USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Розкрити злочин за краплею крові: як працює експертно-криміналістичний центр на Волині

22 Червня 2020 23:12
На Волині працює науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, який займається проведенням досліджень та експертиз для розслідування різних злочинів. 38 лабораторій працюють за різними напрямками: від визначення підроблених документів та підписів до наркотиків та дорогоцінного каміння.

Нещодавно тут відкрили ще одну лабораторію, спеціалісти якої за однією краплею крові можуть фактично розкрити цілий злочин. Що стається з речовими доказами, коли вони потрапляють в руки експертів, – у сюжеті ТРК «Аверс».

Нова лабораторія почала працювати у квітні. Вона спеціалізується на проведенні ДНК-аналізів. Нове обладнання, лаборанти в ізольованих кімнатах та ще кілька кімнат. Саме сюди потрапляють біологічні зразки людини та предмети, виявлені на місцях скоєння злочинів.

Читати ще: Відтепер волинські поліцейські можуть проводити ДНК-експертизу

Як розповідає завідувачка відділу біологічних досліджень та обліку Волинського НДЕКЦ МВС України Ольга Цивінська, завдяки експертизі ДНК можна швидше зібрати доказову базу для розкриття злочину. Основна мета – встановити особу людини. Раніше усі зразки надсилали до Львова чи Києва, та це забирало чимало часу.

«Метод ДНК-аналізу дає можливість встановити, наприклад, статеву приналежність та ідентифікувати особу. Це вирішує низку питань, дає можливість розслідувати дуже багато злочинів. Ми можемо ідентифікувати безвісти зниклу особу, також ідентифікувати рештки невпізнаних трупів», – пояснює Ольга Цивінська.

Експерти розповіли, що дослідження – справа кропітка й має кілька етапів: огляд речових доказів, етап виділення ДНК, наприклад, зі слини, нігтів, крові чи волосся, отримання та аналіз даних. За час функціонування лабораторії уже дослідили близько сотні зразків предметів, решток, частин тіла.
Якщо в цій лабораторії досліджують біоматеріали, то в іншій частині приміщення мають справу із камінням. Лабораторій, які проводять подібні експертизи, в Україні всього дві: у Києві та в Луцьку. Саме в луцьку лабораторію надходять зразки сонячного каміння – сировина та уже оброблене каміння. Експерти здійснюють його оцінку, вартість, хімічний склад та визначають на предмет підроблення.

Працівники центру розповідають: найбільш завантаженою із 38 лабораторій є лабораторія, яка проводить експертизу наркотиків. Тут за допомогою спеціального обладнання визначають тип дурману та джерела його походження. Також проводять аналіз спиртових речовин. Саме так і визначають фальсифікований алкоголь. Крім того, досліджують нафтопродукти, різні хімічні речовини тощо.

Не менш цікавою і водночас складною є робота судових експертів, які займаються виявленням підроблених грошей, документів, підписів та навіть почерку. Наприклад, чи написала людина записку, чи підписалася у документі із власної волі. Також тут вміють визначати за почерком стать людини та її вік.

Щодня центр проводить масу різнопланових експертиз у своїх численних лабораторіях, втім саме ДНК-лабораторію тут вважають значним досягненням. Оскільки в Україні таких ДНК-лабораторій є лише 8. Експерти сподіваються, що відтепер саме завдяки їхній сучасній ДНК-лабораторії кількість та швидкість розкриття кримінальних злочинів зросте в рази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus