USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Церква нарешті звільнена!» У селі на Волині прихожани зуміли потрапити в храм через три місяці після виходу з УПЦ МП

12 Серпня 2022 20:10
У селі Сокіл Рожищенської громади прихожани церкви Святої Трійці ще три місяці тому вирішили покинути лоно Московського патріархату та перейти до Православної церкви України. Але зайти до храму віряни змогли тільки в серпні.

Історія дерев’яної старовинної церкви в селі Сокіл сягає XVI століття. Будівля пережила пожежу й була відбудована 1853 року. Донині тут зберігається чимало цінних речей, ідеться в сюжеті «12 каналу».

Навесні релігійна громада вирішила перейти в ПЦУ. Проте цей процес затягнувся на кілька місяців.

«Дивно дивитися, коли весь світ закидає Росію різними санкціями, а ми в селі не можемо розібратися, щоб покинути чіплятися за ті московські ризи», – говорить місцева мешканка Лідія.

Затягнулося все через документацію, адже храм Святої Трійці – пам’ятка архітектури місцевого значення. Громада хотіла зробити все згідно з чинним законодавством, щоб опоненти не мали жодних претензій.

«Це власність держави України. Представник держави – Волинська обласна державна адміністрація. Своїм розпорядженням вона передає храм у користування Православній церкві України, релігійній громаді, яка вже тут зареєстрована і перейшла в ПЦУ», – пояснює інженерка з технагляду за церковними спорудами управління Волинської єпархії ПЦУ Надія Мироненко.

Оскільки церква – пам’ятка архітектури і тут зберігаються сакральні речі, які перебувають на обліку в держреєстрі, без ревізії відповідної комісії потрапити всередину ніхто не має права.

«Комісія за наказом управління культури Волинської ОДА виїжджає для перевірки наявності тих сакральних речей, які повинні тут бути», – зазначає Надія Мироненко.
Читати ще: З’їжджаються прихильники МП з усієї округи: волиняни – проти осередку Московії в їхньому селі

Представники комісії дочекалися поліцію і поїхали забирати ключі від церкви. Колишній настоятель храму від спілкування навідріз відмовився.

Селяни, однак, знали, в кого були ключі від храму. Жінка, якій священник передав ключі, зазначила, що хотіла віддати їх старості села, але той брати їх відмовився.

«Ніхто не хотів ті ключі в себе залишати. Так само матушка просила забрати. Ті ключі я оставила біля церкви. Але там, де я їх оставила, я їх не знайшла. Зараз де ключі, я не знаю», – розповідає вона.

На подвір’ї храму ключі відшукати не вдалося. До того ж, у випадкову згубу прихильників УПЦ МП віряни не повірили.

«Вона стояла тут і кричала, що ключів ми вам не віддамо. І на цьому квітка», – пригадує місцева жителька.

Читати ще: «То моє лічне». У Рожищі дружина священника УПЦ МП прийшла забирати ікону з храму

Замок вирішили спиляти під наглядом поліції. Зачинені були і внутрішні двері, але за кілька хвилин у храм нарешті вдалося потрапити. За справу відразу взялася комісія.

«Усі пам’ятки, які були обліковані кілька років тому, в храмі збережені. Також ми взяли на облік ще кілька цікавих пам’яток мистецтва, історії культури та в цілому історії села», – зазначає старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Людмила Карпюк.

Після закінчення інвентаризації у храмі звершили спільний молебень. Відтепер богослужіння тут проводитиме отець Яків, монах, який не один рік проживав у тутешньому монастирі.

«Усім щиро дякую за підтримку. Ми нарешті цього досягнули. Церква нарешті звільнена!» – зазначає отець Яків.

Прихильники УПЦ МП, своєю чергою, нині разом зі своїм настоятелем моляться в будинку біля церкви.

«Хата церковна, громади. Вона була передана для проживання священника, який буде тут правити. То вони там облаштували собі церкву, – розказує місцева мешканка Лідія. – Він зараз говорить, що приватизував хату, що приписаний».

Селяни, проте, запевняють, що будинок ніхто не приватизував і він належить релігійній громаді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Всезнайко Показати IP 12 Серпня 2022 22:34
Прости, Господи, єретиків.
Точно Показати IP 14 Серпня 2022 19:34
Правильніше - захоплена.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus