USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Російський айтішник і «політексперт» створив мільйонну ботоферму для Порошенка, – розслідування

19 Серпня 2022 13:25
Мільйонна ботоферма, яку нещодавно викрила і заблокувала СБУ, працювала в інтересах політичної партії «Європейська Солідарність» та її лідера Петра Порошенка. Більше того, так званих порохоботів створив російський айтішник, якого працевлаштував у Києві соратник того ж таки Порошенка.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні Апостроф-ТБ.

Медійники оприлюднили докази, що організатором ботоферми був російський IT-фахівець , який співпрацював з нардепом Артуром Герасимовим – близьким соратником Порошенка.

Майстренко розповів, що розробив спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяло автоматизувати роботу ботоферми і масштабувати її. Так саме завдяки цьому український інтернет заполонили «порохоботи».
Віктор Майстренко
Віктор Майстренко
«Оболонка, в якій все пишеться, називається «ZennoPoster». Це програма для автоматизації дій у браузері», – цитує видання затриманого.

Відтак ця програма могла від імені тисяч ботів автоматично публікувати потрібну інформацію, включно з фейками і «зрадою», запрошувати друзів, коментувати, ставити «вподобайки» під постами тощо.

Ці боти і займалися веденням у соцмережах сторінок підтримки Порошенка та його політсили, та головне – критикою Зеленського.

Серед свіжих тем, які поширювала ботоферма: конфлікт між Володимиром Зеленським і Валерієм Залужним, здача країни Путіну і олігархам, зрив призову до армії, розорення армії, фотосесія Олени Зеленської для журналу Vogue тощо.
Читати ще: Волинянин показав, як працює ботоферма у Facebook: хто користується і за скільки

Як розповідає сам Майстренко, окрім роботи на «ЄС», він також продавав розроблену програму всім охочим. Вона коштувала $314, і лише продаючи ліцензії, росіянин заробив близько $100 тисяч.

Він розповів, як потрапив до України в 2014-му: після того, як «засвітився» на виборах в рф, «референдумах» в Криму та на Донбасі.

За його словами, попри заборону на перетин кордону для росіян, Майстренку допоміг Герасимов. Згодом влаштував на роботу у свою маркетингову агенцію і поселив у квартирі, що належала колишній дружині. Саме в ній, до речі, і проводилися нещодавні обшуки.
Артур Герасимов
Артур Герасимов
Вже у 2015-му, створивши і розвиваючи ботоферму для Порошенка, Майстренко отримав за спрощеною процедурою від тодішнього президента громадянство України. Також став «політичним експертом» на телеканалах екс-президента.

Нагадаємо, СБУ заявила про викриття мільйонної ботоферми на початку серпня. Відповідне обладнання було встановлене у Києві, Вінниці та Харкові.

Під час обшуків було вилучено апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми, 5 тисяч сім-карт і 200 мобільних Proxy-ферм для підміни ІР-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 19 Серпня 2022 14:23
який 'вправний' наш петюня,хто б коли сумнівався. Що найбільше бісить мене в прихильниках 'сивочолого гетьмана', це те, що вони у нас завжди найрозумніші, ніколи не помиляються, і взагалі експерди у всьому, а всі інші тупі і недалекі.
додік до Анонім Показати IP 19 Серпня 2022 17:02
Так, ти тупий і недалекий - це науковий факт...
Анонім Показати IP 19 Серпня 2022 17:18
Хто б сумнівався що бото ферму тримав порох.
роман Показати IP 20 Серпня 2022 18:15
Ця брехня розрахована лише на тупих та непоінформованих людей. Всі хто часто працює в інтернеті бачать що гігантська ботоферма в Україні діє на користь офісу президента і опікається нею такий собі радник Єрмака, Подоляк! А інформація яку вкинула влада про нібито ботів ЄС, не підтвердилася. І це було відомо ще тиждень назад!
Аноніму Показати IP 20 Серпня 2022 19:39
Не поспішаймо. Почекаймо, що скаже слідство, що скаже суд, якщо до нього дійде.
Анонім Показати IP 20 Серпня 2022 19:58
Ні .розслідування ж провели і це пороха.!!ясно написано.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus