USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У Бухаресті на третій день антикорупційних протестів вийшли десятки тисяч мітингувальників

13 Серпня 2018 12:05
В неділю ввечері 12 серпня в Румунії розпочалася третя серія вуличних протестів через наступ уряду на антикорупційні інституції, в одному з міст демонстранти розбили намет.

Про це повідомляє Європейська правда.

У третій день антиурядових протестів на вулиці румунських міст вийшли тисячі громадян. Головна вимога учасників акцій протесту - відставка соціал-демократичного уряду прем'єр-міністерки Віоріки Денчіле.

У Бухаресті знову йшлося про десятки тисяч демонстрантів, які зібралися на площі Вікторії. В регіональних центрах масштаб протестів був дещо меншим, але також значним.

Тисячі демонстрантів вийшли на вулиці міст Клуж-Напока, Констанца, Ясси, Сібіу. Менші демонстрації пройшли в інших містах.

Особливістю недільних демонстрацій стало те, що невелика частина активістів лишалася на вулиці всю ніч – про це повідомляють з Бухареста, Клуж-Напоки. Так, близько опівночі біля префектури Клуж-Напоки було приблизно 80 людей, які розбили на площі перед державною будівлею намет і висунули вимогу зустрічі з префектом.

На відміну від першого дня демонстрацій, цього разу протести в Бухаресті та низці інших великих міст пройшли мирно й без інцидентів. Протестувальники вигукують гасла «Корупція вбиває!» та «Відставка!» Крім того, мітингарі скандують «Злодії, злодії!», розмахуючи прапорами Румунії, США, НАТО та Європейського Союзу. Як відомо, Денчіле обіймає свою посаду лише з січня цього року.

У п'ятницю на демонстрацію вийшли десятки тисяч людей. У Бухаресті під час акції протесту відбулися сутички. Понад 400 людей постраждали.

Правляча Соціал-демократична партія провела через парламент зміни до кримінального кодексу, які пом'якшують покарання за посадові злочини. Зміни оскаржуються в конституційному суді. Пізніше, згідно з рішенням конституційного суду країни, президент Румунії відкликав з посади головну прокурорку Національного антикорупційного директорату (DNA) Лауру Кодруцу Ковеши. Прихильники Ковеши пов'язують тиск на неї з розслідуванням випадків корупції серед членів правлячої Соціал-демократичної партії та висопоставлених посадовців.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus