USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Туристичний сезон: де на Волині чекають відпочивальників

11 Червня 2022 19:03
Туристичні компанії з інших регіонів починають пропонувати тури на Волинь. Особливо чекають туристів на Шацьких озерах, але з об’єктивних причин їх цьогоріч може бути небагато.

Про перспективу туризму в області йшлося в ефірі 12 каналу.

Консультант з питань туризму відділу гуманітарної та соціально-культурної сфери Волинської обласної ради Станіслав Ольшевський зазначає: у людей є запит на відпочинок, адже їм треба час від часу переключатися від новин. Тому принаймні на вихідні на Світязь волиняни можуть їхати.

«Важко щось спрогнозувати. На мою думку, на Шацькі озера туристи поїдуть. Місцевий бізнес планує відкриватися, санаторій «Лісова пісня» починає пропонувати тури вихідного дня, щоб можна було придбати путівку на кілька днів. Туристичні компанії Києва та Львова виклали тури на Волинь, зокрема на Шацькі озера. Поки попит невеликий, але він є, і це вселяє надію, що економіка області зможе від туризму щось отримати. Тоді ми зможемо і підтримати армію, і зробити якісь речі для розвитку», – розповідає він.

Проте не варто забувати про безпеку, зважаючи на воєнний стан в країні.

«Ми вже навчилися з цим жити. Питання власної безпеки – це відповідальність кожного. Перед тим, як поїдете відпочивати, варто подивитися, де можна сховатися в разі чого, чи є поруч укриття, розпитати про це місцевих», – наголошує Станіслав Ольшевський.

Він зауважує: великою мірою туризм впливає на бюджети місцевих громад, у деяких випадках саме туристичний сезон дозволяє громаді залучити кошти в місцеву казну.

«Будуть обмеження масових заходів, але підприємці надаватимуть послуги з відпочинку. Проте хотілося б звернутися до них: не підвищуйте занадто ціни і не ганяйтеся за великими прибутками, і сплачуйте податки», – зазначив посадовець.

А ось любителям лісових прогулянок доведеться потерпіти: адже в області діє обмеження пересування лісовими масивами. Тож цьогоріч туристичне літо обійдеться без екомаршрутів. Проте вздовж доріг на Волині діє чимало рекреаційних пунктів, де можна відпочити на природі.

Читати ще: Чи дозволять збирати чорниці та гриби в лісах Волині?

Так само є нюанси й щодо сплавів: наприклад, заборонено пересуватися під мостами.

«Не можна сплавлятися біля кордону, під мостами. Тому варто попередньо спланувати маршрут, попередити громаду, де ви це плануєте робити. Це відповідальність організаторів. Ліпше робити такі заходи тим, хто знає як це правильно організувати. Адже служби реагування сьогодні мають чимало інших завдань, у тому числі їздять у відрядження в інші регіони», – пояснює Станіслав Ольшевський.

Як варіант – туристи можуть спланувати маршрути на один день. У цьому можуть допомогти Центр туристичної інформації Луцька чи туристичний сайт Волині, де можна знайти і переглянути топові маршрути області.

«Мені зараз, наприклад, цікавий Володимир. Там з’явилися нові туристичні маршрути, нові пам’ятки повідкривали, підземелля. Там працює волинський майстер-фаберже. Є трон князівський на валах. Місто забрендувалося. Туристично-інформаційний центр у Володимирі мав відкритися 25 лютого, але офіційне відкриття перенесли до нашої перемоги. Наразі він функціонує, там є працівники. Крім запитів на екскурсії, там зараз надають консультації внутрішньо переміщеним особам», – зазначає він.

У 2022 році було заплановано чимало робіт і в Олиці. До кінця лютого в області ще працювали над її брендуванням, замок Радзивіллів цьогоріч мав реставруватися. У планах було також проведення фестивалю «Волинська переберія». Та цього року нічого цього не буде, як і заходів у Луцькому замку.

«Олицький замок працює зараз як філія краєзнавчого музею. Там можна взяти квиток, місцевого гіда. Поруч є костел, завжди на місці там отець Юрій, є місцеві краєзнавці, які допоможуть в плані екскурсії. Багато приїхало людей до Луцька, які цікавляться замком Любарта. Луцький чи Олицький замки – дуже оптимальний варіант в нинішніх умовах, бо в підземеллях можна сховатися на випадок тривоги. Натомість у краєзнавчому музеї чи музеї Липинського в Затурцях музейники на час воєнного стану мусять зібрати експозицію і заховати у фонди. Якщо потік туристів не зменшиться, то в замку варто подумати про зміну графіку, але не йдеться про масові заходи», – пояснює посадовець.

Загалом на 2022 рік в програмі розвитку туризму було заплановано 600 тисяч гривень на різні заходи, реставрацію пам’яток. Проте з початком повномасштабної агресії РФ проти України, ці кошти скерували на допомогу війську. З обласного бюджету на туристичні об’єкти наразі кошти не виділяються.

«Ми маємо надію, що туристи будуть. Але скажу, щоб ті люди, які поїдуть відпочивати будь-куди, не забували про те, завдяки кому вони змогли це зробити», – резюмує Станіслав Ольшевський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Займіться роботою ! Показати IP 11 Червня 2022 23:00
Отой пан інтев'юер чомусь не називає статистичних даних надходжень до місцевого бюджету, сплати податків за минулі роки - або не володіє цифрами, або не хоче, або встидається ! Всі суб'єкти підприємницької діяльності на території парку так у минулі роки тужились, шоби розродитися і наповнити бюджети, шо аж спромоглися ледь тисяч сімнадцять заплатити. А все решта - у власну кишеню, а не в казну ! Там баби більше пончиків продали, ніж той пан Ольшевський планував заробити ! Всі на дурняк користуються державними рекреаційними потужностями, а консультанти будують віртуальні прожекти. А чи знає той пан на якій відмітці залягають грунтові води і чи можна там десь обладнати бомбосховище ? Отак плескаємо язиком, як батогом по воді ! Тож не мішки таскати !
ОДІН. Показати IP 12 Червня 2022 00:38
ЯКІ НА*УЙ ВІДПОЧИВАЛЬНИКИ.ВІЙНА ПРОТРІТЬ ОЧІ ДЯТЛИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus