USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відкрили інклюзивно-ресурсний центр для діток із особливими освітніми потребами

27 Серпня 2018 13:28
Близько 50 діток із особливими освітніми потребами, віком від двох до 18 років, зможуть одночасно відвідувати заняття з корекційними педагогами та спеціалістами-дефектологами. Їх, починаючи з вересня, проводитимуть у новоствореному інклюзивно-ресурсному центрі в Луцьку. Групи тільки розпочинають комплектувати.

Інклюзивно-ресурсний центр, розміщений на першому поверсі Будинку вчителя, урочисто відкрили 27 серпня.

Як розповіла керівниця управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко, відповідно до вимог чинного законодавства, із 1 вересня цього року в країні має запрацювати мережа інклюзивно-ресурсних центрів для дітей із особливими освітніми потребами. Так, на 12 тисяч дітей дошкільного і шкільного віку має бути створений один інклюзивно-ресурсний центр. Загалом у Луцьку передбачено утворення трьох таких закладів.

«Цей центр оснащений відповідними засобами, зокрема предметно-ігровим і розвивально-корекційним обладнанням. Сподіваємося, що належну допомогу в закладі зможуть отримувати не тільки дітки та їхні батьки, а й педагоги, адже багато дітей із особливими освітніми потребами відвідують загальноосвітні навчальні заклади», – сказала Зіновія Лещенко та додала, що головна мета створення інклюзивно-ресурсного центру – забезпечення однакових можливостей на здобуття дошкільної та середньої освіти усім дітям.
Вона підкреслила, що більшість коштів на забезпечення центру, наприклад на ремонт Будинку вчителя, було виділено з міського бюджету. Так, на укріплення споруди, проведення капітальних робіт усередині приміщення, облаштування пандусу, закупівлю меблів тощо витратили близько 1,9 мільйона гривень.

Окрім того, управління освіти Луцької міськради працює над запитом для отримання субвенції з державного бюджету, аби з 1 січня 2019 року діяльність центру здебільшого забезпечувалася за державні кошти.

Загалом у Луцьку більше 260 дітей із інвалідністю відвідують навчально-реабілітаційний центр, понад 30 включені в заклади загальної середньої освіти, більше 19 – у заклади дошкільної освіти.

«Мабуть, цей інклюзивно-ресурсний центр дозволить батькам трішечки по-іншому подивитися на їхню проблему, бо не завжди батьки хочуть визнавати ситуацію і не завжди відправляють своїх діток у компенсуючі групи», – зазначила Зіновія Лещенко.

Вона відзначила, що натомість Будинок вчителя продовжить працювати у звичному режимі. Поки на другому поверсі споруди тривають ремонтні роботи. Передбачено, що інклюзивний центр діти відвідуватимуть, заходячи до приміщення через головний вхід, де облаштували пандус. Своєю чергою, для Будинку вчителя буде влаштовано вхід із двору.

Директор новоствореного закладу Олексій Танський зазначив, що загалом для центру передбачено 11,5 ставки фахівців. Уже оголошено конкурси на обіймання вакантних посад.

«У центрі працюватимуть корекційні педагоги, спеціалісти-дефектологи, зокрема логопед, психолог, сурдопедагог, тифлопедагог, а також вчитель-реабілітолог. Тут проводитимуть, наприклад, заняття з реабілітації для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату. Будуть як індивідуальні, так і групові заняття», – розповів Олексій Танський.
Він відзначив, що групи для занять тільки почали формувати. Тож, аби дитина мала змогу відвідувати інклюзивно-ресурсний центр, її батькам достатньо звернутися до представників закладу.
«Нова освіта, нові вимоги, нові тенденції, і ми як завжди попереду. Ми перші відкриваємо такий інклюзивно-ресурсний центр, зокрема на Волині. Це буде новітній заклад, який, я сподіваюся, виправдає ті завдання, що на нього поклали, і ті сподівання, які висловлюють батьки», – зауважив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт. Він висловив переконання, що вже невдовзі центр долучиться до загальноміського освітнього процесу.
Радник міського голови Ігор Поліщук зі свого боку підкреслив, що дуже радий тому, що саме в Луцьку одним із перших в Україні відкривається такий центр, який «відповідає всім вимогам Міністерства освіти».

«Я щиро бажаю всім людям, які будуть тут працювати, приділяти дійсно особливу увагу тим, хто її потребує. Вірю, що в нас усе вийде і ми кожного року покращуватимемо якість наших освітніх послуг», – сказав Ігор Поліщук.
Мама 10-річного Віктора Наталія Смук переконана, що передусім батьки діток із інвалідністю не повинні боятися, навпаки – вони мають прагнути забезпечити своїм дітям повноцінне життя в суспільстві, для цього і потрібні такі заклади, як інклюзивно-ресурсний центр.
«Особливість таких діток у тому, що, на жаль, їх не приймає соціум. І це - наша головна проблема, адже інші люди не сприймають наших дітей як повноцінних членів суспільства. Ми хочемо, щоби наші дітки теж могли нормально вчитися, розвиватися, щоби вони були скрізь задіяні, адже вони розумники і в них є дуже великий потенціал. І чудово, що відкриваються такі центри для наших діток», – підкреслила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Тихо Показати IP 27 Серпня 2018 14:07
десь в Луцьку читає цю статтю і плаче архітектор...
Лучанин до Тихо Показати IP 28 Серпня 2018 15:14
А хіба при таких реконструкціях думку архітектора не питають?
Напевно... до Лучанин Показати IP 28 Серпня 2018 15:20
... спитали, але свої специ завжди кращі))
Розовий слонік Показати IP 27 Серпня 2018 14:26
Розовий домік моєй мєчти!
Ол. Показати IP 18 Листопада 2018 19:11
Оскільки наша дитина має певні проблеми з здоров'ям, в зв' язну з чим навчається в реабілітаційному центрі (НРЦ) , ми звернулись в Луцький інклюзивний центр, щоб отримати незалежну оцінку спеціалістів центру. Нас записали, але зразу ж зобов' язали принести з десяток різноманітних довідок, аналізів і копій документів. Я і дружина, потративши купу часу свого і хворої дитини, грошей на аналізи, проїзди, тощо, за 2 тижня зібрали все необхідне. І знаєте яку допомогу ми отримали - коротку відписку, в якій сказано, що якщо ваша дитина навчається в Навчальному Реабілітаційному Центрі, то вона там отримує все необхідне! Питання - навіщо цей заклад? Чому нас заставили бігати 2 тижня по Луцьку за коротку відписку? Вони з самого початку знали, де вчиться дитина, так як ми заповняли анкету. При нашому зверненні директор центру особисто і працівники нас запевнили, що попрацюють з дитиною. А потім ввічливо "послали". Це просто знущання!
Лучанка Показати IP 19 Березня 2019 06:04
Прочитала я цю статтю так гарно написано.Зайшла сьогодні з дитиною в цей рожевий будиночок - з рожевими мріями що нашою дитиною в цьому центрі будуть займатися, нададуть допомогу спеціалісти дефектологи, логопеди, психологи.+ якийсь ніби спортзал там є.. У нас дитина 4 роки майже не розмовляє. Нам сказали що вони зроблять тільки оцінку нашого здоровя - щось типу висновок спеціалістів.(хоча я думала що це повинні робити лікарі в мед. установах.) а самою дитиною у них в закладі ніхто займатися не буде, вони таким не займаються. І після висновку і оцінки їхніх спеціалістів. - їхній заклад нам напише на листочку в садкі чи установи куда з нашими проблемами на ЇХНЮ думку потрібно - піти. А Я спитала а що без вашої "пісюльки" нас що в такі установи чи садкі що не приймуть - НІ НЕ ПРИЙМУТЬ МЕНІ СКАЗАЛИ. Тепер мені зрозуміло чому коли я прийшла там так пусто. І на що держава потратила стільки грошей . як на мене безполезний домік

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus