USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку встановлюватимуть загальнобудинкові лічильники на воду. За відмову – втрата субсидій

23 Січня 2019 12:38
Із початку року лучани почали отримувати повідомлення від КП «Луцькводоканал» про намір встановлення в їхніх будинках вузла комерційного обліку. Пов’язані з цим витрати понесуть власники приміщень або балансоутримувачі будинків. Лічильники мають встановити на всіх житлових будинках до 1 серпня 2019 року.

За роз’ясненнями Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося безпосередньо до представників «Луцькводоканалу».

Так, будинкові лічильники на воду розпочнуть встановлювати відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який вступив у дію в серпні 2017 року. Згідно з ним усі житлові об’єкти необхідно забезпечити зовнішніми приладами обліку гарячої та холодної води, тепла.

Підкреслено, що при цьому приватні лічильники, встановлені у квартирах, не лише не втратять свого значення, але й захистять споживачів від зайвих витрат і виконуватимуть розподільчу функцію. А наявність загальнобудинкового лічильника дає можливість мешканцям багатоквартирного будинку сплачувати лише за отримані послуги.

Вимоги щодо встановлення лічильників покладено на постачальників послуг, управителів житлових будинків та їх співвласників.

Облаштовувати зовнішньобудинкові прилади комерційного обліку води в Луцьку почнуть із багатоквартирних будинків, де утворено ОСББ. Розрахунок за встановлення лічильників і їх використання буде покладено на співвласників або орган управління житловим будинком.

Окрім того, у КП «Луцькводоканал» наголосили, що в повідомленнях про намір встановлення вузла комерційного обліку, які надсилають споживачам, зазначено загальну вартість і середній розмір внеску, які вирахували за умови виконання робіт працівниками «Луцькводоканалу». Однак ця сума не є остаточною, а фактичні витрати визначать після закінчення робіт.
Водночас наявні інші варіанти встановлення лічильників, зокрема й можливість зробити це самотужки. Мешканці мають два місяці, аби прийняти остаточне рішення, про яке голова ОСББ має повідомити «Луцькводоканал». Також підприємство з початку лютого проводитиме низку зустрічей із головами ОСББ, аби запропонувати лучанам чіткі механізми і кроки для того, щоб зменшити витрати мешканців на облаштування вузлів комерційного обліку.

ВТРАТА СУБСИДІЙ

Як наголосили в КП «Луцькводоканал», ігнорування нових правил обліку теплової енергії та водопостачання, передбачених чинним законодавством, може призвести до втрати субсидій громадянами, які не мають засобів індивідуального обліку. Так, за відсутності індивідуальних лічильників, плату за воду в Україні визначали за встановленими нормами, які стануть неактуальними з 1 серпня 2019 року. Саме до цієї дати всі будинки мають бути забезпечені приладами обліку.

Своєю чергою, субсидія надається на фактичне використання послуги, яке може бути визначене лише способом обліку. За відсутності загальнобудинкового лічильника нарахування субсидій ставиться під питання. Закон про комерційний облік передбачає оплату за ту кількість послуг, яку отримують громадяни в конкретному житловому будинку, тому про умовно встановлені норми не йдеться.

Законом теж передбачає відповідальність за невиконання встановлених вимог, а також за перешкоджання процесу встановлення зовнішніх вузлів комерційного обліку водопостачання та водовідведення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
опа Показати IP 23 Січня 2019 12:49
Якщо всі будинки у місті встановлять теплові лічильники - Луцьктеплу гаплик буде.
123 до опа Показати IP 24 Січня 2019 00:11
Не те щоб мені сильно його шкода. але хто тоді тепло подавати має?)
я Показати IP 23 Січня 2019 14:35
а в повідомленні бачили які суми це 67000 грн мають люди заплатити за це нововведення. проста викачка грошей з людей. якщо людина має свій лічильник не має субсидії то їй до лампочки цей блок обліку і якщо не даю згоди то по конституції України водоканал не може змене брати гроші.
Лучанин Показати IP 23 Січня 2019 15:38
Водоканалу треба то нехай платять. Скоро будемо в супермаркетах на вагу скидатися, а в податковій на програму, в якій вони штрафи обліковують...
Анонім Показати IP 23 Січня 2019 15:45
Спочатку ЛуцькВодоканал повинен ліквідувати всі протечки води у підвалах....а потім зазіхати на встановлення лічильників
Міщанка Показати IP 23 Січня 2019 15:53
От цікаво... Якщо Водоканал надає послуги та хоче знати, скільки води він подав, то нехай собі встановлює лічильник(за свої кошти). Для споживача достатньо тих лічильників, які стоять у нього у помешканні, які сам купляв, встановлював та що 4 роки за свої гроші їх повіряє. Різницю у обсязі води, поданої на будинок, та сумарно спожитої через індивідуальні лічильники, лягає на управляючу компанію, яка невчасно ліквідувала протікання, наприклад, у підвалі.
Споживач Показати IP 24 Січня 2019 09:14
Так,це дійсно Закон передбачає.Встановити вузол обліку холодної води не так складно,в декого він вже є.І фінансують балансоутримувачі (ми),розбивається платіж на 5 років.Хто має квартирний лічильник,сплачує по ньому,а хто ні(а таких до речі багато)оплачують залишок по вузлу.Це стимулюватиме людей ставити квартирні прилади обліку.А от як буде встановлювати вузли обліку теплової енергії і гарячої води ДКП Луцьктепло до 01 серпня 2019р.-це загадка.Бо це потребує колосальних затрат і фінансових і людських.Але Закон зобовязує.Буде дуже напружений рік.А ще призначення управителів міськрадою,де не створені ОСББ.І управитель сам визначає платежі за обслуговування будинку і змінити його можна буде тільки через рік.Весело...
нострадамус Показати IP 24 Січня 2019 18:04
життя як в казці,- чим далі,-тим страшніше! вже не знають, що ще вигадати, щоб ще три шкури здерти!...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus