USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Серед лучан популяризуватимуть з’їзд європейських монархів

16 Січня 2019 20:00
Для того, аби кожен житель міста дізнався про знакову подію – з’їзд європейських монархів, 590-ту річницю якого відзначають цього року, започаткували просвітницький проект.

Про це йшлося під час презентації просвітницького проекту «1429: З’їзд європейських монархів у Луцьку» 16 січня у приміщенні Центру туристичної інформації та послуг.

Начальник управління туризму та промоції Луцької міськради Катерина Теліпська розповіла, що європейська історія багата на непересічні події, що ставали знаковими і випереджали час. Однією з них можна вважати З’їзд монархів у Луцьку. З її слів, на цій події заклали фундамент концепції європейської інтеграції. Щодо цієї думки є багато скептиків, але є й ті хто гордо про це говорить. Також є думка, що на з’їзді відбулося народження європейської дипломатії, оскільки тогочасні правителі проявили готовність вирішувати проблеми шляхом перемовин. Після з’їзду Луцьк отримав європейське визнання.

2019 рік – рік відзначення 590-ї річниці з’їзду, тож протягом року відбудеться багато цікавих заходів. Нині анонсували початок просвітницького проекту, що передбачає проведення публічних лекцій, семінарів, зустрічей з цікавими особистостями, науковцями, істориками, дослідниками, краєзнавцями. Вони говоритимуть про те, чому з’їзд відбувся саме у Луцьку, який був суспільний уклад життя тоді, розкажуть про тогочасну політику і події, що передували з’їзду, культуру, релігію, мистецтво, кухню тощо.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що бажання популяризувати цю подію, зробити її доступною для багатьох виникло тому, що це подія, якою потрібно пишатися, про неї потрібно усім розповідати. Маючи багату історію, варто не боятися говорити про те, що з’їзд був визначальним для всієї Європи. Хоча 590 років – не кругла дата, але 10 років до 600-річчя події пролетять миттєво і потрібно вже сьогодні готуватися до того, щоб відзначення було грандіозним, нарощувати інформаційну масу, що по-справжньому приверне увагу до події. Він подякував Волинській ОДА, навчальним закладам, Волинському краєзнавчому музею, які активно до цього долучаються. Про цю подію владика Михаїл розповів президенту. Важливо, аби 600-річчя відзначали з першими особами держави. Учасникам проекту секретар міськради побажав цікавих історичних відкриттів.
Під час презентації виступили представники команди проекту. Так, директор Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна 31 січня прочитає публічну лекцію «Луцький з'їзд 1429 року: джерела та інтерпретації» у Музеї історії Луцького братства. Вона відзначила, що в історії українських земель не було подібних представницьких зібрань, куди б прибували декілька правителів, які вирішували б долю центральної Європи. До Луцька приїхали король Польщі Ягайло, німецький цісар та король Угорщини Сигізмунд, який був ініціатором з’їзду та некоронований король, великий князь Вітовт. Українські історики недооцінюють важливість того, що мало відбутися у Луцьку, перемовини про можливість коронації. Проект майбутньої коронації Вітовта та перетворення Великого князівства Литовського на королівство, попри невдалий результат Луцького з’їзду монархів, зупинила лише смерть Вітовта.
Також до команди проекту увійшли кандидат історичних наук, директор Центру туристичної інформації та послуг Оксана Штанько, заступник декана факультету з інноваційно-грантової міжнародної співпраці СНУ імені Лесі Українки, старший викладач кафедри документознавства і музейної справи Тетяна Яцечко-Блаженко, краєзнавець Олександр Котис, історик, начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, давньої та середньовічної історії України СНУ імені Лесі Українки Сергій Панишко, докторант НМАУ імені П.І.Чайковського Іван Кузьмінський, доцент кафедри нової та новітньої історії України, кандидат історичних наук Володимир Пришляк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus