USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Топові українські письменники п’ять тижнів мешкатимуть і творитимуть у Луцьку

14 Травня 2021 16:01
На п’ять тижнів Луцьк стане домівкою для топових українських письменників, які не тільки мешкатимуть у нашому й місті, а й творитимуть тут. По тижню відомі автори, як-от Оксана Забужко, Макс Кідрук чи Любко Дереш, житимуть в обласному центрі Волині в рамках літературної резиденції «Місто натхнення».

Про це йшлося на пресконференції з нагоди початку проєкту.

Як розповіла кураторка літературної резиденції Ольга Ольхова, «Містом натхнення» для відомих авторів Луцьк стане з 17 травня до 20 червня.

«Нашу літературну резиденцію ми проводимо з нагоди 150-ліття Лесі Українки. Луцьк був особливим містом для цієї поетеси. Вона тут жила певний період свого життя, творила й навіть написала свій перший вірш, – сказала вона. – Сподіваємося, Луцьк буде надихати і тих авторів, яких ми щиро запрошуємо долучитися до нашої когорти. Ми переконані, що Луцьк – це дуже цікава та приваблива туристична дестинація, це місто широких європейських контекстів, це місто, в якому є свої історії і можуть творитися нові. Саме на ці нові історії ми чекаємо від наших резидентів».
Тобто одним із завдань резиденції є створення нового літературного продукту, де або головним героєм, або місцем подій буде Луцьк. Підсумком проєкту, своєю чергою, стане збірка творів, написаних авторами.

Окрім книги, передбачено, що автори залишать тут свої сліди, щоби лучани та гості міста, прогулюючись, могли дізнатися про те, що в Луцьку тривала літературна резиденція.

Резиденція відбуватиметься в межах епідемічних обмежень, тому масові заходи не заплановані. Програма для резидентів передбачатиме можливість їхньої роботи в архівах, бібліотеках, знайомства з цікавими людьми, зустрічі, прогулянки атмосферними локаціями.
Керівниця управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська відзначила, що місія літературної резиденції полягає передусім у популяризації Луцька.

«Ми задумали, аби до нас приїхали відомі письменники, які розповіли б усій Україні, всьому світу про наше місто ще раз, про його міські простори як творчий осередок, допомогли промувати Луцьк як цікаву дестинацію, куди варто приїжджати. Наше місто має багатющу історію, цікаву архітектурну спадщину, потужну духовну енергетику. Тут жили і творили визначні постаті, які долучилися до творення історії України. Про них потрібно говорити», – наголосила вона.

Висловила переконання, що кожен автор отримає лише позитивний досвід, проживаючи в Луцьку: приємні зустрічі, нові знайомства, натхнення в парку чи затишному дворику, спогади.
Як зазначила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, вона покладає великі надії на проєкт і сподівається невдовзі віднайти на сторінках літературних творів історії, пов’язані з луцькими стежками.

«Місто Луцьк, хоча й є достатньо зрілим, досі розвивається, росте. Ми радо чекаємо туристів і для цього організовуємо багато заходів, а також працюємо над затишком, комфортом і благоустроєм, аби тут було добре не тільки нашим мешканцям, а й кожному гостеві», – сказала вона.
На концентрацію проєкту на сучасній українській літературі, тих письменниках, яких хоче читати молодь, твори яких зачитують до дірок, звернула увагу народний депутат від Волинської області Ірина Констанкевич.

«Луцьк, безперечно, віднайде своє віддзеркаленнях у текстах сучасних авторів, – висловила переконання вона. – Література не тільки фіксує час, а ще й народжує новий час і новий простір».

Наголосила, що літературна резиденція також сприятиме популяризації читання книг, зокрема серед молоді.
Першими резидентами «Міста натхнення» будуть Оксана Забужко, Катерина Калитко, Мирослав Лаюк, Макс Кідрук і Любко Дереш. Усім авторам презентують багатотомник творів Лесі Українки.

Резиденти приїжджатимуть до міста, змінюючи один одного, а зустрінуться на фінальній конференції.

Як пригадав Мирослав Лаюк, у Луцьку він був лиш один раз кілька років тому.

«Мені дуже подобається такий формат. У принципі, я так і працюю – ходжу від кафе до кафе, від лавочки до лавочки і щось собі пишу, заходжу в музеї, – сказав він. – Місце неймовірно сильно впливає на те, що ми робимо, і навіть на те, як ми думаємо. Самі ландшафти міста, форма вулиць, висота будівель задають якусь розмітку для майбутнього твору, незалежно від того, чи хочемо ми цього».
Поділився, що в його планах – поїздка до Колодяжного, екскурсії до важливих місць Луцька та, можливо, робота над кількома оповіданнями чи навіть початок нового великого тексту.

Натомість Любко Дереш запевнив, що нагода поїхати на тиждень у Луцьк є для нього знаковою, адже тут письменник був уже неодноразово.

«Для мене Луцьк найперше асоціюється з письменником, який народився і жив тут деякий час, Юрком Покальчуком. Він, напевно, перший привіз мене в Луцьк і показав мені це місто. Щоразу, коли я буваю тут, не можу не згадати про нього, тому що в якомусь сенсі Юрко для мене відкривав також українську літературу. Це один із авторів, з яких у мене якраз і почалося знайомство з сучасною, модерною українською літературою. Тому дуже приємно, що можна побувати в Луцьку – місті Покальчука», – зазначив Любко Дереш.
Він додав, що на Волині працюватиме над завершенням свого роману.

Письменниця Катерина Калитко запевнила, що, на її думку, Луцьк на рівні України не отримує достатньо уваги.

«Мені хочеться, щоб крізь твори письменників, крізь якісь записи у блогах, крізь рекомендації місто оживало та ставало цікавішим, а ще було постійно присутнім на українській мапі, – вказала вона. – Очевидно, я дописуватиму на резиденції роман, але впевнена, що будуть і віршовані геотеги, вірші, марковані луцькою атмосферою. У Луцьку принаймні буде розпочата есеїстика, яка теж пишеться з географічним присмаком».
Оксана Забужко, яка народилася та перші сім років прожила в Луцьку, нагадала, що саме в головному місті Волині 1429 року проходив З’їзд європейських монархів.

На її думку, зараз лучанам варто пишатися не тільки замком Любарта чи Старим містом, а й двома музеями світового рівня: Музеєм волинської ікони та Музеєм сучасного українського мистецтва Корсаків.
«Тобто не замком єдиним, не географією єдиною, не лісово-пісенною романтикою єдиною, хоч це також дуже важливо, а й цими двома музеями», – наголосила авторка.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 14 Травня 2021 16:11
популяризацію, можливо, варто починати з сортування сміття та його вивезення?
Созон Фаєрочка Показати IP 14 Травня 2021 17:36
І нехай тепер хтось попробує заїкнутись про гендерну нерівність !
Народна прокуратура Показати IP 14 Травня 2021 18:18
До Анонім. Відкрию вам таємницю - інтереси людини не обмежуються лише сміттям чи харчами
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 14 Травня 2021 18:51
давно виходили за межі зони комфорту?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus