналістичним трактуванням історії. Як відзначають історики, часто цей націоналізм є уявним, а події висловлюються на користь інтересів правлячих еліт. 
На думку вчених, у всіх підручниках замовчуються вигоди, які країни одержували, будучи республіками СРСР. Таким чином йде повернення до теорії «абсолютного зла», уособленням якого стала Росія, відзначають експерти. Фахівці з тривогою говорять про небезпеку дезорієнтації молодого покоління.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Юка Показати IP 2 Грудня 2009 15:42
а яка ж жаба не буде хвалити своє болото! а Росія що - пуп землі? зависоко літає!
ВАСИЛЬ Показати IP 2 Грудня 2009 16:24
Кругом вороги (крім Білорусі і Вірменії)...Чому? Бо народи повертаються до своїх витоків,не дивлячись,що скажуть карлики в Кремлі.Зло - воно і є злом - абсолютним.
Vetal Показати IP 2 Грудня 2009 16:39
А шо це москалі нас критикують, яка їм різниця за якими підручниками вчяться діти- їм що правда в очі ріже. Хай своїх вчать що Сталін герой-комунізму і т.д.
seal Показати IP 2 Грудня 2009 16:56
І що ж вони все лізуть і лізуть туди, куди їх ніхто не просить? І що ми чи, наприклад, прибалти маємо гнобити себе і возвеличувати Росію. Це було б принаймні тупо з нашого боку.
Влад Показати IP 2 Грудня 2009 17:19
Так вы все тоже русские,одной православной русской семьи.И так всегда будет.Предки наши-как единый народ.Это вы сами разрешили провести себе разделение в башке и теперь не живете, а мучаетесь.То вы окраинцы,то вы незалежни,то свидоми,то подсвидоми,запутались бедные.То у вас шиба,то у вас криза,то у вас шиза,то еще какая-нибуть козюра...Одни помои...
Ладомир Показати IP 2 Грудня 2009 17:36
логини "ЮКА" и "Seal" – це що одна бригада, чи як? Передивися всі новини.... якось вони один перед одним. Якось дивно. Чи це автори своїх же статей??? особливо я не згідний з ними на рахунок підручників... А якби якась країна... та сама Рашка наприклад в своїх підручниках по історії у всіх бідах своїх винуватила би Україну. Як б ми тоді реагували. До речі Сталін був грузином. А Хрущов українцем... це так на згадку. Та і козацької держави справді не було ніким ніде визнано. А якщо вже на "тупому" елементарному рівні проводити паралель між тим що було і тим що є, то не забуваймо той факт, що майже всі українці отримали житло в якому, до речі, зараз проживають подібні до "ЮКА" и "Seal" саме в тій країні а не в теперешній і свідомій. Чим ми зараз можем пишатись? жебрачою карїною яка по вуха в боргах через свідому Тюльку? Ніж критикувати когось чи щось, потрібно подивитись спочатку на себе. Рашка має всі підстави для невдоволоння навіть по тій причині що подібних речей вони про нас не пишуть. Поки ми не будемо когось поважати доти і нас ніхто не буде поважати. ПАРДОН! нікого не хотів образити! :)
seal Показати IP 3 Грудня 2009 14:08
до Ладомира. Почну по порядку. Хто така Юка я з не меншою цікавістю хотів би дізнатись, можливо це колись і станеться. Не подумайте нічого поганого, просто цікаво. До написання статей і до журналістики я абсолютно ніякого відношення не маю. А мої коментарі - це просто, так би мовити, думки вслух. В даному випадку на монітор комп'ютера. А право на вільне висловлювання своїх думок мені дає наша Конституція. Я і не претендую, що мої думки є якоюсь істиною, чи вони завжди правильні. І дякувати Богу, що я живу в Україні, а не в Росії. Там дійсно, мені навряд чи дозволили б вільно висловлюватись по певних позиціях! А щодо того що Росія про Україну не говорить ніяких гадостей, дозвольте з Вами не погодитись. Варто лише кілька раз переглянути випуски новин російських загальнодержавних телеканалів (наприклад "Первый" або РТР) і Ви перконаєтесь у зворотньому. А чого варті висловлювання про Україну таких російських державних діячів як Жириновський чи Затулін? А щодо того, що поки ми не будемого когось поважати, доти й нас ніхто не буде поважати - не можу не погодитись з Вами. Це дійсно так. Але давайте сюди ще додамо, що повага повинна бути взаємною!!! І на останнє, можливо Ви будете здивовані, але я особисто не належу до жодної політичної сили. Я цілком нейтральна і незалежна ні від кого особа. А свої політичні вподобання я звик виявляти на виборчій дільниці. Так що без образ. Чого і всім іншим бажаю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus