USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

У Луцьку через незаконне перепланування квартири під комерційний об'єкт може обвалитися будинок

23 Січня 2021 15:59
У Луцьку на вулиці Кравчука через незаконне перепланування квартир на першому поверсі руйнується багатоквартирний будинок.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Так, до Луцької міської ради звернулись стурбовані мешканці будинку на вулиці Кравчука, 34а.
«Ми, мешканці багатоповерхівки на вулиці Кравчука, 34а, стурбовані станом свого будинку. Зокрема, занепокоєння викликає перебудова на першому поверсі житлового приміщення під комерційне. Проведена реконструкція в самому приміщенні з руйнуванням несучих стін. Будинок і до того знаходився в критичному стані, а тепер ще більше вкрився тріщинами. Проглядається відокремлення нашого будинку від сусіднього – між ними утворилась досить велика щілина. Є тріщини по фундаменту. Тобто відбуваються негативні процеси. Мешканці неодноразово зверталися до різних інстанцій з проханням припинення руйнівних та, на їхню думку, незаконних робіт з перепланування приміщення у будинку», - звернулася до депутатів голова ОСББ «Кравчука, 34» Ганна Кушнірук.
З її слів, вплив забудови на стан будинку, а також законність дій власників квартири, вивчала профільна виїзна комісія. Але власниця квартири не прийшла на це обстеження.
«Днями у нас була виїзна комісія Луцької міської ради, у завдання якої входило перевірка законності будівельний робіт. Члени комісії оглядали проблемне приміщення, а також стан самого будинку. Але власниця квартири просто не прийшла на цю комісію, тому процес на цьому і зупинився. Будівельні роботи тривають і надалі», - розповіла лучанка.

Зі слів мешканців будинку, власниця квартири - дружина голови однієї з сільрад неподалік Луцька.

«Всім чудово відомо, хто є власником квартири. А от будинок потрібно стягувати. Тріщинами він покрився вже давно, а нині відходить від сусіднього панельного будинку. Це страшно. На кожному місці, де стягували тріщини, встановлені маячки», - бідкається голова ОСББ.
Квартиру нинішні власники придбали ще у жовтні 2019 року.

«За три дні нові власники її повністю розбили. У людей стіни вкрились тріщинами. У квартирі на дев’ятому поверсі одна стіна відходить від іншої. На восьмому така ж картина. Ніхто на це не реагує, мовляв, нічого не знаємо – господарі за кордоном. Робітники до 23-ї години у тій квартирі б’ють стіни. На другому поверсі у цьому ж під’їзді живе жіночка з інвалідністю. Лише минулого місяця ми шість разів викликали поліцію. Але вони взагалі не відреагували. Поліція приїжджає – у них все зачинено, їде – знову починають працювати. Це знущання над людьми», - обурюється одна із членкинь ОСББ.

На це депутат Андрій Маруняк відповів, що у цьому випадку через привілейоване законодавство працівники міської ради досить обмежені у своїх діях.

«Власниця квартири проводить перепланування помешкання під комерційний об’єкт. При цьому вона примудрилася виготовити свідоцтво на право власності. Отже, по-факту ми маємо ситуацію, коли люди без жодних дозволів мають документи, що нібито у них все в толк. Мешканці будинку зверталися і до мене, і в поліцію. У нас є перша спроба юридичного управління оскаржувати це право власності на комерційний об’єкт без дозвільних документів на реконструкцію. У юридичній площині самі мешканці мають в судовому порядку оскаржувати це право власності і добиватися скасування права роботи реєстратора, який це зробив. Це дуже важливо. Іншого виходу немає. Паралельно у мене є пропозиція від комісії звернутися в поліцію, аби вони надали інформацію про те, як відреагували на звернення громадян, а також про результати розслідування. Наразі лише суд може прийняти рішення про скасування права власності»,- зазначив заступник голови профільної комісії.

Тож депутати ухвалили рішення відправити ще раз профільну виїзну комісію, яка визначить, чи справді ремонт квартир сприяє руйнування будинку. Окрім того, на засідання чергової сесії, що відбудеться 27-го січня, викличуть представника від Національної поліції, який пояснить, яким саме чином правоохоронці відреагували на звернення громадян і чи відкрили кримінальне провадження по справі. Окрім того, на сесійне засідання запросили й мешканців проблемного будинку.

Журналісти Інформаційного агенства Волинські Новини виїхали на місце події, аби ще раз поспілкуватися із мешканцями аварійного будинку, а також на власні очі побачити пошкодження стін.

Троє жителів кутового під'їзду багатоповерхівки підтвердили факт інтесивного руйнування стін саме після початку ремонтних робіт у квартирі №2 на першому поверсі.

І, незважаючи на те, що у приміщенні горіло світло і активно велися ремонтні роботи, двері ні журналістам, ні сусідам ніхто не відкрив.
Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Людмила Показати IP 23 Січня 2021 16:27
От і дайте відповідь: для кого написані закони в країні, коли громада не в змозі щось зробити? Чим займаються депутати в ВР, для чого вони нам такі - приносять народу шкоду ще й отримують за це народні гроші?
Гірка правда до Людмила Показати IP 23 Січня 2021 21:16
В якому моральному та інтелектуальному стані народ такі й наші депутати, нажаль.
Да ??? до Гірка правда Показати IP 25 Січня 2021 13:52
А це тут до чого ? Питання в тому, що би міська рада вплинула на власиків квартири, що створюють аварійну ситуацію для всього будинку. Але міська рада нажаль тут нічого й робити не буде, так тільки трішки лапши мешканцям на вуха навісить.
Послухайте мудрих ! Показати IP 23 Січня 2021 19:23
Вас свідомо збивають на обманливий напрям ! Тут усе чітко читається ! Просто доможіться відповідей і все стане на свої місця ! Яким рішенням міськради надано дозвіл на влаштування такого об'єкту в житловій квартирі ? Яким рішенням надано право на вилучення частини прибудинкової території для облаштування входів ? Покажіть згоду власників суміжних квартир ! Які матеріали видала архітектура ? Хто автор проекту ? Хто видавав технічні умови ? Чи зареєстрована декларація на початок будівельних робіт ? Хто веде авторський нагляд ? Чого мовчить інпекція ДАБК ? Замовте в спеціалізованій проектній організації акт обстеження технічного стану і проведіть експертизу ! І емоції вбік, а тільки холодний розрахунок ! Матеріали до суду і винних до криміналу ! Ясно, як божий день - і до ворожки не ходи !
Да до Послухайте мудрих ! Показати IP 25 Січня 2021 13:53
А що думаєте, міська рада чи їх юрвідділ цього не знають ? Знають, але там вланики "свої люди" ... тому думайТЕ!
Отакої Показати IP 24 Січня 2021 07:52
Послухайте мудрих пише правильно.Прибудинкова територія,комунікації,і навіть зовнішні стіни є сумісною власністю власників квартир.І відповідно до чинного законодавства(Закон про право власності в багатокв.будинку)мають бути збори,протокол і згода не менше 75%власників.Все інше маніпуляції.То чому не діяли,а тепер гвалт.Дійте разом.
Чита дріта Показати IP 24 Січня 2021 08:17
Нічого собі, тільки суд, а де муніципали, вони все зроблять без суду, чи не цікаво бо нема зацікавлених осіб?
Народна прокуратура Показати IP 24 Січня 2021 19:04
До Послухайте мудрих. Процедура, яку Ви описали, має бути за законом. Але думаю, що власники квартири на неї наплювали і зробили все на свій розсуд. В результаті можемо довго охати над діями незаконослухняних селюків, які розбагатіли дерибанячи державну землю, але від цього проблема у людей не зникне!
Отакої Показати IP 25 Січня 2021 06:37
Звичайно за ЗАКОНОМ.Якби власники квартир це розуміли і були єдині,то ніяких проблем не було,а так країна невігласів і "хатокрайнюків".
Селюк Показати IP 25 Січня 2021 07:52
У місті живе тільки законослухняне гарадське б*дло, яке не дерибанить землю...?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus