USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Скільки коштує лікування COVID-19 в Україні: назвали суми

30 Вересня 2020 11:37
Хоча надання медичної допомоги при лікуванні COVID-19 в умовах стаціонару має бути безкоштовним, але по факту пацієнти змушені купувати медикаменти на свої кошти. Мова йде про десятки тисяч гривень.

Про це йдеться у сюжеті проєкту 1+1 «Секретні матеріали», передає УНІАН.

Зокрема, день лікування хворому на коронавірус обходиться у дві-дві з половиною тисячі гривень. У реанімації – шість. Перебувати у стаціонарі потрібно щонайменше 10-14 днів.

Журналісти поспілкувались з чоловіком на ім’я Юрій, який потрапив до Львівського центру легеневого здоров’я із коронавірусом та двостороннім запаленням легенів. Пацієнт навіть не уявляв, що лікування буде настільки дорогим.

«Ми платимо податки за все життя, і як виявилось, ми навіть не варті того, щоб держава згідно чинного законодавства зробила людині елементарне – врятувала життя», - поскаржився він.

Чоловік показав купу чеків за ліки, найдорожчими виявились антибіотики.

Директор львівського Центру легеневого здоров’я Любомир Рак каже, що складнощі з фінансуванням з’явились в липні. До того пацієнтів було менше, а ступінь складності захворювання був не таким, як зараз. Крім того, Центр тепер має зменшене фінансування.

«Наша угода з Національною службою здоров’я з липня місяця складає 6 млн 100 тис гривень, ми за липень-місяць отримали 2 млн 200 тис гривень. Це рівно на зарплату, на доплату медичним працівникам», - пояснив він.

Журналісти зазначають, що лікування у медзакладах держава покриває лише на 20%. Решту 80% платять зі своїх кишень пацієнти.

У МОЗ пояснюють, що Національна служба надає кошти за кількістю команд медиків, які працюють з хворими. Якщо хворих багато, медзаклад може розширити кількість медкоманд і отримати додаткове фінансування.

Лікарі, однак, кажуть, що ця система не повністю відображає потребу конкретної лікарні в коштах. Тож поки систему оплати не вдосконалять, коронавірусним хворим варто готувати чималу суму, аби одужати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Галина славянка Показати IP 1 Жовтня 2020 22:10
Доскакались и довоевались с нами - получите БУМЕРАНГ!
Незнайко Показати IP 3 Жовтня 2020 17:23
Ну так дороги будують за кошти з ковідного фонду. І Аваков просить з них на доплати поліціянтам. А ви ще й лікуватися з них хочете? Зовсім знахабніли, холопи.
MR-K67-X Показати IP 28 Грудня 2020 23:19
Якщо коротко---маємо те,шо маємо...А в загальному---за шо боролися,на те і напоролися!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus