USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Свині, корови і птиця: як у селі неподалік Луцька господарюють дрібні фермери

5 Червня 2022 21:58
Вести сільське господарство, особливо дрібному фермеру, – ще те випробування. Однак у селі Ратнів Боратинської громади працьовитих людей можна зустріти майже в кожному дворі. Вони прокидаються вдосвіта і працюють, поки не стемніє.

У господарстві мешканки села Тетяни Гераль – кілька корів, понад 10 свиней, п’ять котів, п’ять собак і незліченна кількість птиці, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Це гуси. Вони ще маленькі, але ми будемо їх дресирувати. В майбутньому вони мають стати бойовими гусьми і допомогти нашій армії здобути перемогу. Наша гуска може злітати і збивати бойовий літак орків, а пілоту може навіть око виклювати», – жартує господиня.

Вона вчителює в місцевій школі, тому за господарство насамперед відповідають її чоловік і син. Зараз родина має кілька гектарів землі та чимало свійських тварин, а раніше утримувала тільки одну корову та п’ять курок.

«Коли з’явилася можливість узяти землю, то, звичайно, ми порадилися та взяли. Я ніколи не мріяла працювати в полі, але кажу чоловіку: «Дають можливість вийти з ярма, то давай спробуємо», – пригадує Тетяна Гераль.
У родині відпочивають, змінюючи вид роботи: працюють то на полі, то в хліві, де вигодовують свиней. Одну, до слова, віддали на потреби армії. У сім’ї впевнені: потрібно працювати заради майбутньої перемоги.

Єдине, що турбує господарів, – це занижені ціни на сільгосппродукцію, завищені – на дизпаливо та міндобрива, а також проблеми з ринками збуту.

«Для одноосібників, думаю, має бути якась підтримка від держави. Наразі ми її не бачимо. Передусім ідеться про планування: я виростила продукцію і можу її продати», – каже Тетяна Гераль.

Із подібними проблемами стикається ще один фермер-одноосібник із Ратнева Михайло Скиданюк. Він із ранку до вечора працює на полях разом з батьком. Вирощують ріпак і пшеницю. Фермер наголошує: якщо порівнювати посівну з минулорічною, то вона була складнішою на 70% через завищені ціни на пальне та міндобрива.

Загалом у Ратневі таких одноосібників уже більш як 10. Хто займається лише зерновими, хто тримає корів і збуває молоко, хто вирощує свиней, хто розводить птицю на продаж.

Мешканка Ратнева Лариса Скиданюк зазначає: тут люди працьовиті, але їм дуже хотілося би мати державну підтримку для одноосібників.

«Я не знаю людей у Ратневі, які отримали би якусь допомогу для того, щоб купити, наприклад, трактор чи міндобриво», – акцентує вона.

І хоч на землі працювати нелегко, ратнівчани впевнені, що нині варто господарювати ще з більшими зусиллями, бо ж країні це необхідно. Вони сподіваються, що після перемоги одноосібників таки почують і фермерство в українському селі стане не лише улюбленою, а й вигідною справою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus