USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Смертельна субмарина: що відомо про загибель шведської журналістки

24 Серпня 2017 04:00
1 серпня поблизу Копенгагена затонуло приватне підводне судно, на якому перебувала шведська журналістка Кім Валль. Капітанові човна вдалося врятуватись, а от жінка зникла безвісти. Через десять днів на березі знайшли тіло — без голови та кінцівок. 23 серпня поліція підтвердила, що тіло належить Кім Валль.

Громадське. Світ з’ясовувало, що відомо про жорстоке вбивство журналістки.

Кім Валль — 30-річна журналістка-фрілансерка зі Швеції. Останнім часом жила в Нью-Йорку та Пекіні. Працювала для The New York Times, The Guardian, TIME, Vice Magazine, Foreign Policy тощо. Висвітлювала теми гендеру, поп-культури, соціальної справедливості та міжнародної політики.

У Копенгаген приїхала, щоб зробити інтерв’ю з Петером Мадсеном — данським винахідником та бізнесменом, власником найбільшої у світі приватної субмарини. Підводний човен UC3 Nautilus, що важив 40 тонн, Мадсен збудував із допомогою краудфаундінгової кампанії.

10 серпня о 19:00 Кім Валль ступила на борт «Наутілуса» разом із Мадсеном, поїздка мала зайняти всього кілька годин. Проте до Копенгагена жінка так і не повернулась.

Валері Хопкінс, однокурсниця Кім Валь, згадує шведську журналістку:

«Я стежила за її роботою і дивувалася, як вона вміла збирати історії зі стількох країн. Від вуду на Гаїті до туризму в Північній Кореї і спадщини Іда Аміна в Уганді. Шокує, що саме в Данії, а не в жодному з інших місць, вона зустріла свій кінець».

Колега шведської журналістки Сруті Готтіпаті в блозі на The Guardian пише: «Після подорожей та роботи в Африці, Азії та на Карибах, це сталося в її рідній Скандинавії, гаданому бастіоні гендерної рівності. Це моторошне нагадування про те, що безпеку жінок не можна вважати проблемою країн, що розвиваються — так, ніби на Заході є імунітет до мізогінії».

Що трапилося на субмарині

Те, що трапилося на борту «Наутілуса» в ніч на 11 серпня, досі лишається таємницею. На борту було лише двоє — Кім Валль та Петер Мадсен, тому жодних свідків події нема. Єдиний, хто знає правду — сам Мадсен, якого поліція затримала за підозрою у вбивстві. Утім, він уже декілька разів брехав та змінював свідчення.

Субмарина вийшла з порту Копенгагена ввечері 10 серпня. Уранці 11 серпня підводний човен затонув, проте капітанові вдалося врятуватися. Журналістки з ним не було. За словами Мадсена, він висадив Кім Валль на причалі Рефхальон у Копенгагені минулого вечора. Пізніше в субмарини виникли проблеми з баластною цистерною, що і спричинило аварію.

Проте в Копенгагені свідків причалювання «Наутілусу» немає, тож свідчення Мадсена можуть бути неправдою. Через декілька днів рятувальники підняли на поверхню підводний човен, проте журналістки на ньому не було. Крім цього, морська вода пошкодила субмарину зсередини.

Натомість, вилучили електроніку, яка допомогла встановити орієнтовний маршрут підводного човна перед аварією — пізніше данські й шведські органи влади сповістили, що їм це вдалося.

Відтак Петер Мадсен змінив свідчення. Він заявив, що Кім Валль загинула «внаслідок нещасного випадку» під час плавання, а її тіло він викинув у море в невизначеному місці, ідеться в прес-релізі поліції Копенгагена.

Пізніше поліція встановила, що субмарину потопили навмисне, і це зробив сам капітан корабля.

21 серпня на узбережжі поблизу Копенгагена місцевий мешканець випадково виявив жіноче тіло без голови та кінцівок. До тулуба був прикріплений шматок металу — імовірно, для того, щоб він швидше потонув. 23 серпня поліція Копенгагена заявила, що тіло належить Кім Валль — це підтвердив тест ДНК. Крім того, за свідченнями правоохоронців, тіло понівечили навмисне.
Дайвери та поліція під час обстеження узбережжя
Дайвери та поліція під час обстеження узбережжя

Розслідування

Петер Мадсен, якого підозрюють у вбивстві журналістки, перебуває під вартою та заперечує провину. Наразі поліція проводить розслідування й допитує людей, які раніше подорожували з винахідником на субмарині, щоби зрозуміти, як поводився капітан під час попередніх плавань, повідомляє ВВС.

Крім того, поліція Копенгагена заявила, що на підводному човні виявили кров. Її порівняли із матеріалами з гребінця та зубної щітки жінки, а також із знайденого тіла — усі дані ДНК зійшлись.

Адвокат Петера Мадсена не розголошує жодних деталей справи, а тим більше – свідчень свого клієнта. Наразі данський винахідник перебуває під вартою за підозрою в убивство з необережності. Загалом Мадсен пробуде під арештом 24 дні.
Петер Мадсен (праворуч), якого підозрюють у вбивстві журналістки
Петер Мадсен (праворуч), якого підозрюють у вбивстві журналістки

Що насправді відбулось на борту «Наутілуса», поки що залишається невідомим, але навіть у разі нещасного випадку незрозумілим фактом залишається те, що тіло Кім Валль знайшли без голови та кінцівок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus