USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пропонують назвати вулицю на честь волинянина-дипломата

3 Жовтня 2019 15:02
Одна з вулиць, які перейменовуватимуть у рамках дерусифікації, може носити ім’я волинського юриста та дипломата Данила Курдельчука.

Відповідне звернення підготувало Міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство». Звертаючись до членів комісії Луцької міської ради з питань впорядкування назв вулиць міста 3 жовтня, керівник МГО Сергій Шевчук зауважив, що Данило Курдельчук раніше очолював братство, працював протягом тривалого часу на юридичних та дипломатичних посадах, зокрема, очолював Українську іноземну юридичну колегію.

Як патріот він допомагав громадянам України, які мали родичів закордоном, у відстоюванні інтересів. Також він сприяв збереженню історичних цінностей на теренах України. Неодноразово йогj обирали головою громадської ради при Міністерстві юстиції України. Данила Курдельчука називали найкращим дипломатом серед юристів та найкращим юристом серед дипломатів. Серед результатів його праці – триповерхова будівля, якою володіє у Києві «Волинське братство», де діє світлиця, відкрита для всіх волинян.

Віддати шану пам’яті видатного земляка, який помер у 2016 році, просять, назвавши одну з вулиць у Луцьку його іменем.

Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук зазначила, що є ефективніші варіанти вшанування пам’яті Данила Курдельчука, який не проживав у Луцьку, а походив з Маневичів.

Наприклад, на його честь можна назвати одну з вулиць столиці або заснувати премію його імені для студентів-волинян. У Луцьку є тенденція до зменшення кількості іменних назв вулиць. До того ж, у разі перейменування вулиці на честь певного діяча передбачене законом двомісячне громадське обговорення. Пропозицію «Волинського братства», на її думку, можна взяти до бази ймовірних назв вулиць, які планують перейменувати у Луцьку. Так, у місті пропонують перейменувати приблизно півсотні вулиць, названих на честь російських діячів. Наразі є база пропозицій представників музею, істориків та краєзнавців. Наприклад, у Луцьку досі немає вулиці Олени Пчілки. Тому Леся Бондарук пропонувала наразі внести пропозицію до бази ймовірних назв вулиць міста.

Член комісії Петро Троневич зазначив, що Данило Курдельчук – не лише відомий волинянин, а й видатна особистість, тому його ім’я варто включити до переліку дерусифікованих вулиць.

Розпочати засідання комісії не вдалося через відсутність кворуму. Втім, питання планують розглянути під час засідання, яке планують провести у понеділок, 7 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Григорій Іванович Показати IP 3 Жовтня 2019 17:23
Курдельчук Данило Маркович народився 2 січня 1944 р. в селі Куликовичі Маневицького району Волинської області.
ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Жовтня 2019 19:06
Не набридло перейменовувати? Збудуйте нову вулицю і називайте її як вам заманеться.
До Григорія Показати IP 3 Жовтня 2019 20:00
То й перейменуйте вулицю у Куликовичах Маневицького району

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus