USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку безплатно вакцинуватимуть школярок проти вірусу папіломи. Коли запрацює програма

3 Червня 2023 20:52
У Луцьку орієнтовно з нового навчального року батьки зможуть вакцинувати доньок віком 9–14 років проти вірусу папіломи людини. У міській раді затвердили програму, в рамках якої планують закупити двовалентну вакцину.

Про це розповіла Суспільному співавторка програми, засновниця благодійної організації "Фонд боротьби з раком" Марія Адамчук-Коротицька.

Зі слів громадської діячки, після того, як на програму виділять кошти, відбудеться закупівля партії двовалентних вакцин одного виробника.

"Думаю, що за кілька місяців вакцину закуплять, і відразу будуть вакцинувати дівчаток. Ми зі своєї сторони будемо робити інформаційну кампанію. Ми довго до цього йшли і раді, що програму затвердили. Думаю, що на початку осені чи раніше вакцинація вже розпочнеться", – сказала Марія Адамчук-Коротицька.

Аналогічну програму, з її слів, до повномасштабної війни затвердила Камінь-Каширська міська рада, однак вакцинацію школярок у громаді поки не проводили.

"Наша організація "Фонд боротьби з раком" рік перечекала, і зараз розпочинаємо адвокаційну кампанію, спрямовану на нашу громаду, щоб й інші громади такі програми затвердили. Наша ціль – щоб кожна громада Волині виділила кошти на вакцинацію проти ВПЛ", – додала громадська діячка.

Луцька міська дитяча поліклініка формує попередні списки на щеплення проти ВПЛ

Наразі міська дитяча поліклініка складає попередні паперові списки з батьків, які планують щеплювати доньок проти цієї вірусної інфекції. Цю інформацію підтвердив начальник управління охорони здоров'я Луцькради Володимир Лотвін.

"Якщо декларанти звертаються, то лікарі можуть брати на лист очікування з охочих. Людей вже записують та інформують про ці щеплення", – каже посадовець.

Володимир Лотвін зазначив, що наступним етапом стане виділення коштів на придбання препаратів для щеплення проти вірусу папіломи людини.

Що відомо про міську програму з вакцинації дівчат-підлітків проти ВПЛ

"Програму профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9–14 років проти вірусу папіломи людини на 2023–2027 роки" затвердили під час сесії міської ради 31 травня. Вона діятиме на території Луцької громади впродовж п'яти років.

На її реалізацію затвердили 6 мільйонів гривень (1,2 млн на програму щороку, – ред.), із яких 5 млн запланували на закупівлю вакцини проти вірусу папіломи людини для вакцинації дівчат віком 9–14 років та 1 млн – на інформаційні кампанії щодо профілактики та раннього виявлення раку шийки матки й вакцинації дівчат-підлітків.

Довідка

Рак шийки матки є захворюванням, яке можна попередити. Причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ) – інфекція, що передається статевим шляхом. Понад 70 % випадків раку шийки матки спричиняються двома різновидами вірусу папіломи людини – 16 та 18 типами.

Протипоказання до застосування вакцини проти ВПЛ є тяжка алергічна реакція після попередньої дози вакцини або на компонент вакцини та вагітність. Вакцини проти ВПЛ є профілактичним засобом, і призначені для попередження зараження і подальшого захворювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Запитання Показати IP 3 Червня 2023 21:05
А чи не забагато ви вже вакцинуєте дівчаток від Бог знає чого? Чи соросівські срібняки відпрацьовуєте?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus