USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку мешканці сусідніх багатоповерхівок конфліктують через шлагбаум

18 Січня 2022 13:15
У Луцьку мешканці багатоповерхівки на вулиці Арцеулова, 6 встановили шлагбаум, який перегородив доїзд до будинку та прилеглих територій швидкій допомозі, транспорту рятувальників тощо.

Про це стало відомо під час засідання виконкому 18 січня.

Як повідомила директорка департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська, до неї надійшла низка звернень від лучан щодо самовільного розміщення ОСББ «Новий оберіг» на вул. Арцеулова, 6 на проїзній частині дороги обмежувальних конструкцій - шлагбауму та бетонних блоків.

«Є конфліктна ситуація і низка скарг від двох сторін – людей, які мешкають у будинку, та їхніх сусідів. Враховуючи конфлікт і те, що у Луцьку самовільне встановлення таких конструкцій заборонено, виносимо питання про демонтаж на розгляд виконкому», - зазначила Сиротинська.

З її слів, встановлення будь-яких обмежувачів руху у дворах багатоквартирних житлових будинків заборонено, оскільки може перешкоджати проїзду спецтехніки до прибудинкової території.

«Не дай Боже, станеться пожежа чи комусь стане погано. Такі обмежувачі перешкоджають наданню допомоги чи вирішенню інших кризових ситуацій. А коли мешканці ще й паркують в дворах власні автомобілі, унеможливлюючи будь-який заїзд, то стовпчики, клумби чи шлагбауми не дають можливості доступу до прибудинкової території. Окрім цього, у нас є листи від ДСНС та швидкої щодо демонтажу цього обмежувача у густозаселеній території», - розповіла Юлія Сиротинська.

На це Луцький міський голова Ігор Поліщук відповів, що його позиція як міського голови з приводу шлагбаумів така: «Є прибудинкові території, де це виправдано. Наприклад, на вулиці Кравчука біля ринку чи біля гіпермаркету «Там-Там» на вулиці Сухомлинського, або ж біля ринку «Північний» на проспекті Відродження, де продавці авторинку заставляють автомобілями сусідні двори. Але є двори, де це не виправдано, бо є скарги від швидкої чи пожежників. Тому потрібен індивідуальний підхід до кожного питання».

Натомість член виконкому Віктор Ящук заначив, що він - проти індивідуального підходу до встановлення обмежувачів, бо це проблема відсутності паркувальних майданчиків.

«Потрібно робити більше парковок і проблема відпаде», - зауважив.

Член виконкому Олександр Серватович акцентував, що, мовляв, «скільки парковок не роби, всіх паркомісцями не забезпечиш». Як приклад, пригадав прилеглу до будинку на вулиці Словацького, 12 територію.

«Пригадайте, коли в обласне управління Нацполіції приїжджають на нараду поліцейські, там машинами заліплено, але місто не в змозі облаштувати додаткових паркомісць. І швидка туди не доїде навіть без шлагбаума», - наголосив Серватович.

Натомість голова ОСББ «Новий оберіг» на Арцеулова, 6 Андрій Середа зазначив, що в нього є всі дозвільні документи на встановлення шлагбауму у дворі будинку.

«У мене є проект рішення благоустрою прибудинкової території, дозвіл від ДСНС та КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», а також від Нацполіції. Я їх показував працівникам муніципальної варти. Про скарги від швидкої допомоги вперше чую. У нас є люди, які відповідають за шлагбаум і відкривають його для того, аби швидка могла безперешкодно проїхати. Серед голів сусідніх ОСББ залишилась одна людина, з якою конфліктну ситуацію вирішити не вдалося з її особистих міркувань. Ми намагалися знайти компроміс, надавши сусідам 14 додаткових паркомісць із власних, хоча на прибудинковій території не вистачає їх навіть для своїх мешканців», - розповів він.

На це Юлія Сиротинська відповіла, що, мовляв, голова ОСББ дещо лукавить, оскільки 9 березня 2021 року він отримав лист від ДСНС стосовно демонтажу шлагбауму.

«У вас є затверджений проект благоустрою, але він ніяк не передбачає встановлення шлагбауму, а дає дозвіл на вкладання бруківки, висадження дерев, облагородження території багатоквартирного житлового будинку, а також облаштування дитячого майданчика і паркомісць. Що стосується встановлення обмежувача руху, то у вас була умова та припис про погодження розташування цього об’єкту з рештою керівників ОСББ і мешканцями. Ви не змогли цього зробити, і в мене є заяви та скарги від сусідніх ОСББ про неможливість користування суміжним двором. Крім того, у мене є копія листа від екстреної медичної допомоги № 1588\1-11 щодо демонтажу цього шлагбаума. Таку ж копію відправили вам. Тобто, тут ви теж лукавите. Ці погодження, про які ви кажете, ви справді отримали, але на благоустрій, а не на встановлення шлагбаума», - пояснила очільниця муніципальної варти.

На це член виконкому Петро Бойко, який також є головою ОСББ, зазначив, що підтримує колегу і закликав присутніх не підтримувати проект рішення.

«У мене була аналогічна ситуація цього тижні на проспекті Молоді, 10: машина, паркуючись, заїхала на дитячий майданчик. Жителі показали відео, на якому видно, як в останню мить дитину вихопили з-під коліс автомобіля. І я теж буду звертатися, аби вирішувати це питання, щоб діти не гинули під колесами», - прокоментував власну позицію Петро Бойко.

Відтак члени виконавчого комітету проект рішення про демонтаж скандальної конструкції на вулиці Арцеулова, 6 не підтримали.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Оля Показати IP 18 Січня 2022 14:46
Давно все куплено та давно все продано. Шановні редактори, пишіть всі слова Середи Андрія, що для себе місць не вистачає але тим же часом здає 15 місць сусіднім будинкам які не мають відношення до комплексу. Ділянка не в власності ОСББ а державна власність
Петрович обурений Показати IP 18 Січня 2022 16:42
Це абсурд. Голова каже що місць катастрофічно невистачає для жильців будинку. При цьому здає 15 паркомісць іншим будинкам ( які невідносяться до даного комплексу). Логічно?
Олег Показати IP 18 Січня 2022 16:43
Прикольно
Закон, як дишло ! Показати IP 18 Січня 2022 19:03
Отут і проявилося гниле нутро, правовий нігілізм і корупційні замашки властьімущих ! Вони скоро і Конституцію України будуть трактувати так, як їм вигідно !
Правда Показати IP 18 Січня 2022 19:36
Пропоную- якщо благоустрі прибудинкової території (укладання бруківки, асфальтового покриття, встановлення освітлення, лавочок, дитячі качелі спортмайданчики чи утеплення будинку) робила міськрада, а отже за кошти всіх мешканців міста, тоді і близько ніяких огорож і шлагбаумів. Вільний доступ усім мешканцям. Якщо хочуть огорожу- компенсація місту вартості проведених робіт, і в подальшому на своїйтериторії все роблять самі. А то багато обєктів загального користування у жалюгідному стані, а ми робимо за кошти міста благоустрій у дворах які потім мешканці загороджують бо вважають приватними і якщо десь потрібно зробити нереально.
Вася Показати IP 19 Січня 2022 02:51
Понаставляють машинкі -швидка тим більше не проїде-безкоштовна парковка буде,а мешканцям -свіже повітря від бляхів+++++
Анонім Показати IP 24 Січня 2022 20:28
на чієї совесті будут наслідки для мешканців будинку, якщо швидка, поліція, пожежна не встигнуть доїхати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus