USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Це не банальне захворювання, воно також веде до втрати зору», – луцька лікарка про хворобу «сухого ока»

27 Липня 2020 08:00
Як покращити здоров’я очей? Як зробити так, щоб наш зір не погіршився? Що таке хвороба «сухого ока»? Ці питання обговорили із лікарем-офтальмологом Волинської клінічної обласної лікарні Мар’яною Новохіжиною у ефірі програми «Запитай у лікаря» на телеканалі «Аверс».

Чи може підвищений артеріальний тиск спричинити проблеми із зором?

Звичайно, тому що захворювання очей можуть бути пов’язані із соматичними захворюваннями пацієнтів. Ускладнена і некомпенсована гіпертонічна хвороба може призвести до проблем із зором. В оці теж є судини. І коли підвищений артеріальний тиск, може бути багато різних причин. Цим займаються кардіологи і терапевти. Якщо людина старшого віку, потрібен профогляд. Особливо якщо вона страждає на ускладнену гіпертонічну хворобу, хвороби нирок чи цукровий діабет. Такі пацієнти мають ускладнення зі сторони очей. Якщо ти відчуваєш затуманення в оці, біль, можна отримати емболію центральної артерії сітківки, тромбоз центральної вени, сітківки. Гіпертонічна хвороба є причиною втрати зору і людина може стати інвалідом.

Як часто таким людям приходити на огляд, навіть якщо нічого не турбує?

Це залежить від ступеня гіпертонічної хвороби - першого чи другого. Якщо хвороба компенсована, то можливо один раз в рік. Якщо гіпертонічна хвороба некомпенсована, людина має гіпертонічні кризи чи лікується на стаціонарі - то частіше, раз на півроку.

Чи потрібно звертатися до офтальмолога, якщо людина не відчуває ніяких погіршень із зором? Коли зір поступово падає?

Профогляди дуже потрібні людям після 45 років, бо тоді відбувається старіння організму. Щоб не пропустити ніякої паталогії, бажано частіше перевірятися.

А короткозорість починається ще в дитячому віці. Діти повинні набагато частіше відвідувати офтальмолога для того, щоб не розвинулась амбліопія. Якщо ти вчасно звертаєшся до лікаря, це впливає на життя людини.

Правда, що короткозорість після 50-60 років зупиняється і зір більше не псується?

Це не зовсім правдиве твердження, адже після 45 приходять вже інші зміни, пов’язані з віком. І короткозорість може проявлятись по-різному. Потрібно регулярно відвідувати лікаря-офтальмолога, який вчасно побачить проблему і призначить додаткові методи обстеження. Втрати зору може не бути, але на периферії сітківки може бути проблема, яку можна попередити, якщо гарно оглянути пацієнта.

Хвороба «сухого ока» - що це таке?

Використання гаджетів, довготривала робота з комп’ютером призводить до хвороби «сухого ока». В Україні 14-35% зниження зору припадає саме на цей сухий синдром. Це досить велика цифра. І вона буде збільшуватись.

Які симптоми цієї хвороби? Адже сухість очей відчувається досить часто. Чи можна це вважати хворобою «сухого ока»?

Пацієнти, які скаржаться, приходять із різними симптомами. В одних лише почервоніння очей – це в легшому випадку, інші – мають сльозотечу, світлобоязнь. Це не банальне захворювання, воно також веде до втрати зору.

Основні симптоми: почервоніння, сльозотеча, світлобоязнь, дискомфорт, болі, затуманення зору.

Кажуть, щоб зробити очне яблуко білим - потрібно закрапати краплі?

Продається судинозвужуючий препарат «Візин». Ним не можна зловживати. Спочатку потрібно прийти до лікаря. Самолікування тут не може бути. Без призначення лікаря можна використовувати хіба засоби, які зволожують око, сльозозамінники. По-перше, щоб вони були не судиннозвужуючі, по-друге – без консерванту. Безконтрольне використання медикаментів так само призводить до синдрому «сухого ока».

Який найгірший сценарій цієї хвороби? Можливо повністю втратити зір?

Найгірший сценарій може бути пов’язаний із соматичними супутніми захворюваннями. Бувають хворі з цукровим діабетом, із аутоімунними захворюваннями, які вживають гормони пожиттєво плюс «сухий синдром» - це може призвести до критичної ситуації - втрати ока. Але це в тих людей, які мають супутню соматичну паталогію.

Чи можна сказати, що не лише довготривале використання комп’ютера є цьому причиною?

Так, правильно. Кажуть, що в нас існують рідкокристалічні екрани, які не потребують певного захисту. Колись використовували спеціальні окуляри для того, щоб працювати з комп’ютерами. Важливо, в якому приміщенні ти працюєш, важливо організувати своє робоче місце. Мусить бути відповідна вологість і певна температура повітря. Якщо буде висока температура і вологість 20%, то відбувається висихання ока. Можуть бути дві причини синдрому «сухого ока»: або зменшена сльозопродукція, або хімічні зміни в складі сльози. Слізна плівка швидше висихає або передчасно розвивається. Вологість і температура грає велику роль. Кондиціонування повітря теж має значення. Впливає яскравість екрану, шрифт. У кімнаті не повинно бути темно, освітлення теж грає роль. Ще можна сказати про гігієну. І руки мити, екран протерти. Тут може бути сухий синдром, ускладнений бактеріальною флорою.

Що порадите дітям, які навчаються дистанційно?

Потрібно відновити режим дня. Дитина повинна мати можливість бути на свіжому повітрі, відпочивати, займатися спортом, отримувати якісне харчування.

Кажуть, що коронавірус може потрапляти на рогівку ока, і людина може захворіти. Також при COVID-19 можуть бути симптоми, пов'язані із зором.

Як виявилося, тільки 3% хворих на коронавірус мають очні симптоми. Це не основний симптом. Якщо вони і є, то приєднуються вже на середині хвороби.

Як не втрати зір під час карантину?

Потрібно планувати режим дня, роботу і відпочинок. Якщо ти сидиш цілодобово за комп'ютером, треба робити перерви, різні вправи. Обов'язково бути на свіжому повітрі.
Олександра Садова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Даша Показати IP 18 Жовтня 2021 16:04
Добрий день! Підкажіть, будь ласка, хвороба "сухого ока" може з'являтися лише через надмірне користування гаджетами чи є й інші причини? Читала, що гаджети стоять на 13 місці в списку причин виникнення хвороб очей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus