USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що відомо про підозрюваного у вбивстві Гандзюк екс-помічника нардепа від БПП

12 Листопада 2018 22:02
У справі херсонської активістки Катерини Гандзюк, яка недавно померла в київській лікарні, з'явилися серйозні зрушення.

12 листопада суд заарештував головного підозрюваного в замовленні нападу на Гандзюк Ігоря Павловського - колишнього помічника депутата від БПП Миколи Паламарчука, якого в ЗМІ називають одним з "смотрящих" за силовими структурами в області від влади.

Версію про причетність Павловського до вбивства херсонської активістки (він може бути посередником між замовником і організатором вбивства – ред..) раніше озвучили журналісти, хоча офіційно він не був в колі підозрюваних.

І ось, 10 листопада, Ігор Павловський був затриманий в Херсоні і доставлений до Києва. А 12 листопада суд виніс рішення про арешт екс-помічника нардепа на час розслідування. Павловському, про якого раніше писала Страна у зв'язку зі справою Катерини Гандзюк, пред'явили підозру в співучасті у вбивстві (ч.3 ст 27, п.4,6,11,12 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство).

Версія про причетність Ігоря Павловського, який був помічником депутата президентської партії, пов'язаного з МВС, незручна для влади і може мати серйозні політичні наслідки.

Страна зібрала інформацію про те, хто такий Ігор Павловський і його колишній шеф Микола Паламарчук, а також що пов'язує екс-помічника депутата з можливим організатором вбивства.

Як в справі Гандзюк з'явився Павловський

Нагадаємо, 31 липня 2018 року вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою Катерину Гандзюк біля її будинку. 4 листопада активістка померла. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення.

Правоохоронці встановили п'ятьох осіб, які об'єктивно підозрюються в організації та скоєнні злочину, і всім їм судом було обрано запобіжний захід. На сьогодні під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, решті - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову - суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім'я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський, який передавав гроші "за роботу" підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну.

За інформацією Страны, на Павловського звернули увагу через контакти телефоном з Торбіним.

"Викликали в обласну поліцію як свідка, навіть не повісткою, а подзвонили і запросили - у нас пів міста допитували у цій справі. Я був без адвоката, ніхто мене не збирався "закривати", ні з ким я не домовлявся ні про що. Як ми спілкувалися зі слідчим, фіксувалося на відео - запитували, чи знаю я Торбіна і Гандзюк, в яких стосунках з ними перебуваю. Я сказав, що до ситуації з Катериною не маю ніякого відношення, навіть ніколи не був з нею знайомий. Те, що з нею відбулося, категорично засуджую: це недостойний чоловіка вчинок", - розповідав Страні Павловський до свого затримання.

Хто такий Павловський

Про Павловського відомо, що в 2015 році він балотувався на виборах до Херсонської облради за списками Блоку Петра Порошенка. На той момент він вказував місце роботи ПП "Наш продукт" (займається виробництвом м'ясної консервації та томатної пасти), де обіймав посаду начальника комерційного відділу. В останньому скликанні Верховної Ради Ігор Павловський був помічником Миколи Паламарчука. 6 листопада - коли ім'я з’явилося в пресі - Паламарчук поспішив його звільнити.

У ЗМІ повідомлялося, що заарештований Павловський був раніше судимий, носить прізвисько Собака і "дуже любить розповідати про своє кримінальне минуле". Знайти підтвердження цієї інформації Страні не вдалося.
Згідно з даними судового реєстру, Павловський не судимий. У бесіді зі Страною він заявив, що ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності - як у молодості, так і за останні роки.

Сам Павловський каже, що прізвисько Собачник дали йому за тягу до розведення домашніх тварин. "Я дуже люблю собак, раніше тримав багато порід, в основному ротвейлерів, які вигравали призові місця на чемпіонатах України. Звідси й прізвисько", - стверджує він.

Також він говорить, що є інвалідом третьої групи.

За словами Олександра Цегельника, лідера організації ветеранів добровольчого руху "Кордон", у Павловського завжди "на підхваті" були такі люди, як начальник обласного МВС Артур Меріков (вважається кадром Арсена Авакова), перший заступник облпрокурора Сергій Циганок.

Зв'язок Павловського і ймовірного організатора вбивства

Начальник штабу херсонського громадського формування "Чорний Туман" Дмитро Диновський (Дим) надав Страні таке трактування зв'язків "Опера" (організатора вбивства Сергія Торбіна) і екс-помічника нардепа з президентської фракції.

"Торбін і Павловський - це одна команда. Опер, як і вся його група, ніякого відношення до нашого об'єднання не мають. У них інша організація, і з травня місяця ми перебували в конфлікті", - говорить він.

За даними джерел Страны, всі спільні бізнес-проекти Торбіна і Павловського очолював останній. Він же фінансував громадську організацію Торбіна "Добровольці божої пари". Під егідою цієї організації діяло кілька охоронних структур, які були зареєстровані в Олешках і Новій Каховці.

Влітку 2018 роки люди Торбіна - Павловського брали участь в розборках з вирубки лісу в Цюрупинському лісництві. Там же, до речі, засвітився і убитий в Бердянську в день нападу на Гандзюк ветеран АТО "Сармат".

Ще одна тема, якою займалася команда Павловського - це херсонська митниця. Через неї проходять великі вантажі контрабанди. У тому числі це контрабанда і реекспорт палива з поверненням ПДВ.

"Після того, як в Одесі на митниці при Саакашвілі почалися проблеми і переділ контролю над потоками "контрабаса", в Херсон перебралося багато одеських контрабандистів. Звичайно, це цілком легальні фірми, але за три минулі роки за сірими схемами на митниці Херсона стало проїжджати в п'ять разів більше вантажів, ніж до 2015 року. Поліція тут ні причому - це безпосередньо курують СБУ і обласні структури", - розповіло Страні джерело в силових структурах Херсона.

Втім, Ігор Павловський категорично заперечує співпрацю з Сергієм Торбіним, підтверджуючи лише те, що їхні офіси знаходилися в одній будівлі на одному поверсі і особисте знайомство з підозрюваним у замаху на Катерину Гандзюк.

Однак більшість опитаних нами ветеранів АТО і експертів в Херсоні в таке трактування не вірять. І стверджують, що Павловський був в дуже тісних стосунках з Торбіним. При цьому останній виконував всі замовлення, які йому доручав екс-помічник нардепа.
Що відомо про депутата Паламарчука

Екс-шеф Ігоря Павловського Микола Паламарчук, який, за інформацією активістів, в останню хвилину не потрапив до складу тимчасової парламентської комісії щодо вбивства Гандзюк, спростовує свою причетність до злочину.

"Чи мав я відносини з Катериною Гандзюк? Ні, не мав. Були у нас конфлікти? Ні, не було. Був у мене мотив бажати їй зла? Звичайно, немає. Чи засуджую я цей злочин? Звичайно! І точно не маю до нього ніякого відношення", - передає слова депутата офіційний сайт БПП.
Микола Паламарчук (ліворуч) та Ігор Павловський (праворуч)

Про Паламарчука джерела Страны кажуть, як про людину, яка має суттєвий вплив на правоохоронні органи Херсонської області, включаючи поліцію, з якою у Каті Гандзюк був перманентний конфлікт.

Він сам виходець із силових структур.

Починав свою кар'єру в правоохоронних органах Херсонської області. В середині 90-х очолював обласне ДАІ, а потім керував кримінальним блоком міліції регіону. Далі в його кар'єрі значилися посади начальника обласного МВС Полтавщини, і двічі - головного міліціонера Криму (цей пост Паламарчук поєднував з посадою заступника міністра внутрішніх справ України).

У 2005 році вийшов на пенсію і вирушиву політику. Спочатку обирався депутатом Верховної Ради Криму, Київської міськради (від блоку Віталія Кличка), а з 2012 року - народним депутатом.

До парламенту минулого скликання Паламарчук пройшов за списками партії "УДАР", в 2016 році обирався від Блоку Петра Порошенка.

Співрозмовники Страны в Генеральній прокуратурі називають його одним з впливових представників партії влади на Херсонщині. Хоча й кажуть, що називати його "смотрящим" - перебільшення. "Це один з акціонерів, але єдина людина, що впливає на силові структури регіону", - характеризують Паламарчука правоохоронці.

Як пише "Дзеркало тижня", з посиланням на свої джерела, Павловський - фігура в регіоні, можливо, навіть більш впливова, ніж його формальний шеф. І що не так Паламарчук потрібен був Павловському як дах, скільки Павловський - Паламарчуку як людина, яка знає всіх і все, і багато що може.

Про зв’язок Паламарчука-Павловського заговорили в 2016 році після гучного скандалу з фірмами "Глобал-Інвест" і "Харістрон", керівники яких заявили про рейдерське захоплення. За їх словами, в цьому активну участь взяли помічники депутата Паламарчука - Ігор Павловський і Анна Калюжна. Пізніше місцеві ЗМІ писали, що "віджимання" сталося за участю поліції і прокуратури.

Арешт Павловського без права застави приховує в собі серйозну небезпеку для влади - оскільки веде безпосередньо до президентських структур контролю в областях.

З одного боку, заарештувавши підозрюваного, його сховали від допитливих журналістів і будуть дозовано показувати його в ході нечастих судових засідань.

З іншого - вперше людина, настільки близька до правлячої партії заарештована за настільки резонансне вбивство. Останнім таким прецедентом був нардеп-стрілок Віктор Лозинський з Блоку Юлії Тимошенко, який у 2009 році вбив людину в Кіровоградській області. А резонанс після цього злочину значно погіршив шанси Тимошенко на президентських виборах. І це при тому, що в його справі не було політичного підтексту. На відміну від Гандзюк.

Втім, у влади є ще варіант "попрацювати" з Павловським, щоб той назвав "політично правильних" замовників злочину. Наприклад, обраного від "Батьківщини" главу облради Владислава Мангера, з яким у загиблої активістки також траплялися конфлікти. Або якихось "проросійських сепаратистів". Або ще когось, щоб відвести удар від БПП і від поліції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus