USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Руда вода з-під крана: жителі села на Волині чотири роки – без чистої води

13 Липня 2021 08:00
Жителі села Бужани колишнього Горохівського району чотири роки не бачили чистої води з-під крана. Ходять набирати воду до сусідів, які мають криниці.

У селі мешкають майже 800 людей. До їхніх осель постачають воду дві напірні башти, однак з однієї – вода бурого кольору. Таку воду не можна пити чи готувати на ній, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Як розповідають місцеві жительки, щоб випрати білизну, також набирають воду в сусідів, у яких є криниці. Бідкаються: навіть техніка ламається через накип.

«Тече червона вода, і фільтр – червоний, і осаду багато. Через тиждень фільтр треба міняти», – каже Марія Макарук.

Галина Шевчук додає: «Багато заліза, мабуть, там, бо накипу в каструлі – повно. Відро щодня драяти треба. Аби попрати, то треба мати щастя. Звечора стараюся закинути речі в машинку, вночі інколи прокинешся, як чиста вода біжить, бігом включиш і на ранок усе випрано. А можна й навпаки. Вкинула чисті речі, а дістала казна-що, бо вода така пішла».

Окрім того, люди в Бужанах хворіють.

«Нам же ніхто не сказав, що саме від тієї води в того болять нирки, а в того – печінка. Нам же не сказали лікарі, що це від тієї води. Нам кажуть просто, що є камінці», – розповідає Лариса Боруцька.
Башту, яка качає воду до осель, збудували ще за радянських часів. Жодних ремонтних робіт відтоді не робили. Місцеві кажуть, усередині башти заіржавів метал, тому й вода такого кольору.

Торік на реконструкцію споруди з обласного бюджету виділили 200 тисяч гривень, а з місцевого – 100 тисяч гривень. Але кошти не освоїли.

Староста Бужанівського старостинського округу Іван Гиль каже, що кошти на реконструкцію потрібно просити в голови Мар’янівської селищної ради.

«Чомусь ті гроші з Державного фонду регіонального розвитку повернулися назад. Можливо, не знайшли підрядника», – каже він.

Голова Мар’янівської селищної ради Олег Басалик пояснив, що гроші не освоїли, бо жодна фірма не давала гарантію на роботи.

«Під час зустрічі з проєктантами та експертами я запитав, якщо ми зробимо певний вид робіт, передбачений проєктно-кошторисною документацією, то чи є гарантія, що вода буде хорошої якості. Ні, немає. Яка ймовірність, що ми виділимо кошти і вода залишиться такою ж? 80%. Як я дивився б людям у очі?»

Додає, що шукатиме нові способи відновити подачу чистої води людям. Обіцяє зробити це до кінця року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus