USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку напрацьовують план співпраці з німецькими партнерами на два роки

12 Грудня 2018 13:25
Ознайомлення з роботою місцевих рад, молодіжний обмін, проекти з поводження з відходами та щодо інфраструктури: депутати міськради та виконувач повноважень міського голови зустрілися з представниками влади краю Ліппе.

Про це йшлося під час зустрічі делегації з краю Ліппе з секретарем Луцької міської ради 12 грудня. До заходу долучилися представники різних депутатських фракцій Луцької міськради.

Делегація з краю Ліппе перебуває у Луцьку в рамках міжнародного проекту «Шанси міжнародного муніципального співробітництва, активний обмін досвідом». Проект фінансується з коштів федерального міністерства економічної співпраці та розвитку у рамках програми «Партнерство з містами України».

У рамках цього проекту відбувся візит великої делегації з Луцька у листопаді цього року до краю Ліппе, а зараз у Луцьку приймають делегацію звідти і планують напрацювати спільний план дій на наступні два роки.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що теплі оплески, які вчора лунали на адресу членів делегації у Луцькій міськраді, є найвищою оцінкою спільної роботи. Він наголосив, що три роки спільної праці, спільного досвіду не були марними. Так, представники громади Луцька відвідали край Ліппе, де ознайомилися як з молодіжними організаціями, так і організацією пішого туризму. Представники делегації з Луцька ознайомлювалися з питаннями утилізації відходів у рамках проекту «Екологічна дружба понад кордонами», є позитивні очікування і щодо проекту використання інформаційних технологій у громадському транспорті Луцька.
Всі ці проекти для міста є поштовхом для подальшого впровадження нових започаткувань, які зуміли перейняти в Німеччині. Григорій Пустовіт відзначив, що це було б неможливим, якби не спілка «Мости дружби в Україну» з Карлом-Германом Крогом - професором декількох волинських вишів, людиною, яка стала прикладом того, що одна особи може зробити багато корисного для дружби між народами.
Керівник делегації з Ліппе, керуючий справами адміністрації Краю Ліппе Карл-Айтель Йон подякував за сердечний прийом у Луцьку та прекрасну насичену програму, яку підготували працівники міськради. Він зауважив, що візит спрямований на напрацювання спільного плану роботи на найближчі два роки.

Вже триває співпраця у напрямку молодіжного обміну, утилізації сміття, інфраструктури, хочуть налагодити співпрацю також у туристичних проектах. Він відзначив, що особливо важливою була зустріч молоді краю Ліппе і Луцька, адже саме молоді нестимуть на плечах ношу партнерства Ліппе та Луцька. Карлу-Герману Крогу, з його слів, вчасно вдалося перенести співпрацю на комунальний рівень завдяки укладенню партнерської угоди між регіонами. Керівник делегації висловив сподівання, що попереду ще багато спільних проектів.
Своєю чергою, заступник Ландрата в раді краю Ліппе Томас Енценсбергер, подякувавши за гостинність, представив німецьку делегацію. До Луцька прибули представники п’яти фракцій регіонального парламенту: Християнсько-демократичного союзу, Соціал-демократичної партії, Вільної демократичної партії, Партії лівих та Партії зелених.
Після офіційної частини, перейшли до робочої частини зустрічі.

Гостям з Німеччини про те, як працюють виконавчі органи Луцької міськради, розповів Григорій Пустовіт. Також представники делегації дізналися про формування фракцій міськради, постійні комісії, основні функції міськради.

Так, за час роботи з моменту обрання наприкінці 2015 року, депутати сьомого скликання міськради розглянули 3800 та ухвалили 3200 проектів рішень під час 50 сесій ради. Постійні комісії міськради розглянули загалом 5200 питань.

Представники німецької делегації поцікавилися складом постійних комісій міськради. Наприклад, у Німеччині всі партії представлені в комісіях пропорційно до набраних на виборах відсотків. Однак там до комісій входять не лише депутати місцевої ради, а й делеговані партіями представники громадськості. Григорій Пустовіт відповів, що до складу комісії може входити мінімум два депутати. Найбільше можливостей бути представленими в комісіях мають ті партії, які сформували найбільші фракції у раді.

Депутати Луцької міськради ставили багато запитань представникам делегації щодо роботи регіональних парламентів та органів місцевого самоврядування у Німеччині. Висловивши захоплення розвитком економіки та рівнем розвитку спорту в Німеччині, депутат міськради Микола Дендіберін запитав, чи ухвалили у краю Ліппе вже бюджет на 2019 рік, а також запитав, коли депутати отримують бюджетні документи.

Депутати регіонального парламенту краю Ліппе відповідали, що пропозиції щодо бюджету подають у січні, а бюджет на рік зазвичай ухвалюють у березні. Діяти бюджет починає лише після затвердження окружним урядом. Кажуть, найбільше протистояння у місцевій раді відбувається під час обговорення питання бюджету, тому що тоді кожна партія найсильніше відстоює свої інтереси.

Також німецькі депутати відповідали на запитання луцьких колег щодо соціального забезпечення, допомоги безробітним та інклюзії у закладах освіти Німеччини. Наприклад, у краю Ліппе виникли проблеми із залученням дітей з особливими потребами на навчання у звичайних школах – виявилося, що вчителі не готові працювати з такими дітьми і лише торік один з університетів розпочав готувати вчителів до роботи з такими дітьми. Зі слів представників делегації, органи місцевого самоврядування у Німеччині відповідають за приміщення шкіл, меблі, а уряд федеральної землі відповідальний за педагогів.

Депутат міськради Алла Надточій поцікавилася, як у Німеччині ставляться до жінок-політиків, скільки їх у місцевих парламентах, чи їх сприймають серйозно і «чи є таке, що чоловік має бути зверху і його слово має бути останнім?»
Представниця делегації, депутат від Християнсько-демократичного союзу Біргіт Торнау відповіла, що у її партії чверть становлять жінки, в соціал-демократичній партії - третина жінок, у вільній демократичній партії - третина, в партії лівих - навіть дві третини, в партії зелених - половина жінок намагаються залучати до участі у виборах в місцеві ради, але це не так просто, адже у суспільстві відбулися зміни і більшість жінок працюють, стають підприємцями. З її слів, у Німеччині існує рівноправ’я в політиці і жінки працюють не лише над питаннями соціального спрямування, а й представлені в усіх комісіях нарівні з чоловіками.

Своєю чергою, Григорій Пустовіт відзначив, що чинний склад міськради був обраний за новим законом, що зобов’язував партії, аби не менше третини виборчих списків становили жінки.
Депутат Луцької міськради Борис Смаль поцікавився, яким чином працює в парламенті краю Ліппе процедура залучення вузькопрофільних фахівців до ухвалення рішень. Він запитував, чи є питання, для яких така процедура обов’язкова. Він розповів, що депутати міськради ухвалюють рішення щодо усіх галузей життя міста, розробляють стратегічний план розвитку Луцька на 10 років.

Керуючий справами адміністрації Краю Ліппе Карл-Айтель Йон відповів, що, наприклад, до комісії з допомоги молоді залучають представників молодіжних організацій та соцзахисту. Щодо стратегічного планування, він у них минулого року ухвалили рішення про стратегію майбутнього розвитку, визначивши 10 основних цілей. Зараз розроблені оперативні завдання для цих цілей, за кожною ціллю розглядають конкретні заходи, які має затверджувати місцева рада.

Наприкінці секретар міськради вручив подарунки представникам німецької делегації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus