USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Китаї біля залишків Теракотової армії вчені знайшли фрагменти колісниці, запряженої вівцями

7 Листопада 2023 00:47
Під знаменитою археологічною пам’яткою стародавнього Китаю Теракотовою армією науковці виявили останки того, що вважається колісницею, запряженою вівцями. Знахідці може бути понад 2 тисячі років.

Останки були виявлені в «західній гробниці» на місці мавзолею імператора Цінь Шихуанді, пише Live Science з посиланням на China Daily.

За словами археолога Цзяна Веньсяо, який очолює розкопки гробниці, основна конструкція колісниці згнила після більш ніж 2 тисяч років перебування у землі. Як відомо, Мавзолей датується III століттям до нашої ери.

Команда вчених знайшла ряд із шести скелетів овець із устаткуванням, яке використовували для тяги колісниці. Дослідники дійшли до висновку, що це залишки колісниці, яка була запряжена вівцями, сказав Веньсяо.
Колісниці, запряжені кіньми, та вози, запряжені биками, були поширені в стародавньому Китаї, тоді як колісниця, запряжена вівцями, є надзвичайно рідкісною знахідкою. Однак про них згадують в історичних джерелах і китайських традиціях.

За переказами, засновник династії Західна Цзінь, імператор У (або Сима Янь), який правив з 266 по 290 роки нашої ери, щоночі їздив в екіпажі, запряженому вівцями, навколо свого палацового комплексу і спав там, де зупинялися вівці. Згідно з переказами, імператор мав гарем із 10 тисяч дружин і, ймовірно, таким чином, він вибирав, у якої з них ночуватиме.

Команда вчених сподівається, що лабораторний аналіз похоронної камери «західної гробниці», допоможе їм визначити, хто там похований.

Окрім колісниці з шістьма вівцями, археологи розкопали чотириколісну дерев’яну колісницю, ймовірно запряжену кіньми і оснащену хитромудрою прямокутною парасолькою. За словами Веньсяо, це найстаріший з будь-коли знайдених екземплярів такого типу.

Також були знайдені мідні колісниці та артефакти, пов’язані з кіньми, та залізні інструменти імідна зброя. Всі ці знахідки дають уявлення про те, коли в регіоні почала з’являтися залізна зброя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
? Показати IP 7 Листопада 2023 09:23
Не може бути, як наші 73 оказались там? Як ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus