USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У Латвії зареєстрували Православну Автономну Церкву

30 Жовтня 2019 10:24
У міністерстві юстиції Латвії офіційно зареєстрували Латвійську Православну Автономну Церкву (ЛПАЦ) Константинопольського Патріархату.

Запис про реєстрацію з’явилася на сайті ліцензованої компанії, яка веде відповідний державний реєстр, – повідомляє співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд у фейсбук.

До цього часу всі православні в Латвії перебували в складі церкви Московського Патріархату, а в країні існувала норма: одну конфесію може представляти тільки одна релігійна структура, тобто існування двох різних православних структур було неможливим. Представники ЛПАЦ, яка вважає себе правонаступницею Латвійської православної церкви в складі Константинопольського Патріархату і не визнає підпорядкування РПЦ, намагалися отримати реєстрацію ще з 1990-х років. Судові позови з цього приводу завершилися рішенням Конституційного суду Латвії, який визнав неправомірність принципу «одна конфесія – одна церква».

Після здобуття незалежності Латвії в 1917 православні в цій країні вирішили перейти в юрисдикцію Константинопольського Патріархату. Ще в 1936 році латиші отримали Томос про автономію в складі Вселенської Патріархії. Однак після анексії країн Балтії Радянським Союзом в 1940 році цю автономію було ліквідовано, а Латвійська Православна Церква увійшла до складу Московського Патріархату.

Павло Подобєд вважає, що таке рішення міністерства юстиції Латвії важливо тому, що «відкриває дорогу до передачі майна, що перебуває в руках РПЦ новому-старому власнику – ЛПАЦ».

«Мова йде не тільки про храми, а й про дуже дорогих земельних ділянках в історичних частинах латиських міст. Мова – про величезний стані», – підкреслив історик.

Американський політолог Пол Гобл назвав рішення Мін’юсту Латвії, поряд з отриманням автокефалії ПЦУ – «цвяхами, яким забивають кришку від труни Русского мира».

До слова, митрополит Епіфаній отримав лист від Священного Синоду Елладської православної церкви з визнанням церковної єдності з Православною церквою Укаїни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus