USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку створюють 3D моделі памʼяток архітектури. Яких саме

1 Квітня 2023 08:07
Задля збереження об’єктів культурної спадщини управління туризму та промоції Луцької міської ради ініціювало долучення Луцька до проєкту #SaveUkrainianHeritage і звернулось до фонду Aliph Foundation з проханням профінансувати лазерне 3D сканування та фотограмметричну зйомку памʼяток архітектури міста.

Грантодавець підтримав ініціативу та обрав для роботи об’єкти, повідомили в управлінні туризму та промоції міста Луцької міської ради.

Для 3D сканування пам’яток обрали такі культурні об’єкти:

Луцький замок;

Кафедральний собор Святої Трійці;

Єзуїтський колегіум (з підземеллям) з вежею Чорторийських та муром Окольного замку;

Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла з підземеллям.
Роботи в Луцьку проводять фахівці приватної компанії, що займається скануванням об’єктів матеріальної культурної спадщини з 2016 року. За цей час ними було оцифровано сотні обʼєктів, десятки з яких – у високій деталізації. Матеріали сканувань пам’яток культурної спадщини використовувались і в проєктах реставрації, і для їхньої промоції.

Як зазначила у Фейсбуці начальниця управління туризму та промоції Катерина Теліпська, така робота дозволяє заархівувати пам’ятки архітектури і в разі пошкоджень чи знищення відновити все з високою точністю.

«Віримо, що будемо використовувати створені 3D моделі лише для розвитку та промоції нашого міста, але робимо все від нас залежне, аби зберегти якомога більше вже сьогодні», – зазначила посадовиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus