USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

У ГУР розповіли, в обміні яких категорій полонених зацікавлена Росія

5 Січня 2024 10:24
Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов, прокоментував питання по перспективі, коли можуть бути наступні обміни полоненими та кого запрошують росіяни на обмін.

Як пише УНІАН, в ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що Україна бореться та ні на день не зупиняє роботу над продовженням обмінів і поверненням з російського полону всіх українських громадян, використовуючи для цього всі інструменти.

«Є різні форми і методи повернення наших полонених додому, але обмін – це основний і найбільш масовий. З початку повномасштабного вторгнення вже 2828 українців унаслідок обмінів повернулися додому. Робота триває, є ще дуже багато сімей, які обов’язково дочекаються своїх рідних з російської неволі», – акцентував Юсов.

Представник ГУР Міноборони додав, що РФ водночас часто нехтує міжнародним правом, маніпулює і використовує в своїх інтересах, в тому числі, Женевські Конвенції.

Читати ще: Росія використовує українських військовополонених для тиску на Київ

«Сорок вісім полонених, які повернулися, це не означає, що вони не відомо де знаходились і росіяни просто випадково їх знайшли. Це не так. Вони довший час перебували в полоні, просто інформацію про них не повідомляли в Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Це один з елементів, прикладів дій з боку держави-агресора, яких можна наводити багато», – сказав Юсов.

Він нагадав, що 3 січня був найбільший обмін 230 українців.

«Завдяки, зокрема і міжнародному посередництву. Мова йде про Об’єднані Арабські Емірати. І ці інструменти також будуть в подальшому використовуватися. Ми чекаємо, що довгих пауз, які були, бути не повинно. І звичайно, над цим робота ведеться», – підкреслив Юсов.

На уточнююче питання, кого цього разу запросили росіяни на обмін, він відповів: «Ми не будемо зараз називати конкретні прізвища».

«Звичайно, є категорії, які більше цікавлять країну-агресора в плані повернення і обміну, – це офіцери, чиїсь родичі, тощо. Є категорії, які менше цікавлять, – це з їхнього боку рядовий склад чи, скажімо, військовослужбовці мобілізовані з тимчасово окупованих українських територій, насамперед ОРДЛО, про це мова йде», – пояснив Юсов.

Читати ще: Скільки росіян хотіли здатися в полон: проєкт «Хочу жити» назвав цифру

Він зауважив, що ставлення до життя і цінності життя військового в Росії і в Україні абсолютно різні.

«І в суспільстві, і в державі, і у владі. Питань у нас складних дуже багато і Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими регулярно працює і спілкується з родичами полонених. Ми дуже вдячні родичам наших полонених захисників, які ставляться з розумінням і терпінням до цих складних ситуацій. Але наша держава говорить з цією важливою категорією громадян, яка віддала найдорожче, що мали в житті. На відміну від держави-агресора, де людська доля чи військових, чи їхніх родичів, мало обходить Кремль. Тим не менше і там процес збурення серед суспільства набирає обертів, тож побачимо як буде далі», – резюмував Юсов.

Нагадаємо, 3 січня відбувся перший за багато місяців великий обмін полоненими з РФ. Додому повернулися 230 українських громадян, військових та цивільних, зокрема і захисник Маріуполя. Серед них було четверо волинян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus