USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку виявили найбільше заражених бореліозом кліщів

11 Червня 2021 23:02
Цьогоріч на Волині зареєстрували 2 випадки хвороби Лайма – захворіли мешканці Горохівського району та м.Нововолинська.

Про це повідомляє ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Цьогоріч працівники лабораторного центру на Волині зібрали та дослідили близько 1800 кліщів. Збір проводився в рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах м.Луцька, м.Нововолинська, м.Ковеля, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського, Маневицького, Любешівського, Горохівського та Ковельського районів. У понад 10% виявлено збудники бореліозу,найбільше заражених кліщів у – м.Луцьку (20 %), Луцькому та Маневицькому районах (12 %).

Щодо зареєстрованих цього року випадків хвороби Лайма, то в одному випадку хворий виявив кліща після відвідування лісу у Горохівському районі, в іншому випадку жінка пов’язує своє захворювання з перебуванням на відпочинку в Закарпатській області.

В поточному році по медичну допомогу звернулися понад 100 осіб (в тому числі 32 дітей) з приводу укусів кліщами, а близько 60 лучан – з проханням дослідити кліща, вилученого з тіла після укусу. В 35 % було виявлено клітини морфологічно подібні до борелій – збудників хвороби Лайма. Присмоктування кліщів відбувалися на території лісопаркових насаджень, відпочинкових зон, дачних масивів та прибудинкових територій м.Луцька, Луцького, Горохівського, Ківерцівського районів.

Результати проведених досліджень свідчать про те, що на Волині сформувався стійкий осередок лайм-бореліозу.

Варто пам’ятати, що видаленого кліща не слід викидати, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон або іншу невелику скляну ємність та бажано віднести для лабораторного дослідження на визначення зараженості. Важливо щоб кліщ був цілим, непошкодженим та живим. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки матеріалу в лабораторію, кліща потрібно зберігати в умовах холодильника при +4-8*С не довше 3-х діб.

Лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснюється експрес-індикація борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Вартість дослідження становить 89,06 грн (в тому числі ПДВ – 14,84 грн).

Прийом кліщів та проведення лабораторних досліджень здійснюється в робочі дні (пн.- пт.) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактні телефони: 23-39-41, 23-39-60.

Для зручності громадян пункти прийому кліщів на дослідження відкрито за місцем розташування структурних підрозділів ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джек Показати IP 11 Червня 2021 23:27
А викропити не судьба?
Лучанка Показати IP 14 Червня 2021 13:12
Хто відповідає за обробку зелених насаджень від кліщів? Раніше обробляли парки акарицидними препаратами і люди могли спокійно відпочивати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus