USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

У колекції волинського музею з'явилася старовинна скриня

17 Січня 2022 23:06
Ковельському історичному музею передали старовинну весільну скриню першої третини ХХ століття, яка належала жительці села Черемошне колишнього Ковельського повіту.

Скриня дерев’яна, пофарбована у темно-коричневий колір та має червоні металеві смуги, раніше вона зачинялася на ключ, повідомляє Суспільне.

Головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз зазначила: на кришці жовтою фарбою нанесено літеру М, проте її значення достеменно невідоме.

«Зазвичай в історії літера на якому предметі означала ім'я власника, проте в цьому випадку збігу немає. Тому це для нас ще робота – з'ясувати значення», – розповіла музейниця.

Зі слів Мирослави Мороз, після смерті Євдокії Панасюк (власниці скрині, – ред.) її донька у 90-х роках подарувала мамину скриню у музей Ковельської виховної колонії. У 2020 році колонію закрили, а скриню нещодавно вирішили передати історичному музею в Ковелі.

«Ми проводили дослідницьку роботу, бо ще точно не знали, чия скриня і як потрапила в район. З'ясували, що це скриня Євдокії Панасюк. У 1937 році сім’я Панасюків як трудові емігранти виїхали у Бессарабію, а в 1940-му році повернулися додому на Волинь», – зазначила музейниця.

Мирослава Мороз каже: після того, як з'ясували, хто є власницею експоната, музею також передали шкільне свідоцтво жінки та родинну світлину.
Родина Панасюків. Зліва направо: Євдокія Панасюк (власниця скрині), її невістка, Григорій Панасюк (чоловік)
Родина Панасюків. Зліва направо: Євдокія Панасюк (власниця скрині), її невістка, Григорій Панасюк (чоловік)
Окрім нового експоната, в музеї є мальована скриня початку ХХ століття, прикрашена рослинним орнаментом. Зі слів головної зберігачки фондів музею, на Поліссі такі скрині називали куфрами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus