USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Луцькому зоопарку врятували лелеку з Ковельщини і 68 голубів із Бахмута

8 Серпня 2023 16:09
На початку липня в селі Мельниця Ковельського району впало лелече гніздо – вижило лише одне пташеня. Тоді травмованого пернатого знайшли місцеві мешканці та звернулися по допомогу до громадської організації «Порятунок чотирилапих».

Лелеку забрали до Луцька. Потім птаха відвезли до зоопарку, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Нам привезли лелеку, який був у дуже тяжкому стані: із відкритим переломом крила й некротичними змінами м’язової тканини. При огляді тварини визначили, що доцільне лікування – це ампутація крила. Була проведена антибіотикотерапія протягом 10 днів. Спершу тварина тяжко себе поводила, не хотіла їсти. Її доводилося годувати силоміць. Вона реабілітувалася за місяць. Зараз вона дуже швидка», – розповів ветеринарний лікар КП «Луцький зоопарк» Володимир Когут.

Нині у врятованого лелеки – хороший апетит. Птах їсть багато риби. Але з прооперованим крилом тварина вже не зможе жити в природніх умовах і лишиться в зоопарку. Коли рана заживе остаточно, пернатого привчатимуть жити разом з іншими лелеками звіринцю. Нині їх тут близько трьох десятків: 28 – у відкритому вольєрі та троє – на реабілітації.

«Усі були дуже раді, коли через два тижні птах почав їсти сам, коли почав потрохи спиратися на ноги, коли став виявляти поведінку, притаманну лелекам. Зараз апетит у нього відмінний. Птах упевнено йде на поправку. Лелеки в нас – у відкритому вольєрі. Тому ті птахи, які проходять реабілітацію і мають здорові крила, мають можливість полетіти й обрати волю. На жаль, є й такі лелеки, які залишаться в нашому зоопарку, – це птахи з травмованими крилами. Операції на крилах не проводять у жодній клініці України. Тому вони, не маючи змоги літати, не зможуть турбуватися про себе й добувати собі їжу. Найбезпечніше місце для них – Луцький зоопарк. Цього року в них була перша спроба звити гніздо, зробити кладку й висиджувати малят у нас», – розповіла директорка зоопарку Людмила Денисенко.
Є в зоопарку і голуби. Цих птахів бійці 100-ї бригади тероборони та волонтери вивезли з-під Бахмута. Очевидно, їх лишили в голубівні власники-колекціонери, які тікали з території, де ведуть активні бойові дії. Наші захисники вирішили врятувати птахів і звернулися до зоопарку.

«Ні на хвильку не сумнівалися, що ми допоможемо в такій ситуації. Знайшлися волонтери, яким від Луцького зоопарку ми передали клітки, розповіли, як садити, як перевозити птахів. Були з ними завжди на телефоні. Коли птахи приїхали, то спершу відбули тритижневий карантин. Додивилися, які пари сформовані, кого з ким можна вже розселяти. Оскільки єдиного вольєру не було, вирішили розселити голубів у три вольєри Луцького зоопарку. Такої різнобарвної колекції в нашому зоопарку не було з часів створення. Тепер у нас є і кучеряві голуби, і близько двадцяти різних підвидів», – зазначила Людмила Денисенко.

Загалом з-під Бахмута вивезли 68 птахів. Нині для врятованої колекції голубів працівники зоопарку готують один просторий вольєр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus