USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Стоки Луцького спиртогорілчаного комбінату не створюють смороду, – Луцькводоканал

30 Жовтня 2019 15:50
КП «Луцькводоканал» спростувало інформацію про те, що Луцький спиртогорілчаний комбінат поширює сморід у місті.

Про це повідомляє пресслужба підприємства.

«У статтях «Зливи спиртзаводу перевіряли, коли він не працював», а також «Таємниця луцької барди» видання Перший навели низку недостовірних даних, які можуть ввести в оману суспільство і замість боротьби з реальними причинами смороду в місті призвести до порожніх суперечок в соцмережах і до поширення неправдивих чуток.

Інформація щодо обсягів стоків у зазначеній статті не відповідає дійсності, особливо щодо цифри 1472,5 кубів стоків щодоби. Насправді ж обсяги каналізаційних стоків спиртогорілчаного комбінату в каналізаційну мережу міста складають усього 0,1 відсотка від загальної кількості усіх скидів, які потрапляють на очисні споруди КП «Луцькводоканал».

Стоки від спиртогорілчаного комбінату рухаються повністю закритим трубопроводом, обладнаним запобіжниками, що захищають від витоків за межі системи каналізування. Протягом минулих дев’яти місяців у каналізаційну мережу було скинуто близько 18 тис. м³ стоків. Це в середньому близько 65 м³ на добу, а не як зазначається у статті. Крім того, в авторів подібних «досліджень» спостерігається плутанина в питанні різниці між стічними водами та відходами підприємств від їх діяльності. КП «Луцькводоканал» приймає лише стічні води від підприємств, а утилізація рідких відходів від виробництва здійснюється самими підприємствами відповідно до регламентованих правил поводження з такими відходами.

Зокрема Луцький спиртогорілчаний комбінат утилізує рідкі відходи від свого виробництва без використання каналізації з допомогою системи сепарування. Отож, стоки спиртогорілчаного комбінату не можуть викликати смороду, тим більше в районі ЛПЗ. Всі стоки, які потрапляють в каналізацію від спиртогорілчаного заводу, упродовж однієї години доходять закритою мережею до КНС №2, на якій працює фаховий персонал, що контролює скиди. Тут здійснюється озонування повітря, встановлено систему додаткової очистки стічних вод. Контакт стоків від комбінату із повітрям відбувається в межах однієї хвилини. І далі закритими водонапірними трубопроводами вони потрапляють на очисні споруди. Склад стоків спиртогорілчаного комбінату не змінюється упродовж 70 років, адже підприємство було під’єднане до централізованого водовідведення з моменту його будівництва. Також щодо висвітлення інформації по дослідженнях потрібно чітко відділяти об’єкт дослідження.

Як зазначається в статті, було здійснено дослідження барди, а не стоків, тому барда, як речовина, може мати такі показники. А стоки – це вже зовсім інше питання. Протокол дослідження барди і якість стоків, які скидаються в каналізаційну мережу – це зовсім різні речі, тому й робити аналітику, змішуючи одне з іншим – абсолютно невірно.

КП «Луцькводоканал» не має жодного інтересу в тому, щоб покривати підприємства, які можуть мати перевищені показники забруднення стічних вод. Навпаки, із порушниками ведеться постійна робота і здійснюється контроль якості стоків. Зокрема перевірку показників стоків спиртогорілчаного комбінату підприємство здійснило 18-22 жовтня цього року за результатами відбору проб 17 жовтня. Натомість маніпуляції окремих журналістів із цифрами та фактами видаються відверто незрозумілими, попри те, що вони володіють реальною інформацією.

Замість поширення чуток у соцмережах закликаємо до відкритого діалогу за участю ЗМІ!

КП «Луцькводоканал» запрошує до відкритого діалогу Луцький спиртогорілчаний комбінат, представників «Біо-Пек» та Гнідавського цукрового заводів, екологів у відкритому діалозі в «прямому ефірі» обговорити всі хвилюючі моменти, замість розведення інформаційного «хайпу» в соцмережах. Подібні дії точно не поліпшать екологічну ситуацію в місті, а тому мета таких інформаційних вливань виглядає підозріло. У разі згоди керівників цих підприємств, КП «Луцькводоканал» готовий організувати відкриту площадку для дискусії», – йдеться у дописі КП «Луцькводоканал».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2019 16:08
Знов ці"кошки мишкі".Ніхто не знає чому смердить,як туристи приїдуть,напевно старий ринок заважає усунути сморід..)))
Цікавий факт до Анонім Показати IP 30 Жовтня 2019 16:30
Старий ринок заважає і без смороду.
Вася Показати IP 30 Жовтня 2019 16:09
Все правильно написано! Відходи - це є відходи виробництва, а стічні води - це зовсім інше!!!
Вася Показати IP 30 Жовтня 2019 16:12
Очевидно, бо завод працюю давно, а воняти почали нещодавно
К.лучанин до Васі Показати IP 30 Жовтня 2019 17:30
Слухай , Вася, як не знаєш то не пиши дурні всякої. Ще раніше, дуже це давно було в 60-х стічна вода ( вона гарячою була) по трубі в районі вул. Кічкарівської аж до ставків витікала цілодобово. Від цієї води ніяких смердючих запахів не було. Потім ,пізніше в 70-х це припинили. А від СПИРТЗАВОДУ ніяких викидів немає. За брагою ніхто не їздить бо її немає як такої!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus