USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Щедрик, щедрик, щедрівочка»: у центрі Луцька перехожих віншують народні колективи

15 Січня 2022 17:20
Різдвяні віншування «Христос народився!» в рамках фестивалю «Різдво у луцькій родині» тривають сьогодні протягом усього дня на вулиці Лесі Українки та Театральному майдані. Усі містяни та приїжджі мають нагоду насолодитися автентичними колядками та щедрівками у виконанні місцевих народних колективів.

Як розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини методист Палацу культури міста Луцька Тетяна Шершень, упродовж цілого дня в центрі колядують, щедрують і віншують лучан та гостей міста колективи Палацу культури.

«Це і хори Палацу культури, і колективи філій: народна аматорська хорова капела «Злагода» Теремнівського будинку культури, народна аматорська хорова капела «Посвіт» Палацу культури міста Луцька, вокальний ансамбль клубу «Неспокійні серця», фольклорний гурт «Теремчани» Теремнівського будинку культури, народна аматорська хорова капела «Дзвони Холмщини» будинку культури мікрорайону Вересневе, народний аматорський вокальний ансамбль «Джерела Волині» Палацу культури міста Луцька та народний аматорський чоловічий хор «Подвиг» Палацу культури міста Луцька», – перерахувала вона.
Як додала, сьогодні на Театральному майдані монтують сцену і вже завтра тут продовжаться фестивальні заходи.

«Фестиваль стартує вже сьогодні, бо колективи Палацу культури міста Луцька і Луцької міської територіальної громади в цілому поїхали вітати мешканців приєднаних населених пунктів та обмінюватися творчим досвідом. А завтра колективи з приєднаних громад будуть вітати лучан, демонструватимуть народну творчість і фольклор у центрі міста. Програма насичена виступами дитячих колективів. Також виступлять Алла Опейда, Інна Кириченко, Сергій Скулинець, гурти «YARA», «Давня казка» та інші. Думаю, всім гостям міста та лучанам буде цікаво долучитися до цього дійства», – сказала Тетяна Шершень.

Окрім того, традиційно відбудеться громадська акція «Спільна коляда», а дитячий фольклорний колектив «Волиняночка» проводитиме народні забави.
Керівник народної аматорської хорової капели «Злагода» Теремнівського будинку культури Ігор Баранюк розказав, що торік колектив відпрацював 25 концертів у всій області.

«У нашому колективі – 25 учасників. Майже всім – понад 70 років. Вважаю, що наш колектив робить дуже важливу справу, тому що ми показуємо молоді, що є справжнє життя, а не тільки смартфон, що є людська душа, серце, поезія, музика, пісня, те, що дано нам Богом, те, що відрізняє нас від асфальту чи табуретки. Це найголовніше», – впевнений він.

На думку Ігоря Баранюка, ми живемо доти, доки в нас є душа і серце, доки ми робимо людські речі: співаємо, танцюємо, говоримо, декламуємо, кажемо коханим гарні слова, прихиляємося перед любов’ю і віримо в любов.
Для різдвяних віншувань капела «Злагода» підготувала і відомі, і практично забуті колядки та щедрівки. «Люди люблять почути те, що вони знають, наприклад, «Добрий вечір, щедрий вечір» чи «Нова радість стала». Адже якщо людина не знає твору, то їй потрібно зосередитися, щоб нічого не заважало, і послухати. Музика збагачує людську душу та серця. Музика – голос Бога», – зауважив Ігор Баранюк.
Керівниця народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури міста Луцька Алла Райтер розповіла, що колектив було створено у 1989 році. Нині до його складу входять 24 учасники.
«Усіх людей зібрав і згуртував заслужений працівник культури України Ростислав Кушнірук. Йому вже 92 роки і він досі виступає з нами. Наш колектив більше спеціалізується на творах козацької, стрілецької і повстанської тематики. В основному ми співаємо на фестивалях, у лісах, біля повстанських могил, на мітингах, – сказала вона. – Ми працюємо акапельно – це дуже непроста робота. Багато часу проводимо на репетиціях. Маємо цикл колядок і щедрівок, програму за творами Миколи Леонтовича, програму за творами Тараса Шевченка. Торік готували кілька творів із нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Ми ростемо, міняємося, стараємося не повторюватися, досі досліджуємо народну творчість, вивчаємо народні пісні, робимо нові аранжування, аби пісні не пропадали», – зазначила Алла Райтер.
Відзначимо, що сьогодні обрядові дійства в рамках фестивалю «Різдво у луцькій родині» відбуваються в селах Рокині, Сирники, Милуші та Шепель.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Саша Показати IP 16 Січня 2022 08:46
Що таке віншують?
27 до Саша Показати IP 16 Січня 2022 11:17
Вітаю зі святами
232 до Саша Показати IP 17 Січня 2022 07:21
От і я хотів запитати, немає в українській мові такого слова! А ми ще боремось за чистоту мови! Як не віншують то заскочені.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus