USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Подробиці справи засудженого на Волині француза

1 Червня 2018 18:32
Нещодавно у маленькому райцентрі Любомль на Волині місцевий суд виніс вирок у серйозній міжнародній справі щодо громадянина франції Грегуара Муто. Його визнали винним у підготовці терористичного акту та у спробі контрабанди зброї. Утім, під час розгляду справи з'ясувалося, що в матеріалах слідства чимало прогалин.Про це повідомляє Вісник+К.

21 травня 2016 року у Службі безпеки України повідомили про затримання на пункті пропуску «Ягодин» на Волині громадянина франції з арсеналом зброї, яку він придбав нібито для організації теракту на батьківщині під час проведення там футбольного «Євро-2016». 25-річний Грегуар Муто мав у своєму мікроавтобусі «Renault» п’ять автоматів Калашникова з-понад тисячею набоїв до них, два протитанкові гранатомети з 18 пострілами, 125 кілограмів тротилу, сто електродетонаторів та 20 балаклав. Керівник СБУ Василь Грицак тоді повідомив, що іноземець хотів одночасно підірвати мости й автобани, офіс податкової, мусульманську мечеть та єврейську синагогу.

Серед доказів, наданих СБУ, є кілька відеозаписів, з яких випливає, що Муто є прихильником праворадикальних ідей, а теракти планував для боротьби з «мусульманською навалою» у Франції. До України француз почав навідуватися із середини 2015 року. У Маріуполі Грегуар познайомився з одним з бійців полку Нацгвардії «Азов», з яким обговорив можливість купівлі зброї. Він отримав від Муто 16 тисяч євро, але в останній момент злякався і повідомив про все в СБУ. Подальші події відбувалися під повним контролем правоохоронців. Спершу французу дали постріляти з реальної зброї на одному з полігонів, а потім підсунули «куклу»: з автоматів і гранатометів спиляли пускові механізми, бойові патрони та гранати підмінили на навчальні, а замість тротилових шашок взагалі використовувалися муляжі з тирси та клею.

Цікаво, що затримання Грегуара Муто, зоотехніка з невеличкого села Нан-ле-Петі на сході Франції, стало цілковитою несподіванкою для спецслужб країни. Їм нічого не було відомо і про його зв’язок з праворадикальними організаціями. Обшуки у помешканні підозрюваного не дали переконливих доказів, окрім футболки із символікою націоналістичної партії «Renouveau français» та речовини, за допомогою яких можна було виготовити як вибухівку, так і сільськогосподарські добрива.

Зрештою, проведене у Франції розслідування не виявило спільників Муто, яких він мав би долучити до реалізації задуманого. Тому український суд перекваліфікував обвинувачення щодо нього з групових, за які світило 12 років ув’язнення, на більш м’які, індивідуальні. Недослідженим залишається питання, звідки небагатий французький зоотехнік взяв гроші на купівлю зброї. До речі, фігурант справи взагалі відмовився від дачі свідчень.

Інший свідок – той самий боєць «Азову» Михайло Зубов, який повідомив про француза СБУ, – уже ніколи не зможе свідчити. У березні минулого року у Харкові він задушив свою 30-річну дружину та чотирирічну доньку, а сам зістрибнув з даху високої будівлі, покінчивши таким чином із життям.

Раніше адвокат Муто Олег Лягутко в розмові з DW зазначив, що хоч призначене покарання і значно м'якше, ніж те, на якому наполягало обвинувачення, він все одно подаватиме на апеляцію. "Жодних прямих свідчень щодо підготовки терактів немає. Є лише припущення, що така зброя могла б використовуватися для теракту, та розмови, при чому переказані свідками зі слів агента СБУ", - пояснює він свою позицію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus