USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скажений єнот спричинив карантин у цілому селі

13 Березня 2012 12:19
У Ратнівському районі на Волині зареєстровано перший у нинішньому році випадок захворювання на сказ.

Про це повідомляє газета «Волинь-нова».

Начальник управління ветеринарної медицини Михайло Приступа розповів, що трапився цей випадок на хуторі Ілиця, що належить до Самари-Оріхівської сільської ради, на обійсті Макаруків.

Господар дому під вечір почув несамовитий гавкіт собаки, який був прив'язаний біля будки. Вийшов на подвір'я і побачив, що собаку атакує єнот. Утім, як виявилось, господарський пес був не із лякливих і не із слабких. Незважаючи на те, що був на ланцюгу, все ж добряче покусав єнота.

Хазяїн же, не довго думаючи, схопив лопату і вбив непроханого гостя. Відтак, зателефонував єгерю, а також повідомив самарівського ветеринарного лікаря.

На місце події прибули і лікарі районної ветеринарної медицини. Мертвого єнота вони забрали, провівши на тому місці дезінфекцію. Згодом з Волинської регіональної лабораторії державної ветеринарної медицини у Ратне надійшов шокуючий висновок: єнот був скажений. Собаку господаря довелося умертвити і спалити.

Поголів'я тварин, яке могло заразитись, в радіусі п'яти кілометрів провакциновано. У Самарах-Оріхових ветеринарна служба оголосила карантин.

До речі, господар дому, де стався прикрий випадок, змушений був доставити у лікарню свою неповнолітню дочку. Дівчинка, приголубивши собаку після його двобою, вимазалась кров'ю єнота, що потрапила на шерсть її улюбленця. За станом її здоров'я спостерігали деякий час медики і лише після цього виписали додому.

Довідково:


Сказ належить до особливо небезпечних хвороб. За даними Вікіпедії, це – гостре інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи. Збудником сказу є фільтрівний вірус.

Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування після вираження симптомів практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджених випадків виздоровлення після появи симптомів).

Головним заходом боротьби проти сказу є профілактика (знищення хворих на сказ тварин, профілактичне щеплення).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Головний рабіолог Показати IP 13 Березня 2012 15:27
А якби скаженим виявився ведмідь, карантин би був на пів-області.
adams до Головний рабіолог Показати IP 13 Березня 2012 23:04
))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus