USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.93 40.20
  • PLN 9.86 10.00

США запустили супутники, які мають боротися з «космічною зброєю» Росії та відслідковувати гіперзвукові ракети

16 Лютого 2024 16:23
Пентагон запустив на навколоземну орбіту кілька супутників, які відстежуватимуть гіперзвукові й балістичні ракети, а також новітню «космічну зброю» Росії.

Про це з посиланням на The New York Times пише Бабель.

Запущені супутники – це космічні датчики стеження (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensors, або HBTSS). Вони призначені для виявлення ракет, які можуть бути запущені Китаєм, Росією чи будь-якою іншою країною.

Ці супутники стануть основою для майбутньої мережі. По суті військові беруть на озброєння принципи роботи створеної Ілоном Маском мережі системи інтернет-звʼязку Starlink, в якій вже зараз понад 5 000 супутників.

Читати ще: Маск заперечує продаж Росії терміналів Starlink

Упродовж найближчих пʼяти років на створення супутникової системи планується витратити майже $14 мільярдів. Контракти на розбудову системи вже укладені з великими військовими постачальниками, такими як Lockheed Martin і Northrop Grumman. Пентагон також працює з компаніями Rocket Lab і Sierra Space.

Ідея полягає в тому, щоб створити систему, яка зможе повноцінно працювати навіть у тому випадку, якщо противник виведе з ладу понад десяток супутників. Сама ж мережа буде розгортатися досить швидко.

14 лютого республіканець Майк Тернер, який очолює Комітет з питань розвідки Палати представників США, заявив про наявність розвідданих про «серйозну загрозу національній безпеці» США. Не уточнюючи суті цих даних, Тернер заявив, що підзвітний йому комітет вирішив поділитися інформацією з усіма членами Конгресу США, і закликав Джо Байдена розсекретити дані розвідки, щоб «Конгрес, адміністрація [президента США] і наші союзники могли відкрито обговорити дії, необхідні для реагування на цю загрозу».

Американські ЗМІ з’ясували, що йдеться про дані щодо прогресу Росії в розробці нової протисупутникової ядерної зброї космічного базування, яка може загрожувати американській мережі супутників.

Три американські чиновники на умовах анонімності сказали CNN, що російська система ще перебуває в розробці та не виведена на орбіту.

Представник Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу в четвер, 15 лютого, сказав, що не може повністю розкрити природу загрози, але може підтвердити, що вона пов’язана з «протисупутниковими засобами», які розробляє Росія.

Кірбі уточнив, що йдеться не про вже розгорнуті та діючі засоби і що наразі вони не становлять загрози нічиїй безпеці. Він також наголосив, що це не зброя, яка може бути використана для атак на людей. За його словами, президент Джо Байден вже доручив провести «прямі дипломатичні контакти» з Росією та союзниками з цього приводу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus