USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У Філіппінах на дні висохлої дамби виявили руїни міста, яке затопили у XX столітті

2 Травня 2024 00:15
На Філіппінах неподалік столиці Маніли частково висохла дамба. На її дні виявили руїни давнього міста Пантабанган, який затопили у 1970-х роках для створення водосховища.

Про це пише Українська правда. Життя з посиланням на ВВС та France24.

Після кількох місяців відсутності дощів та аномальної спеки рівень води у регіоні впав майже на 50 метрів від свого звичайного рівня – 221 метр.

У березні 2024 року посеред дамби почали виднітися частини церкви та надгробки. Рівень води весь час падав.
Зазначається, що руїни старого міста «виринають» з-під хвиль вже не вперше. Місцина встигла стати однією з туристичних візитівок країни.

За словами інженера державного агентства, яке експлуатує греблі країни, Марлон Паладін, період, коли місто перебувало під водою, закінчився.

Метеорологи державного бюро погоди Pagas стверджують, що температура повітря продовжить нагріватися, відповідно, рівень вони в регіоні і далі падатиме.

Вони додають, що попри те, що весняні місяці, зазвичай, є найспекотнішими і найсухішими, цього разу погодні умови погіршилися через погодний феномен Ель-Ніньо.

Читати ще: На дні Каховського водосховища виявили руїни козацької церкви, яку малював ще Шевченко

Ель-Ніньо – це різке підвищення температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води у Тихому океані. Це явище планетарного масштабу і воно прямо чи опосередковано впливає на погоду значної частини Землі.
На початку квітня через проблеми з водою зупинили роботу дві гідроелектростанції, розташовані поблизу колишнього водосховища. Їх вимикають щороку перед літнім сезоном, втім, зазвичай, 1 травня.

Відомо, що через аномальну спеку в країні закрили школи, а офісним працівникам порадили залишатися вдома.

«Ми спостерігаємо середню температуру понад +52 ℃, тож ви можете собі уявити, яким стресом це може бути для учнів», – сказав радник з питань початкової освіти філіппінської організації «Врятуйте дітей» Ксерсес Кастро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus