USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Цьогоріч всі трансплантації печінки й нирок робитимуть в Україні, – МОЗ

21 Березня 2021 20:13
Жоден українець, який потребує пересадки печінки чи нирки, цього року не буде відправлений за кордон – всі ці операції будуть відбуватися в Україні.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

«Команда Міністерства охорони здоров’я України постійно докладає зусилля, аби збільшити фінансування трансплантаційного напрямку, аби українські лікарі переймали найкращий світовий досвід. Цього року ми вдвічі збільшимо кількість трансплантацій, проведених в Україні. Протягом 2021 року жоден українець, який потребує пересадки печінки чи нирки, не буде відправлений за кордон – всі ці операції будуть відбуватися в Україні», – зазначив він.

При цьому Степанов обурився, що в Україні, де щороку 5

000 людей потребують трансплантації органів, досі живуть «середньовічними міфами про чорних трансплантологів».

«Я розумію страхи людей, але вони одразу зникають, якщо пересадки органу потребує близька людина. Я хочу, щоб українці повірили: трансплантація – це не про торгівлю органами, а про життя. Ми повинні позбутися комплексу меншовартості, перестати казати «у нас це неможливо». Адже в нашій країні найкращі лікарі і ми виписуємо законодавство так ретельно, щоб ніхто і думки не міг допустити про бізнес на органах», – наголосив глава МОЗ.

За даними Степанова, в Україні за рік ухвалили та внесли зміни до 30 нормативних актів та законів, аби врегулювати сферу трансплантації.

«Це наші впевнені кроки для здобуття Україною повної трансплантаційної незалежності. Ми будуємо нову медицину, якою зможемо пишатися», – додав він.

Як повідомлялося, у вересні минулого року український уряд схвалив проєкт рішення «Про створення спеціалізованої державної установи «Український центр трансплант-координації».

Головною функцією центру є забезпечення організаційно-методичного керівництва та координація діяльності установ охорони здоров’я, які надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus