USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Бородянці окупанти стріляли по тих, хто намагався дістати людей з-під завалів

6 Квітня 2022 14:22
У Бородянці російські окупанти відкривали вогонь по всіх, хто намагався розібрати завали зруйнованих багатоповерхівок та врятувати тих, хто був там заблокований.

Про це розповів в. о. голови Бородянської селищної ради Георгій Єрко у коментарі «Обозревателю», передає liga.net.

Війська Росії почали обстрілювати мирних мешканців та житлові будинки у Бородянці з перших днів окупації.

«Перші дні, коли проходили колони, вони розстрілювали мирних жителів, розстрілювали житлові будинки. Незважаючи на те, що по них ніхто не відкривав вогню. Наша територіальна оборона мала лише автомати. Але вони розстрілювали і будинки, і жителів», – наголосив Єрко.

За його словами, коли проходила колона, ворог відкрив вогонь по мешканцях і було вбито перших вісім людей. Пізніше окупанти стріляли по людях не лише з автоматів, а й із важкого озброєння.

На дев'ятиповерхові будинки скинули авіабомби.

«Люди, які перебували у підвалах, опинилися похованими живцем. Ми відразу намагалися відкопати їх. Було оголошено повітряну тривогу. Потім пішли знову колони, танки, БТР – і стріляли по тих, хто намагався відкопати людей. Ми зверталися до них і письмово – розкопувати вони не дозволили», – сказав Єрко.

Він розповів, що під час окупації Бородянки вороги не дозволяли відкривати зелені коридори для евакуації.

«Так званий зелений коридор, коли ми вперше його досягли, існував не з 9-ї до 15-ї, а 1 годину 20 хвилин. Ми евакуювали близько 400 людей з інтернату», – розповів селищний голова.
Він додав, що подальші спроби евакуювати мирних жителів провалилися, довкола Бородянки точилися бої.

«Гучномовців не давали, ходити вулицею не давали. Зв'язку в Бородянці не було близько 10 днів. Як сповістити людей, що їдуть їх звільняти, ми не знали. Тому на свій страх і ризик посилали сміливців, які просто бігли вулицею і кричали, що йде евакуація. А коли почалася евакуація на Гомель до Білорусі – люди вже не знали, чи забирають їх на Гомель, чи їх везтимуть на нашу неньку-Україну», – згадує Єрко.

Він поінформував, що зараз у Бородянці працює штаб, розшукують тіла загиблих, тривають роботи з розмінування, відновлення ліній електропостачання.

Читати ще: Людям відрубували кінцівки, жінок ґвалтували: Зеленський побував у Бучі й назвав звірства окупантів геноцидом

5 квітня голова гуманітарного штабу Київської області Олексій Кулеба повідомив, що селище Бородянка Київської області, яке також було окуповане російськими військами, майже повністю зруйновано. Російські фашисти вбили сотні мирних жителів.

Нагадаємо, у Бучі після відходу окупантів виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав’язаними руками. На вулицях міста також виявляли тіла оголених жінок.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомляла, що на експертизу з Київщини вже вивезли 410 тіл замордованих українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus