USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Талібан пішов війною на Іран, є перші бойові зіткнення. Відео

28 Травня 2023 12:58
Афганський «Талібан» почав війну проти Ірану. 27 травня в південно-західній провінції Німруз почалися бої. Таліби атакували іранську прикордонну базу і захопили її.

Про це повідомляє Бабель.

Зокрема, таліби підійшли близько до іранської бази біля прикордонної зони. Сталося бойове зіткнення. Reuters пише, що внаслідок нападу загинули щонайменше троє, з яких двоє — прикордонники. Війська «Талібану» підтягуються до території Ірану. Таліби обіцяють захопити Тегеран за кілька днів, якщо Іран не припинить провокації.

Ватажки талібів заявили, що будуть боротися з «корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж на війні проти Америки». Один із ватажків навіть заявив про плани завоювати Іран.

При цьому Міністерство національної оборони Афганістану звинуватило іранські сили у відкриті вогню і заявило, що вважає діалог «розумним способом розвʼязання будь-якої проблеми».

«Ми боротимемося з Іраном з більшою мотивацією, ніж з Америкою. Якщо наші лідери допустять джихад, ми скоро завоюємо Іран», – заявив заступник міністра оборони Афганістану Абдул Хамід Хорасані.
Афганські ЗМІ напередодні розповіли про бій у провінції Німроз. Згідно з джерелами видання TOLOnews, обидві сторони застосували важке озброєння, сталися «запеклі зіткнення».
Іран звинувачує у розвʼязанні конфлікту афганську сторону і підкреслює, що не визнає «Талібан». Іранські військові підтвердили напад на прикордонний пункт «у нульовій точці кордону» і заявили про «героїчне» відбиття атаки.

Іранське агентство Tasnim заявляє, що інформація про використання ракет «повністю хибна», за цими даними, «у конфлікті використовувалися легке та напівлегке озброєння, артилерія». Іранські ЗМІ повідомляють, що конфлікт завершився і обидві сторони проводять розслідування.

Додамо, конфлікт спалахнув за права на воду на афганському кордоні. Річка Гільменд тече від афганських гір до іранської провінції Сістан, де впадає в озеро, яке регулярно висихає. Зараз провінція Сістан страждає від посухи, і Іран звинувачує талібів у будівництві нових гребель на річці та перенаправленні води, що завдає шкоди посушливим східним районам Ірану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 28 Травня 2023 14:01
Поки ви писали цю новину, то війна закінчилася)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus