USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

США дали $250 млн гарантій на будівництво ядерного сховища в Чорнобилі

15 Лютого 2018 08:29
Американська урядова Корпорація закордонних приватних інвестицій США (OPIC) і український НАЕК "Енергоатом" підписали угоду про страхування політичних ризиків на суму $250 млн щодо будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Урочиста церемонія відбулася в середу у Вашингтоні, передає Укрінформ.

"Це дало змогу зменшити ставку кредитування для України, а інвесторам з американського фондового ринку дало гарантії, що вони протягом тривалого 20-річного періоду матимуть можливість не тільки повернути свої кошти, але й стабільно отримувати прибуток", - прокоментував підписання угоди президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

Після будівництва заводу в Чорнобильській зоні Україна не витрачатиме сотні мільйонів доларів щорічно на відправку і зберігання відпрацьованого ядерного палива в Росію. Крім того, за словами Недашковського, Україна продовжує тісну співпрацю з американськими компаніями, й за підтримки Міністерства енергетики США досягла суттєвих успіхів також на інших напрямах у енергетичній сфері.

У цьому зв'язку президент OPIC Рей Вешборн заявив, що американська сторона зацікавлена в тому, щоб Україна набула фактичної незалежності в енергосфері.

"Для Сполучених Штатів приємно допомагати Україні досягти енергетичної незалежності, забезпечуючи можливості для зберігання використаного ядерного палива в країні", - наголосив Вешборн. Він додав, що відтепер забезпечені фінансові гарантії для будівництва заводу в Україні, який зберігатиме відпрацьоване паливо з трьох українських електростанцій.

Посол України в США Валерій Чалий, зі свого боку, наголосив, що допомога з боку американського уряду та будівництво заводу дає нові можливості для розвитку співпраці зі Сполученими Штатами.

"Це величезний внесок у нашу енергетичну безпеку, дуже серйозний внесок у наше стратегічне партнерство. Крім того, ми отримуємо для людей, які проживають у непростих умовах в Чорнобильській зоні робочі місця, отримуємо додаткові ресурси для відновлення екології і багато чого іншого в результаті реалізації цього проекту", - зауважив український дипломат.

Він підкреслив, що OPIC приймає рішення щодо страхування тільки після серйозної екологічної й фінансової експертизи. "Це означає наявність довіри до того, що ці кошти будуть відповідним чином працювати далі", - наголосив посол України в США.

Відповідно до підписаної угоди, Bank of America/Merrill Lynch організував розміщення облігацій з фіксованою ставкою на фондовому ринку США для запозичення 250 млн дол. під зобов’язання страхування ризиків з боку OPIC. Крім того, український "Енергоатом" отримає 20-річний кредит на відповідну суму.

Нагадаємо, НАЕК "Енергоатом" спільно з американською компанією Holtec International розпочали будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в листопаді 2017 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Макс Показати IP 15 Лютого 2018 12:36
?уки, пусть у себя перерабатываюь и хранять отработанное ядерное топливо. А ж нет — холоп, как обычно, продался за 10 серебреников. П*здец этой стране.
ан Показати IP 16 Лютого 2018 09:19
то сша і свої ядерні відходи видно планує до нас привозити . це пі..ць буде нам тут. тихий. ото порох дає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus