USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Сільський прийом зламав шаблони»: як на Волині пройшов форум АМУ. Фоторепортаж

16 Травня 2021 13:56
У той час, коли волиняни штурмували тюльпанові поля, за 70 кілометрів від Луцька відбулася не менш масова подія. Вперше захід Асоціації міст України проводився не в місті, а в селі, і навіть не в центрі територіальної громади.

Засідання Волинської регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему «Актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою» відбулося в селі Радовичі Турійської територіальної громади 14 травня. Захід був організований Асоціацією міст України за підтримки народного депутата Вячеслава Рубльова.
Тут же відбулося засідання підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На запрошення волинського нардепа прибули й народні депутати Олена Шуляк, Лариса Білозір, Олександр Аліксійчук, Дмитро Чорний, Володимир Іванов. На зв’язку по «зуму» були нардепи Андрій Клочко та Віталій Безгін.
Чимала зала сільського клубу в Радовичах зібрала ще й представників усіх волинських громад. Адже реформа децентралізації – на завершальному етапі.
Ще 7 років тому тема децентралізації, адміністративної реформи для багатьох була зі сфери фантастики. Як це так: сільські ради будуть мати прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом і зможуть самостійно розпоряджатися своїми ресурсами? Дехто не вірив у це, дехто був категорично проти, адже міг позбутися посади. Але врешті децентралізація таки стартувала. Подекуди це було зі скандалами, подекуди – з помилками. І нині вона на завершальному етапі. Але роботи ще чимало, бо на черзі – реформа державних адміністрацій і розподіл повноважень. А ще – завжди актуальне питання наповнень бюджетів.
Зараз на слуху питання перерозподілу ПДФО, бо практично в усіх громадах цей податок – найбільше бюджетоутворювальний.

Читати ще: Чи стануть громади багатшими? Що робили нардепи у волинському селі

Але починали все з приємного: дві громади (Турійська та Затурцівська) отримали сертифікати на обладнання шкільних кабінетів. Турійська громада отримала на мільйон, Затурцівська - на 500 тисяч. Вручав їх виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
«Якщо маєте ще такі «дрібнички» – давайте», - приймав подарунок голова Турійської громади Олексій Безсмертний.
Потім Олександр Слобожан подарував ще одну дрібничку – прес-пап’є від Асоціації міст України і голови АМУ Віталія Кличка. Цього разу презент призначався нардепу Вячеславу Рубльову за правку до проекту бюджету України, відповідно до якої акцизний податок залишився у громадах.
«Ця правка об’єднала народних депутатів і зібрала голосів більше, ніж конституційна більшість» , - казав Олександр Слобожан.

Дещо пізніше його теж вітали – відзнакою Волинської обласної ради. «Це звісно не чек на мільйон», - жартував голова облради Григорій Недопад.
Згадали й старий обкомівський анекдот радянських часів, коли зайшла мова про дороги, особливо між Луцьком та Рівним. «На Волині хоч дороги є», - згладжували жартом питання, коли ж нарешті з Рівненщини буде хороша дорога.

Крім жартів, сипали учасники заходу й метафорами: міністра фінансів Сергія Марченка називали «фінансовим цербером», говорили про «тендерних тролів» - компанії, які перебивають учасникам торгів цінові пропозиції, не маючи наміру виконувати роботи, а потім продаючи тендери учасникам, які програли. А ще згадували Велику Волинь: мовляв, про неї часто говорить Вячеслав Рубльов, «приєднуючи» до Волинської області й інші регіони. Тож вирішили подивитися, що ж це за край такий.
Не обійшлося цього разу й без критики Києва. Так, Олександр Слобожан нарікав на зміни до бюджетного законодавства, згідно з якими хочуть забрати акциз на роздрібну торгівлю тютюну, на те, як Мінфін залишив ліквідовані райради без грошей на виплати скороченим працівникам.

Критикував столичну владу й заступник голови ОДА Ігор Чуліпа. Каже, не вдалося відстояти Поліський регіон, аби його включили в Державну програму розвитку транскордонного співробітництва на 2021-2027 роки. Натомість туди увійшли Дунайський та Карпатський регіони. Зате, каже, домагаються в Києві розширення пункту пропуску «Ягодин», обговорювали і добивалися електрифікації залізничних колій. І теж – не без суперечок. Нарікав він і на куций обласний бюджет, який практично дорівнює бюджету Луцька.
«Хоч би частину реверсної дотації передали в обласний бюджет», - зауважує він.
Голова облради Григорій Недопад переконував: громадам не треба боятися, а варто озвучувати свої проблеми. Так, зауважує, й зробив на засіданні консультативної ради при голові ВРУ Дмитрові Разумкову, бо казав про нестачу коштів на виплати медикам, які передали на місця. А Олександр Слобожан відзначив: голова облради говорив не про те, що не вистачає коштів на утримання апарату, а про проблеми всіх громад. Чим, каже, приємно здивував представників АМУ.
Нардепка Олена Шуляк презентувала реформу ДАБІ, яку вже всі чекають не перший рік. Каже: ДАБІ досі корупційна структура. Дозвільні повноваження інспекції повністю органам місцевого самоврядування тут віддавати не хочуть, через це й тривають дискусії з АМУ. Натомість ради отримають повноваження жорстко реагувати на порушення і незаконні забудови. Є й проблеми, зазначила вона, щодо погоджень Міністерством культури історико-архітектурних опорних планів, через це чимало міст не можуть розвиватися.
Чекають громади й змін в земельному законодавстві. До прикладу, президенту передали на підпис закон 2194, провадив Олександр Аліксійчук, який узаконює право розпоряджатися землями за межами населених пунктів громадам, а Держгеокадастр уже не матиме повноважень. Також органи місцевого самоврядування матимуть більше прав у земельних питаннях: можуть самі затверджувати детальні плани, розривати договори оренди, якщо орендарі використовують землю не за цільовим призначенням, узгоджувати межі між громадами теж будуть самі ТГ, по-сусідськи.
Загалом нардепи не раз просили від голів громад фідбек: щоб ті їм повідомляли про свої проблеми і кейси, які потребують вирішення. Натомість голови із запитаннями не забарилися. Адже саме на місцях доводиться мати справу з усіма недопрацюваннями: реформували райавтодори, а хто має ремонтувати дороги; ДАБІ реформується, а в радах не можуть взяти на роботу реєстраторів, бо спецперевірки нікому провести.

А голова Ковельської райради В’ячеслав Шворак нагадав: адмінреформа – це не тільки нові громади, а й нові райони, які мають зовсім маленькі бюджети. Натомість працівникам апаратів ліквідованих райрад треба нашкребти на виплати у зв’язку зі скороченнями. «Гроші були. 1,2 мільярда. І тут «слідкуйте за руками»: чиновники Мінфіну виключили звідти ради, а залишили лише РДА», - каже Олександр Слобожан.
Питання доплат доповнила й голова Ковельської РДА Ольга Черен: не виплатили скороченим працівникам 422 тисячі гривень. «Завершують реформу негарно», - резюмує.

Учасники заходу так захопилися, що навіть працювали без перерви між двома дискусійними панелями. Щоправда, до завершення офіційної частини дочекалися не всі, дехто втік ще до обіду. А ось тим, хто залишився, вирішили влаштувати й розважальну програму: спеціальний автобус відвіз усіх охочих на оленячу ферму в еко-парк «Аміла», що розташований саме в Радовичах.

Вже потім, в кулуарах, учасники ділилися враженнями. Мовляв, сільський прийом зламав шаблони і запхав за пояс заходи, які організовувалися в містах.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
волинянка Показати IP 16 Травня 2021 15:26
Якщо хлопці роблять справи, які будуть розвивати регіон, то це добре.
Категорія А Показати IP 16 Травня 2021 23:11
Є шо сказати - і нема шо казати !
Во Показати IP 17 Травня 2021 14:24
Головне - нафоткалися!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus