USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Топ-5 експонатів музею на Волині: унікальні царські врата, ґемплі та теодоліт, з якого почався Нововолинськ

27 Серпня 2022 12:41
Нововолинський міський історичний музей має багато цікавих артефактів. Це визнають не лише його співробітники, але й приїжджі фахівці.

Про найцікавіші експонати Інформаційному агентству Волинські Новини розповів провідний науковий співробітник музею Юрій Велінець.

1. Царські врата з храму Адама Киселя

У 1960 році церкву закрили. Всередину увірвалися войовничі атеїсти: іконостас розхитали, хоча й не змогли перекинути, повиколювали очі в святих на іконах, де дістали, повалили бюст Адама Киселя, розкидали його кістки та поруйнували гроб. Власне іконостас знищили у 1990-х роках. Врата склали у підвалі нібито в очікуванні реставрації, але вони там успішно псувалися від надміру вологи (підвал затоплювало). Одна половина пошкоджена, а з іншої залишилися шматки. На початку 2000-х їх передали в музей.
«Половину врат вже розчищено, потрібно закріпляти фарбу, насичувати деревину клеєм. Може, ми їх змонтуємо на щит і вони виглядатимуть атракційно, – каже художник-реставратор олійного живопису вищої категорії Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Артем Погрібний, який саме «лікує» артефакт. – Іконостас замовляли неабиякому майстру. Врата виготовлені у першій половині XVIII століття. Тоді саме панував стиль рококо, якому притаманна асиметрія».
Різьблення з дерева покриті сусальним золотом та сріблом
Різьблення з дерева покриті сусальним золотом та сріблом
Ось такий вигляд має розчищена поверхня срібла
Ось такий вигляд має розчищена поверхня срібла
2. Ґремплі

Цей інструмент призначався для вичісування шерсті тварин. На дерев’яну основу прикріплено шматок шкіри, у якій густо натикані цвяхи. Останні не рівні, а зігнуті під тупим кутом. Оскільки вони закріплені у шкірі вільно, то можуть рухатися. Відтак при вичісуванні не завдають болю тварині. Час виготовлення – перша половина ХХ ст.

Окрім ґремплів, існував ще один інструмент для вичісування тварин – зграбло (суцільна металева щітка).
3. Теодоліт, з якого почалося місто

Час виробництва – приблизно 1950-ті роки. Тоді саме почали будувати Нововолинськ, закладали перші вулиці, а вже від наявних вулиць відштовхувалися, складаючи усі подальші генплани. Теодоліт використовували геодезисти. Радянська практика містобудівництва передбачала, що вулиці мають бути рівними.

При проектуванні вулиць враховували і сторони світу, і навіть розу вітрів. У Нововолинську найчастіше дмуть західні вітри. На це також зважали, прокладаючи вулиці. До речі, компас, вмонтований у теодоліті, працює досі.
4. Портрет, намальований у таборі

Український громадський та церковний діяч, краєзнавець, лікар Арсен Річинський жив і працював у сусідньому Володимирі. За свої проукраїнські погляди був ув’язнений у таборі в Березі-Картузькій. За радянської влади Річинський був засуджений на 10 років і потрапив у ГУЛАГ.

У нововолинській школі працювала його дочка Людмила. Вона й передала в музей диплом батька, його фотоальбоми та інші речі. Серед них є й графічний портрет лікаря-дисидента, виконаний олівцем. Арсена Річинського намалювали під час його перебування у таборі в Кизилорді у травні 1944 року.
5. Шахтарський телефон

За його допомогою гірники в забої тримали зв’язок із диспетчерською та між собою. Апарат сконструйований так, що унеможливлює появу іскри назовні: корпус максимально ущільнений та наглухо закручений. Адже в шахтах є небезпека вибухів накопичених газів. Як твердить Юрій Велінець, подібний досі працює на 9-й шахті Нововолинська. Час виробництва – приблизно 1950-ті роки.

На телефоні є знак якості СРСР. Такі використовували не лише на вугільних шахтах, але й на інших гірничих підприємствах.
Сергій НАУМУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus