USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Лікував повій, знався на хворобах шкіри: у центрі Луцька встановили меморіальну дошку видатному лікарю

24 Серпня 2023 16:33
У Луцьку встановили меморіальну дошку лікарю Володимиру Липинському на фасаді будівлі, де він жив та працював.

Відкриття відбулося 24 серпня за адресою вулиця Богдана Хмельницького, 10.

Ініціаторкою та авторкою дошки стала скульпторка Ірина Дацюк. За її словами, це подарунок місту з нагоди 136-ї річниці з дня народження Володимира Липинського, зроблений за кошти земляків.

Дошка складається із барельєфного зображення лікаря та таблички з коротким текстом.

Володимир Липинський народився 24 серпня 1887 року. Закінчив Краківський університет, здобувши медичну освіту. З 1920 року працював головним лікарем міського шпиталю в Луцьку. Як лікар спеціалізувався на венеричних та шкірних захворюваннях. Також займався приватною медичною практикою.

Володимир Липинський був залучений у комісію, яка стежила за станом здоров’я луцьких жінок легкої поведінки. Так, у доповіді лікаря за 1936 рік ішлося, що на той час в місті на обліку під наглядом перебували 100 повій.

Липинський також був членом Луцького лікарського товариства разом з іншими знаними лікарями міста того часу.

У 1927 році архітектор Олександр Лушпинський виконав проєкт будівлі для родини Липинських у Луцьку. Наступного року дім уже був споруджений. Це вілла з чотирма колонами на головному фасаді, кутовим балконом, з яких відкривався вигляд на вулицю. Особлива риса – дворівнева тераса, яка виходила у двір і з другого рівня якої відкривався вигляд на луг за будинком. Це одна із найкращих садиб тогочасного Луцька.
З конструкції і розміщення кімнат зрозуміло, що автор проєкту враховував усі побажання Липинського. Так, на другому поверсі запланували кімнату для самого лікаря і його дружини, окрема кімната – для двох дочок, ще одна – для сина, дві кімнати призначалися як учительська і гостьова. Половину першого поверху займала медична частина з почекальнею, лікарським кабінетом та ординаторською. Тут також була вітальня та столова з виходом на терасу у внутрішньому дворі. Кухня, комора, дві кімнати містилися на цокольному поверсі.

Читати ще: Луцькі вілли 1920-х. Елітний міський квартал для інтелігенції

У 1940 році його будинок був націоналізований. Обставини цього процесу невідомі. У списку будівель на націоналізацію Липинський фігурує як лікар і власник землі у Луцькому повіті. З 1944 року Володимир Липинський мешкав у Польщі, доля його родини маловідома. В наш час у цій будівлі розташований банк.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 24 Серпня 2023 17:12
зараз повій ніхто не лікує...
До дідо до дідо Показати IP 25 Серпня 2023 08:50
Тепер повії більш в політиці, в органах влади, тому потребують духовного, а не венерологічного лікування. А таких фахівців ще явно немає
Бабо до Дідо Показати IP 24 Серпня 2023 20:15
Бо в Луцьку повій нема, а якшо і трохи є - то здорові, як кобили ! Через те дохтори сидять без заробітку і не мають за шо хату збудувати !
внучок до Бабо до Дідо Показати IP 25 Серпня 2023 09:00
... є один гинеколог в місті, і лікує і клієнтів підгоняє!
Анатолій Показати IP 24 Серпня 2023 21:30
Право власності ніхто невідміняв, банк в цій будівлі перебуває Незаконно
Скульптор Показати IP 25 Серпня 2023 11:38
знову невдала робота Дацюк ( шкода, що вона досі творить
OLIA Bona Показати IP 27 Серпня 2023 13:14
До честі міста встановити пам'ятну дошку достойному її громадянину!
OLIA Bona Показати IP 27 Серпня 2023 14:36
Важливо, що власником будинку був рідний брат видатного ідеолога українського державотворення Вячеслава Липинського, а саме, головний лікар луцького шпиталю, достойний громадянин Луцька Володимир Липинський. який займався і приватною практикою як дерматолог і венеролог. Він залишив місту власний будинок, побудований за проєктом професійного архітектора - окрасу міського ландшафту - віллу з чотирма колонами. І зовсім не важливо, хто був серед пацієнтів лікаря: депутати чи бомжі, чиновники чи повії, він як пофесіонал, був зобов'язаний надавати лікарську допомогу кожному потребуючому. Велика подяка професійному волинському скульптору Ірині Євгенівні Дацюк за подарунок до Дня Незалежності України та Дня народження Володимира Липинського. Подяка нащадкам родини Липинських, які мешкають у Польщі, займають визначні посади і постійно донатять на нашу Перемогу!
OLIA Bona Показати IP 27 Серпня 2023 14:40
Титул ''скульптор'' самі собі присвоїли, чи випросили? Як там чорнобривці? Ростуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus