USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як у Луцьку продають фальшиві тести на COVID. Розслідування

28 Січня 2021 14:39
У Луцьку шахраї роблять фальшиві ПЛР-тести на коронавірус. Просять тільки копію документів та гроші.

Як і за скільки у Луцьку можна купити такий документ – у розслідуванні Першого.

Кілька днів тому редакція «Першого» побачила в місцевій спільноті «Мій Камінь-Каширський» у фейсбуці дивний допис: «Робимо тести на коронавірус для перетину кордону. Без обсервації. Водіям та пасажирам. Проїзд гарантовано. Тест офіційний англійською мовою з QR-кодом».

Допис виглядав підозріло, особливо зважаючи на те, що автор давав гарантію виїзду за кордон. Тож ми вирішили перевірити, роблять там тести чи просто «малюють» довідки з фальшивими результатами.
«Робимо в Луцьку. Ціна – 1000 гривень»

Ми зв’язалися з авторкою допису, яка представилася Оленою, у Viber. Подаємо діалог без змін:

Журналістка: «Добрий день! Бачила у фейсбуці оголошення стосовно тестів. Можна дізнатись якісь деталі?»

Авторка допису: «Еее... Робимо в Луцьку... Ціна – 1000 гривень. Якщо їдете з нами до Польщі – 900 гривень. Виготовляємо впродовж 5-8 годин. Дійсний 48 годин. Нічого не потрібно здавати, просто скидаєте копію свого паспорта і завдаток 300 гривень. Без завдатку не працюємо».

Ж.: «А якщо мені не до Польщі треба, ви також робите?»

А.: «Якщо в Німеччину, то так. Тільки в Німеччину йде на англійській мові, в Польщу – на польській».

Ж.: «Тобто, я просто скидаю завдаток, а ви мені десь на пошту його?»

А.: «Так, а ви звідки саме?»

Ж.: «З Луцька».

А.: «Та й маршруткою можемо передати. Як вам буде зручно».

Ж.: «Дякую, я наберу».

Після цієї розмови ми вирішили довести справу до кінця, аби зрозуміти, що це афера з викраденням коштів чи ще серйозніша справа – підробка документів. Тому надіслали 300 гривень завдатку, як і просили «бізнесмени». Свій паспорт для журналістського експерименту надала наша редакторка Ольга Булковська. Оплачувала довідку вона зі своєї картки.
«Або забираєте довідку вже, або лишаємо її в камері схову на автостанції»

За кілька годин після оплати завдатку «Олена» зателефонувала і сказала, що результат можна забрати вже сьогодні, але наголосила, що іншу частину суми потрібно надіслати на картку. «Якщо не надішлете, це буде на вашій совісті, і ми тест просто анулюємо», – додала вона.

О 13:35 ми кинули завдаток, а вже о 15:15 зателефонував чоловік, який представився Русланом. Він сказав, що привіз довідку на автостанцію. Ми не очікували, що це буде так швидко і не змогли приїхати одразу, тож співрозмовник запропонував лишити документ у камері схову. Схоже, на це і був розрахунок. Зрештою, ми забрали «довідку». Справді у камері схову – працівників «лабораторії» поблизу наче не було.
Два дні перемовин, 300 гривень завдатку (залишок суми ми, звісно ж, не доплатили – хай вже вибачають ковід-бізнесмени) і ось результат – негативний результат ПЛР-тесту у нас в руках. Документ з печаткою, штрих- та QR-кодом, перекладом англійською. При тому, що аналіз наша редакторка не здавала.

QR-код, до слова, сканується. І, як нас переконали фахівці, з цим документом кордон перетнеться без проблем.

***

Усі матеріали будуть передані в правоохоронні органи. Для підтвердження маємо скріни переписок та записи телефонних розмов.

П.С. А тим часом на електронну пошту ще вчора надійшов лист. А на номер, за яким ми зв’язувалися, цілий вечір телефонували. Бо ж 700 гривень ділкам ми не переказали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанка Показати IP 28 Січня 2021 15:31
Журналісти молодці. Доведіть цю справу до логічного завершення.
Лучанин Показати IP 28 Січня 2021 15:43
А де можна офіційно зробити ковід тест , за який час це зроблять, і скільки це буде коштувати. Не могли б журналісти й такий експеримент провести.
Анонім до Лучанин Показати IP 28 Січня 2021 16:29
Волинська обласна лікарня, з 8.00 до 11.00 можна здати результати у той же ж день, після 15.30, вартість 750грн)
Туристкиня Показати IP 28 Січня 2021 20:08
Дуже дякую за наводку! Обов'язково скористаюсь. Реально, корупція як кров цієї країни. Із-за цього можно не бояться повної окупації ні сходом ні заходом.
Віра Показати IP 28 Січня 2021 20:23
Що там тест ,тут паспорти ,техпаспорти,будь які документи, печатки роблять.Реклама в вайбері і нікому діла нема, а ви тут про тести говорите
Серж Показати IP 29 Січня 2021 08:39
Ніхто нікого не заставляє купляти результати тестів, кожен сам приймає рішення чи здавати чи купляти. Незаважайте людям заробляти гроші

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus