USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що робитимуть у громадах Волині, аби молодь не виїздила закордон

26 Грудня 2018 16:12
Розробка стратегій розвитку об’єднаних територіальних громад покликана вирішити завдання зі створення робочих міст на селі та як наслідок, подолання трудової міграції молоді у сусідню країну.

Про це йшлося під час прес-заходу «Реформа децентралізації на Волині у 2018 році: здобутки, виклики, перспективи» 26 грудня у Луцьку.

Радник з регіонального розвитку Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк зазначив, що стратегічне планування – це європейський інструмент, що нарешті прийшов в Україну зі створенням ОТГ. З його слів, практично 100% польських гмін мають стратегії розвитку.

Стратегії розвитку громад на Волині розробляють у тісній співпраці з громадськістю та місцевим бізнесом.

Розпочинається все зі створення групи з розробки стратегії громади, куди входять громадські активісти, представники адміністрації, ОТГ та місцевий бізнес. Базовим є налагодження довіри між громадою та новою владою ОТГ. У стратегіях наголошують на економічному розвитку.

Основна тенденція західних областей України нині – трудова міграція до Польщі, особливо з сільської місцевості, тому завдання зі створення робочих місць на селі є першочерговим, аби молодь залишалася в цих населених пунктах. Другим важливим напрямком є соціальна сфера – молодь також не лишатиметься у селі, якщо не буде можливості виховувати дітей у садочку, навчати у школах тощо. Третій напрямок – екологічний.

Отже, це три основи сталого розвитку: економіка, соціальна сфера та екологія, на базі яких створюють стратегії. У 2018 році надавали допомогу з розробки стратегій 17 громадам, дев’ять громад написали стратегії, і шість з них цього року встигли їх затвердити. Ще декілька громад затверджуватимуть стратегії у січні.
Окремі громади на Волині є економічно потужними, наприклад, йдеться про ті, ОТГ, на території яких розташовані великі підприємства, зокрема, про Боратинську ОТГ, де працює завод «Кромберг енд Шуберт». Ця громада не тільки забезпечує себе, а й сплачує кошти реверсної дотації до держбюджету.

Є такі громади, як Литовезька, де на території розташовані шахти, однак перспектива роботи шахт незрозуміла, тому громадам важливо розвивати альтернативні види бізнесу. Перш за все, це сільське господарство, у якому Волинь може бути конкурентом інших областей. В громадах є велика кількість незадіяних земель і основним своїм завданням бачать допомогу власникам паїв перестати їх здавати в оренду за кілька тисяч гривень, а розпочинати власний бізнес через кооператив чи індивідуальне господарство.

Також є громади, які на перший погляд не надто інвестиційно привабливі, але їм вдалося цього року залучити інвесторів. Зокрема, це Поворська ОТГ, де розпочав роботу великий інвестор м’ясних порід великої рогатої худоби, ТОВ «Баффало», зараз ця фірма йтиме і в інші громади. Працюють і над історичною спадщиною, адже багато міст та містечок Волині, таких, як Луків, Любомль чи Любешів мають великий пласт історії. В співпраці з фахівцями Східноєвропейського національного університету та працівникам Волинського краєзнавчого музею допомагають громадам знаходити ті цікаві речі, які можна «продати», розвиваючи транскордонні проекти з партнерами з Польщі.
Деякі громади, такі як Устилузька та Боратинська, активно співпрацюють з Фундацією ініціатив менеджерських з Польщі, розробляють проекти на підтримку стратегічного планування, управління. Стратегія розвитку Устилуга розроблена за допомоги польських колег.

Нагадаємо, що наразі на Волині утворені 50 ОТГ, загальний перспективний план передбачає утворення 75 ОТГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 26 Грудня 2018 16:36
Гоцалюк!Язиком молоти_ не мішки совати!
Луч Показати IP 26 Грудня 2018 17:30
Пам`ятаю цього неробу ще пару таких в нас пристосуванців бігають змінюючи господарів, хто їх утримує і навіщо реально не зрозуміло
К.лучанин Показати IP 26 Грудня 2018 17:54
Пане Гоцалюк, а що робила б Боратинська ОТГ без КРОМБЕРГА? КРОМБЕРГ розташований в межах міської зони ЛУЦЬКА, податки повинні йти до Луцька а не до Боратина. Дозвіл на будівництво з-ду давала Луцька міська рада, тодішнє керівництво Луцька. Я з подивом дізнався про це. Оце Луцьк розвели!!! Хтось на цьому розводі здорово нажився. Цей хтось це керівництво . Пора напевно відновити справедливість і податки повернути до Луцька, а це мільйони гривень! На КРОМБЕРЗІ багато лучан працюють.
Ірина Показати IP 26 Грудня 2018 20:53
Цікаво..А в тому,що зараз зима на вулиці теж винен Гоцалюк??? :)
Лучанка Показати IP 26 Грудня 2018 21:35
Говорили, балакали, сіли і заплакали.... Порівнявши зарплати в Польщі, Чехії (а скоро і в Німеччині) і Україні, молодь однозначно буде робити вибір не на користь "неньки". Так, всі не виїдуть, але поїдуть якраз активніші, розумніші, працьовитіші. А влада й далі буде будувати стратегії - тільки кому вони будуть потрібні? Якщо молодий спеціаліст, якому треба їсти, одягатися, орендувати житло, може розраховувати на зарплату в 4-5 тис.грн/місяць в Україні, то про що тут ще говорити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus