USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Розмінування потребує майже половина території України

11 Квітня 2022 21:46
Близько 300 тисяч квадратних кілометрів території України потребує гуманітарного розмінування через велику кількість боєприпасів, залишених окупантами.

Про це повідомив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар на брифінгу 11 квітня, цитує «Інтерфакс-Україна».

«На сьогоднішній день ми провели орієнтовний аналіз територій, на яких необхідно провести комплекс заходів з гуманітарного розмінування... За попередніми оцінками, це близько 300 тис. кв. км – майже половина території нашої країни.

Щодня вилучається та знешкоджується в середньому від 2 до 6 тис. вибухонебезпечних предметів», – каже він.

За словами Бондаря, наразі основні зусилля з розмінування територій зосереджені на Ірпінсько-Бучанському, Чернігівсько-Броварському, Ніжинському та Тростянецькому напрямках.

Представник ДСНС наголосив, що, незважаючи на безперервні обстріли, щодня піротехніки працюють у Харківській та Миколаївській областях.

Відповідаючи на запитання про те, як жителі Київської області можуть повернутися додому після розмінування територій, начальник управління сказав: «Ірпінь ми відпрацювали. Але є домоволодіння, де не було господарів. Ми, як служба порятунку, не маємо права заходити на приватну територію. Тому ми залишаємо повідомлення: якщо людина повертається додому, то викликає нас, оглядаємо, після чого даємо дозвіл перебувати у домі».

При цьому Бондар додав: «Але основне рішення щодо можливості повернення людей – це функція місцевої влади».

Представник ДСНС також зазначив, що українські вибухотехніки мають високу кваліфікацію та працюють із сучасними боєприпасами типу «Іскандер», боєприпасами, що використовуються в авіації – ракети «Земля-повітря», «Повітря-повітря».

«Має місце застосування систем залпового вогню з касетними елементами... із системи «Іскандер», коли при спрацьовуванні розкидаються на великі площі та елементи перебувають у боєготовності. Наші фахівці проводять знищення таких боєприпасів безпосередньо на місці їх виявлення, тобто це ті боєприпаси, які не можна зрушити з місця, перевезти, знешкодити у будь-який спосіб, крім фізичного вибуху», – повідомив він.

Бондар наголосив, що російські окупанти використовують протипіхотні та протитанкові міни, у Харківській області ворог використав системи дистанційного мінування.

Також він наголосив, що через масштабне мінування ворогом дуже велика площа полів в Україні не може поки що використовуватись для сільськогосподарської діяльності.

«Але ми максимально робитимемо все, щоб якнайшвидше надати можливість нашим аграріям провести посівні роботи», – запевнив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus