USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку дають квартири лише «угодним» чорнобильцям

21 Лютого 2015 17:51
Волинським ліквідаторам аварії на ЧАЕС квартир не дають, натомість їх отримують постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС. Ті, хто були на передовій, боролися із Чорнобильською Мадонною, говорять про корупцію

Для читачів Інформаційного агентства Волинські Новини учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, волинянин Анатолій Лучко, який нещодавно відзначив свій ювілей, розповідає про ситуацію, що склалася із видачею квартир. З його слів, чиновники дають помешкання лише «угодним» і, переважно, постраждалим від аварії на ЧАЕС, а не самим ліквідаторам.

«У нас на Волині більше 140 тисяч чорнобильців, із низ було 3.5 тисячі учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а інші – постраждалі. На цьому ґрунті виникає чимало проблем, зокрема, щодо забезпечення житлом. Склалася така аморальна ситуація, що його дають, у переважній більшості, «угодним» чорнобильцям. Не тим, хто був на передовій – самим ліквідаторам, які на сьогодні мають безліч хвороб і багато з яких уже пішли з життя, а лише постраждалим від наслідків аварії.

До прикладу - ліквідатор Федір Рузак. Він проживає у двокімнатній квартирі і має семеро дітей. Але в силу незрозумілих причин, держава чомусь не може забезпечити його квартирою. Проте існує інша сторона медалі. Постраждалі, нарікаючи на наслідки аварії на ЧАЕС і пов’язуючи свої хвороби саме із нею, спокійно стають на чергу, отримують житло. Але, навіть, не вселяючись, перепродають. Чому так? А ми не можемо пояснити ліквідаторам як так виходить, що їм не дають помешкання, а постраждалим - дають.

Ось ще один приклад. У Луцьку в районі Риббази є дев’ятиповерховий будинок призначений для чорнобильців, де живе Федір Володимирович. Але тут така «нестиковочка»: переважна більшість жителів цього будинку – квартиранти, а решта мешканців – просто викупили квартири. Ось так і виходить. Що, теоретично, має бути одне, а на практиці зовсім інше», - розповідає Анатолій Лучко.
ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНИ-ЛІКВІДАТОРИ АВАРІЇ НА ЧАЕС - ПРО БІЛЬ ЧОРНОБИЛЯ

Зауважимо, Анатолій Лучко нагороджений за вагомий внесок у вирішення питань соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та активну участь у діяльності Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС.

Його слова, щодо того, що квартири дають не самим ліквідаторам, а в більшості постраждалим – підтверджують самі ж чиновники, зокрема, начальник відділу департаменту соціальної політики Луцької міської ради Людмила Нікітюк.

Додамо, що раніше повідомлялось про те, скільки виплатили чорнобильцям за 2014 рік.

«У 2013-му році соціальна допомога була такою: одна квартира ліквідатору, три квартири дітям-інвалідам, у яких хвороба пов’язана із наслідками Чорнобильської катастрофи й чотирьом особам відшкодували гроші за самостійно придбане житло, які переселилися із радіоактивно забрудненої території. Щодо відшкодування коштів, то у законах України йдеться про те, що гроші мають отримувати ті люди, які переселяються із радіоактивно забруднених територій», - коментує для ІА Волинські Новини Людмила Нікітюк.

Втім, вона додає, що у 2014-му році нічого не давали, адже коштів, виділених на цю справу, не було, тобто не були передбачені бюджетом. У 2015-му ж році поки грошей теж немає. Хоча ймовірність все таки є, пояснює чиновниця, якщо в лютому внесуть зміни до бюджету.

Зі слів ліквідатора Анатолія Лучка, насьогодні ситуація щодо соціального захисту чорнобильців йде до погіршення. Він розповідає, що, проаналізувавши закони, які регламентують пільги, то до них нардепи уже внесли стільки поправок, що, практично, нічого не залишилося.

Герої-ліквідатори чорнобильського лиха розуміють усю складність свого подвигу і його наслідків. Тому їм зараз як ніколи необхідний бодай якийсь соціальний захист. Але, водночас, вони розуміють і те, що влада зараз не в силах цьому зарадити, тому не вимагають від держави соціальної допомоги.

До слова, ІА Волинські Новини розповідали, що волинським ліквідаторам ЧАЕС уже доводилося доводити свій статус у суді.

«Якщо ж проаналізувати те, в якому стані наша держава, що країні доводиться мобілізувати сили у боротьбі із зовнішнім ворогом, окупантами, то ми просто не маємо морального права щось вимагати від неї», - підсумовує Анатолій.

Та додає, що ліквідатори аварії на ЧАЕС хочуть лише справедливості, а не «деребану» державного майна, на якому наживаються «угодні».

Нагадаємо, раніше ІА Волинські новини вже повідомляли скільки чорнобильців зареєстрували на Волині та скільки коштів волинським чорнобильцям виділили на медицину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Знаючий Показати IP 21 Лютого 2015 18:01
коментар було видалено
антуан до Знаючий Показати IP 21 Лютого 2015 18:17
це точно! замість тих, хто рятував людей ціною свого життя і здоров*я він роздавав квартири тим, хто більше заплатить. Дуже соромно за таких людей!!!((((((((((((
Отак Показати IP 21 Лютого 2015 19:48
Отак воно і далі буде з учасниками бойових дій/АТО. Потрібно наказати,а ті що отримали квартири мають можливість віддати державі борги
чорний від атому Показати IP 23 Лютого 2015 08:54
спитайте героя лучка де саме в чорнобілі цей горе міліціянт ніс службу і чим воно нагородженно.а про героя федю рузака що очолюе фіктивну спілку чорнобильців луцького району то цього героя можна зустріти в багатьох ресторанах луцька і часто в компаніях жінок.особливо любить китайськийюця мерзота повинна сидіти в тюрмі за розкрадання коштів що виділяються з бюджету.морду наів в костюми і дубленки вбрався. а був зачуханий поки просто ходив на роботу.і взагалі ця спілка формальна в ній не мае реальних членів а представляють бачте яку кількість.десятки тисяч.у них даже списків з заявами не мае як того вимагае закон не кажучи про посвідчення.це орган для крадіжок.і на жаль це сходить з рук...
знаю Показати IP 23 Лютого 2015 09:06
коментар було видалено
катька Показати IP 23 Лютого 2015 09:12
не завидуйте що федю ні атом не взяв ні прокуратура.в члени до нього вам не пройти.не всім він дае можливість послужити.а тільки старанним. а я дуже старанна правда федю...
про федю Показати IP 23 Лютого 2015 10:31
федя рузак це типовий злодюжка що використовуе державу як дійну корову оформляючи безкоштовні рецепти щомісяця на тисі гривень.отримуе ліки а потім іх продае.коли через знайомого аптекаря а коли знайомим.адже реального контроля за випискою рецептів та станом здоровя не існуе. як би цей керівник спілки чорнобільців прийняв всі ліки що безкоштовно отримав тільки за 2114 рік то став би мертвяком ще у першому кварталі. а може знайдуться специ що порахують феді що вартуе він народу украіни ...а то він вже геть опух...спасімо федю рузака!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus