USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Що може «потопити» дружбу Путіна і Трампа, - Reuters

7 Лютого 2017 18:10
Дональд Трамп продовжує захищати Володимира Путіна. За традицією президентів США, він дав телеінтерв'ю перед фіналом першості з американського футболу, який збирає багатомільйонну аудиторію; співрозмовником на консервативному телеканалі Fox виступив провідний Білл О'Рейлі. Його характеристику в адресу російського президента - "вбивця" - Трамп відкинув.

Про це пише Джош Коен в статті "Що може потопити дружбу Путіна і Трампа" для Reuters, повідомляє ТСН.

"У нас є багато вбивць. Ви думаєте, наша країна така невинна?" - парирував президент США.

Поліпшення стосунків Москви і Вашингтона, без сумніву, було б в інтересах національної безпеки США ...

Поліпшення стосунків Москви і Вашингтона, без сумніву, було б в інтересах національної безпеки США, головним чином завдяки зменшенню ризику атомної війни та ядерного тероризму. Однак, незважаючи на оптимістичні сигнали з таборів Путіна і Трампа, їх відносини можуть зіпсуватися дуже швидко - і, можливо, опуститися на ще більш низький рівень.

Серед глобальних проблем, що загрожують протистоянням США і Росії, - Іран. Трамп посилає суперечливі сигнали щодо ядерної угоди з Тегераном. У передвиборну пору він періодично погрожував розірвати угоду, але як президент, можливо, хоче навіть закріпити її.

Путіна перший варіант не влаштовує. Росія зіграла ключову роль у тому, щоб переговори з Іраном принесли плоди, зокрема, запропонувавши рішення, які влаштовують його і Захід, у сфері збагачення урану для внутрішніх потреб та обмежень його збройного потенціалу.

Москва продовжує грати важливу роль у втіленні ядерної угоди

В кінці 2015-го Росія прийняла 25.000 фунтів іранського збагаченого урану, а пізніше - з благословення адміністрації Барака Обами - поставила Тегерану 116 метричних тонн уранової сировини в обмін на 44 тонни відпрацьованого реакторного теплоносія.

Путін цілком може сприйняти відмову Трампа дотримуватися угоди як провокацію і провісника американського удару по ядерних об'єктах в Ірані. Путін може навіть обрати відповіддю дозвіл на постачання Тегерану просунутого російського озброєння для відсічі американської загрози, що розкрутить спіраль кризи у відносинах Москви і Вашингтона.

Трамп і Путін також можуть зіткнутися в новій гонитві озброєнь

Пам'ятний фурор, який справив твіт Трампа - "США повинні різко посилити і розширити свій ядерний потенціал" та його ремарка на телеканалі MSNBC - "нехай буде гонитва озброєнь", слідом за заявою Путіна про те, що Росії потрібно збільшити потенціал у галузі стратегічних ядерних сил.

Неважко передбачити, як саме могла б розгортатись нова гонитва озброєнь Москви і Вашингтона. США розгортають протиракетний щит у Європі, який до 2018-го охопить весь континент, і пояснюють це необхідністю захисту від Ірану. Але Росія впевнена, що її метою є власний ядерний арсенал. У відповідь Путін може вважати виправданим розширення російських наступальних ракетних сил, якщо вирішить, що це потрібно для збереження балансу ядерного стримування. Своєю чергою, це може відгукнутися новим витком посилення ядерного арсеналу Америки.

Російська політика в Афганістані теж може зіштовхнути Путіна і Трампа. Хоча Росія і побоюється ісламського екстремізму, одночасно вона ділиться розвідувальною інформацією з бойовиками "Талібану" - тими самими джихадистами, з якими американські солдати воюють вже 15 років. Хоча Москва наполягає, що обмін обмежений сферою спільної боротьби з "Ісламським державою", американські воєначальники прямо говорять, що Москва легітимізує режим талібів заради підриву НАТО. Зберігаються зв'язки "Талібану" з "аль-Каїдою", у купі з проголошеним Трампом прагненням сфокусуватися на боротьбі з ісламським екстремізмом, можуть змусити Вашингтон вимагати від Москви змінити свою політику в Афганістані. Невідомо, чи погодиться на це Путін.

Є, звичайно, й інші області, в яких обидва лідери можуть шукати точки дотику. Це Україна і Сирія

Якщо відносини Путіна і Трампа залишаться теплими, американський президент може розглянути скорочення допомоги повстанському рухові в Сирії і спільно з Росією і сирійським президентом Башаром Асадом сконцентруватися на придушенні "Ісламської держави".

Хоча це, поза сумнівами, порадувало б Москву, питання полягає в тому, що Путін запропонував би Трампу в обмін? Росія увійшла в Сирію під приводом боротьби з ІДІЛ, але насправді мітила переважно у сирійську збройну опозицію Асада. Путін міг би пообіцяти приєднатися до США у боротьбі з "Ісламським державою", але як би відреагував Трамп, якщо б своє зобов'язання Путін проігнорував?

Більш того, уклавши союз з Росією і Асадом в Сирії, Трамп фактично вступив би в альянс і з Іраном - тією самою країною, на яку він ополчився.

Схожі побоювання виникають і у випадку з Україною. Москва була б рада, якби Вашингтон поклав кінець санкцій і визнав російську анексію Криму. Але знову, що Путін запропонував би натомість? Теоретично, Москва могла б пообіцяти зупинити свою "гібридну війну" на сході України. Проте Путін не виявляє ані найменшого бажання погодитися з прозахідним курсом Києва, так що міг би, мабуть, переглянути і таку угоду.

Більш того, Москва не тільки хоче скасування американських санкцій, але й вимагає, щоб Вашингтон виплатив компенсацію за шкоду, заподіяну цим заходом.

Як складуться персональні відносини Трампа з Путіним, ще належить побачити

Як складуться персональні відносини Трампа з Путіним, ще належить побачити. Американський президент сказав, що поважає російського як сильного лідера, але сказав телеведучому О'Рейли, що "це не означає, що ми з ним порозуміємося". Незалежно від того, як складуться контакти президентів, існують внутрішні політичні обмеження, здатні поставити хрест на зусиллях Трампа нормалізувати відносини з Росією. Лідер меншості в сенаті Чарльз Шумер, наприклад, планує внести підготовлений спільно демократами і республіканцями законопроект, що зобов'язує президента заручитися схваленням Конгресу, перш ніж скасовувати санкції щодо Росії.

Крім того, потрапивший у Конгрес законопроект про розвідувальні дані є пунктом, що передбачає створення нової організації для протидії політичному втручанню з боку Росії, і це теж може спонукати її до помсти.

Навіть анулювання прийнятого в 2012 році "акта Магнітського", який покарав низку росіян за порушення прав людини, неможливо без згоди конгресменів, на яке в нинішніх умовах розраховувати важко.

Крім того, Трамп може зіткнутися з протидією його політиці щодо Росії як всередині адміністрації, так і на рівні більш широких кіл, які мають відношення до національної безпеки. У своєму першому виступі на раді безпеки ООН новий посол США Ніккі Хейлі засудила "агресивні дії" Росії в Україні і заявила, що санкції за анексію Криму залишаться в силі.

На слуханнях в Конгресі запропонований Трампом на посаду глави зовнішньополітичного відомства Рекс Тіллерсон назвав Москву "небезпекою", а номінант на посаду директора ЦРУ Майк Помпео розкритикував Росію за "погрози на адресу Європи" і "байдикування" у придушенні ІДІЛ.

Своєю чергою, кандидат у керівники Пентагону Джеймс Меттіс сказав, що розглядав його кандидатуру з конгресменами і бачить Росію першою в списку головних загроз". Хоча Трамп, теоретично, може обійти незгодних, просто наказавши військовим співпрацювати з Росією в Сирії, у американського Міноборони вже є досвід обструкції подібних розпоряджень, як це було зі схожими зусиллями голови Держдепартаменту Джона Керрі.

Трамп здатний досягти успіху в коригуванні курсу американо-російських відносин. Однак зміна форми політики не обов'язково буде означати зміну її змісту.

Нагадаємо, у Кремлі відреагували на майбутню зустріч Трампа і Порошенко. "Ми не вправі якось коментувати зовнішньополітичні пріоритети інших країн, зокрема Сполучених Штатів Америки. Це перше. І якщо подібна зустріч у будь-якому випадку якимось чином сприятиме врегулюванню ось цього внутрішньоукраїнського конфлікту, то ми будемо тільки раді", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання про те, як у Кремлі поставляться до того, якщо Трамп зустрінеться спочатку з Порошенком, а не з Путіним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 7 Лютого 2017 18:39
Думками багатіти ми добре вміємо!
Антизомбі до Анатоль_ Показати IP 7 Лютого 2017 23:09
а ще правильніше - то радіти тим химерним думкам. Бо із збагаченням хорошими ідеями і аналізом об"єктивного світу у народу не складається віками

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus