USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сім позицій у платіжках: лучанам пояснили, чому змінилось нарахування за тепло і гарячу воду

16 Березня 2021 17:27
Замість чотирьох позицій, які лучани оплачували «Луцьктеплу» в лютневих платіжках з’явилося сім. Так підприємство розділило плату за тепло і гаряче водопостачання на вимогу чинного законодавства.

Про це повідомив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський в ефірі ТРК «Аверс».

Як він зазначив, у платіжках віднедавна вказані умовно постійна частина, умовно змінна, гаряче водопостачання, плата за абонентське обслуговування по тепловій енергії і по гарячій воді, внески на заміну й обслуговування загальнобудинкових лічильників теплової енергії. Ще буде в платіжках і восьма позиція: для тих, хто протягом минулого і цього року отримали лічильники за кошти підприємства. Відповідно до чинного законодавства про комерційний облік теплової енергії та водопостачання передбачено, що кошти за лічильники розбиваються поквартально і сплачуються впродовж п’яти років.
«Це пов’язано з виконанням законодавчих актів: змінився порядок формування тарифу і нас зобов’язують це робити. Підприємство на сьогодні обслуговує 774 будинки і тепер тарифи розбиті за певними потоками: для кожного будинку інші. Якщо раніше був одноставковий тариф, то плата була однаковою для всіх будинків у місті. Тариф на теплову енергію – це сума тарифу на виробництво, її транспортування і на постачання. Він тепер має 4 типи (потоки). Наприклад, перший потік передбачає виробництво теплової енергії, транспортування без врахування центральних теплових пунктів і постачання без ІТП. Це один із найпоширеніших тарифів, нарахований 340 житловим будинкам. Другий тип тарифу включає виробництво теплової енергії, транспортування із врахуванням центральних теплових пунктів і постачання без ІТП. Це теж близько 300 будинків. Третій – виробництво теплової енергії, транспортування без врахування центральних теплових пунктів і постачання із врахуванням ІТП. І четвертий тип – будинки, які мають систему автономного опалення, де підприємство обслуговує дахові, підвальні або вбудовані котельні. Так само і щодо гарячої води. При одноставковому тарифі її вартість була 98 грн без рушникосушки і 107 грн з рушникосушкою, а тепер для кожного будинку вартість різна – від 109 до 122 грн за кубічний метр. Залежить від того, як у виробництві гарячої води бере участь ЦТП», – пояснює він.
З його слів, в одноставковий тариф все одно були включені вартість теплової енергії, внески на обслуговування лічильника, його заміну.

«Ми мусили подробити ці послуги, бо законодавство передбачає, що облік здійснюється відокремлено, бо кошти на обслуговування лічильників акумулюються на окремих спецрахунках і витрачаються саме на ці роботи. При одноставковому тарифі в лютому вартість опалення одного квадратного метра житла коштувала б 56 грн для тих, хто не має загального лічильника. А так буде менша оплата. Бо умовно змінна частина сплачується виключно в опалювальний період, а умовно постійна частина – це плата за абонобслуговуання, це податки, які платить підприємство протягом року, зарплата працівникам, запчастини, амортизаційні витрати. Вони визначаються від теплового навантаження на той чи інший будинок. Ми порахували, що раніше сумарно за 6 місяців опалювального періоду лучани сплачували б, наприклад, 10 тис. грн. А при двоставковому тарифі вони оплачують за цей період 6 тисяч змінної частини , а 4 тисячі постійної частини вони будуть сплачувати порівну протягом року. Кошти ті ж самі, але вони розбиті на весь рік», – пояснює Іван Скорупський.
Він також запевнив, що сумарно нарахування не зміняться, просто всю суму розбили на окремі позиції.

«Ніяких додаткових нарахувань не здійснюємо і нічого не збільшуємо. Тут все прозоро і ми готові надавати роз’яснення», – переконує керівник «Луцьктепла».

Окрім того, на сайті підприємства детально пояснили різницю розмірів нарахувань за послугу з постачання теплової енергії на прикладі квартири площею 61,5 м2, здійснені при одноставковому та двоставкового тарифах.
«Як видно з розрахунків, при переході на двоставковий тариф на послугу з постачання теплової енергії споживачу довелося б трохи переплатити порівняно з одноставковим тарифом на початку опалювального сезону, але в найхолодніші місяці він отримував би значну економію. Зокрема, за підсумками чотирьох місяців опалювального періоду такий споживач заплатив би менше на 1 263,87 грн», – йдеться у повідомленні підприємства.

Водночас на підприємстві розробили флаєри з детальним поясненням, яка відмінність між одноставковим та двоставковим тарифами. Їх можна отримати в міських сервісних центрах.

Детальне роз'яснення кожної позиції у платіжці можна прочитати на сайті «Луцьктепла».

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
1 Показати IP 16 Березня 2021 17:40
ВСЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ
Правда Показати IP 16 Березня 2021 17:59
Так,це є в Законі про ЖКП,тільки ніякого двоставкового тарифу там немає,це ви придумали.Добре,але спроживач має на це погодитись і це має бути добровільно і зафіксовано в договорі.А так це диктат монополіста,правда "охрещений"міськрадою,бо це комунальне підприємство.А багато споживачів не хочуть оплачувати теплопостачання влітку і це їх право.А кошти ви маєте від постачання гарячої води і це яке дороге задоволення для споживачів.Спочатку облікуйте гаряче водопостачання,бо відповідно до Закону вже мають бути вузли обліку гарячої води і тепла.Де вони?Ви диктуєте умови споживачам,а самі ігноруєте чинне законодавство.А ще дозвонитися у Луцьктепло-це майже подвиг.Робіть вже щось...
123 до Правда Показати IP 16 Березня 2021 20:19
Але ти ,,зла,, будь добріша
Moyo Показати IP 16 Березня 2021 18:23
Для банків дуже добре зробили, комісія за кожну платіжку.
red Показати IP 16 Березня 2021 18:48
Яка собівартість кубу гарячої води? реальна?
Hello Показати IP 16 Березня 2021 19:36
Це, що збиткове підприємство хоче "жити" і гроші вибиває із споживачів, а місту воно зі своїми боргами та витратами не потрібне? А ЛТ дозволить ставити лічильник на гарячу воду, що працює кли вода відповідної температури, а також теплові лічильники на кожну батарею?
Лучанка Показати IP 16 Березня 2021 20:37
А 140 грн Укрпошта бере за обслуговування з трикімнатної квартири.Цетповний капець.
Правда Показати IP 17 Березня 2021 07:47
Було розяснення директора ЛТ.Але він так і не сказав,відповідно до якого Закону ввели двоставковий тариф.А вони просто взяли постанову КМ №630 від 2006 року,ого...і рішенням міськради затвердили.У звязці постачальник -отримувач(споживач)ключовим є споживач,але хто його запитував,чи хоча би вислухав.А ще споживачі,Ви підписували договір(Закон),отож бо.А Зпакон про ЖКП прямо говорить...виключно на договірних відносинах.А в договорі обовязково має бути підпис обох сторін.
123 до Правда Показати IP 18 Березня 2021 07:20
Ти му.ило,тож легше платити цілий рік по 1000 гр чим 5 місяців по 3000гр
Правда Показати IP 17 Березня 2021 08:06
Так виходить з цієї постанови,що двоставковий тариф застосовується для будинків без засобів обліку теплової енергії,хоча відповідно до Закону про ком.облік ці засоби вже мали бути встановлені у всіх будинках.Чому не дають розяснень,а тішать нас ілюзіями???
жителька Показати IP 17 Березня 2021 09:45
даграєтесь! скоро люди знову підуть на майдани!вижити нереально тяжко.
Правда Показати IP 17 Березня 2021 10:04
Зробивши підрахунки з цифрами оплати за тепло, можна сміливо зробити висновок,що споживачі з засобами обліку теплової енергії(будинкові,підїздні,інші),переплатять за "віртуальну послугу"1300-1500 грн.в неопалювальний період.Цей тариф може застосовуватись в будинках без засобів обліку(там можливо і так).Тобто директор вводить нас в оману і це в прямому ефірі(...вартість опалення не збільшиться...).Рахуйте свої гроші і не дайте себе обдурити.
Петро до Правда Показати IP 18 Березня 2021 07:15
жаба давить,мало тобі ще
антоніна Показати IP 17 Березня 2021 19:40
Коли це бл...во вже закынчиться!
Негр Показати IP 18 Березня 2021 18:02
А коли зарплату будуть давати на семи позиціях????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus