USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Франції закликали говорити французькою на тлі засилля англіцизмів

5 Серпня 2019 15:28
Міністр культури Франції закликав французів скоротити використання у мові англіцизмів, викликавши бурхливу реакцію суспільства.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на агентство Reuters.

Франція традиційно пишається своєю культурою і мовою і намагається захистити її від впливу англійської мови та звичок Сполучених Штатів.

Міністр культури Франк Рістер у неділю закликав громадян спілкуватися французькою, опублікувавши твіт до 25-ї річниці закону про використання французької мови на телебаченні та радіо.

У 1994 році закон Тубона зробив використання французької мови обов’язковим у всіх телевізійних передачах. За ним, всі іномовні програми у Франції дублюються іноземною мовою, а радіостанції повинні крутити не менше 40% французької музики протягом більшої частини дня.

«Закону Тубона – 25 років! Це тлумачення статті 2 нашої Конституції: Мова республіки – французька. Наше повсякденне життя було б зовсім іншим без цієї простої вимоги – говоріть по-французьки!» – написав Рістер.

У понеділок критики дорікнули йому через заяву, підкресливши, що президент Макрон регулярно використовує англійські ідіоми. Зокрема, фразу Start-Up Nation («Нація стартапів») для просування французьких інновацій і технологій.

Кінорежисер Крістоф Куртуа зазначив, що провідні французькі компанії регулярно використовують англійські гасла, а не французькі. Наприклад, реклама Renault має назву Never Too Much, а компанія Air France – France Is In The Air.

У 2006 році президент Франції Жак Ширак ненадовго покинув саміт Європейського Союзу. Це був його протест, коли глава французького промислового лобі в ЄС звернувся до лідерів блоку англійською мовою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
! Показати IP 5 Серпня 2019 19:24
Молодці французи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus