USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку запрацював проєкт «єМалятко». Фото

25 Лютого 2020 15:53
25 лютого в Луцькому клінічному пологовому будинку презентували експериментальний проєкт «єМалятко», що передбачає комплексну послугу, яка надасть можливість кожній сім’ї отримати від держави десять послуг, пов’язаних із народженням дитини, за однією електронною заявою відразу в пологовому будинку.

Участь у презентації взяли заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська, голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко,виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, директорка Центру надання адміністративних послуг в місті Луцьку Лариса Карп’як, начальник Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції Юрій Добош, головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук.
Процес запуску «єМалятка» в Луцьку стартував 29 листопада 2019 року. А вже з 31 січня 2020 року молоді батьки мають змогу скористатися цією послугою в пілотному режимі та отримати вісім комплексних послуг за однією заявою, а саме: державну реєстрацію народження дитини із виданням свідоцтва про народження; визначення походження дитини; визначення належності новонародженої дитини до громадянства України; реєстрацію місця проживання новонародженого; призначення допомоги при народженні дитини; реєстрацію новонародженого в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків; внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням УНЗР; призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.
Проєкт «єМалятко» стартував у Луцькому клінічному пологовому будинку та у Волинському обласному перинатальному центрі. Станом на 25 лютого прийнято та опрацьовано 54 заявки, за якими заявлено та надано 259 послуг.

«Неймовірно вдячна тим людям, які причетні до запуску проєкту «єМалятко» на Волині, адже вони зробили все для того, аби громадяни відчували, що держава працює для них, – зауважила заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рабчинська. – Для нас людина є центром держави, і ми дуже хотіли б, щоб українці це відчували. Відтоді як в Україні запланували ввести таку електронну послугу, минуло майже три роки. Ми дізналися про досвід Канади, де таку послугу надають чотири в одному. В Україні над цим проєктом працює понад 130 людей і намагаються залучити якомога більше міст до участі в ньому, аби молоді батьки насолоджувалися життям і доглядом за діточками й не думали про збирання документів, не стояли в чергах. Неймовірно круто, що в Луцьку такі послуги надають адміністратори ЦНАПу – справжні фахівці, які мають досвід і роблять це найкраще».
З її слів, у міністерстві очікують, що з квітня до тих восьми послуг, які доступні наразі, додасться ще дві – реєстрація в реєстрі пацієнтів та видання посвідчення батьків багатодітної сім’ї, тобто батьки зможуть оформити увесь пакет документів на новонародженого просто в пологовому.

«Труднощі нас ніколи не лякали й не злякають, це для нас мотивація працювати ще краще, – наголосив Григорій Пустовіт. – Звісно, перепон на шляху до запуску проєкту було чимало, адже потрібно було привести до ладу нормативну та юридичну бази, узгодити документи, дії різних структур. Але найголовніше, що від цього виграли ми всі. Особливість «єМалятка» – те, що вперше послуга приходить до найменшого громадянина України. Це свідчить про те, що ми не створюємо додаткових проблем для молодих сімей, а робимо все для того, щоб на першому місці в них була дитина. Тож дякую за довіру, яку надали нашому місту у впровадженні цього проєкту».

«Сьогодні країна на етапі багатьох реформ. Проєкт «єМалятко» – це дуже правильна реформа, адже в її центрі – наймолодший громадянин України, – зазначила голова облради Ірина Вахович. – Міністерство цифрової трансформації іде в ногу з часом й акумулює не тільки послуги соціального спрямування, а має достатні перспективи для розвитку. Скориставшись нагодою, вітаю молодих батьків із поповненням у родинах і бажаю, щоб демографічна ситуація не лише області, а й усієї України покращувалася».

Під час презентації стало відомо, що долучитися до проєкту «єМалятко» вже зголосилися Володимир-Волинський, Нововолинськ, Ковель.
«У нашому суспільстві інститут сім’ї дуже міцний, – наголосив Юрій Добош. – Дуже втішно, що нарешті ми дочекалися того часу, коли відходимо від декларативних постулатів стосовно людини в центрі всього і вдаємося до конкретних дій. Проєкт «єМалятко» згуртував навколо себе велику кількість людей: міністерство цифрової трансформації, що стало тим локомотивом, який рухає проєкт уперед, міністерство юстиції, заклади охорони здоров’я, які долучилися, місцеву владу. Перед нами стоїть чимало викликів, та ми працюємо в турборежимі і я впевнений, що гідно з усім впораємося. Я радий за Луцьк, адже він входить до п’ятірки найрезультативніших міст. Недарма його було обрано як піонера в Західній Україні для втілення проєкту».
По тому молодим батькам, які були присутні на презентації, вручили свідоцтва про народження їхніх малюків, квіти, бейбібокси та пам’ятні сувеніри.
«Ми скористалися послугою «єМалятко» й змогли оцінити, наскільки це комфортно та зручно, адже документи на дитину оформили одразу в пологовому, – кажуть батьки новонародженої Полінки Дмитро та Юлія Ткачови. – Це наша перша довгоочікувана дитина, тож досвіду в оформленні таких паперів ще не мали. Дуже добре, що не довелося нікуди йти, адміністратори ЦНАПу, які тут працюють, все компетентно роз’яснили й оформили нам усі документи. Радимо всім молодим батькам скористатися послугою «єМалятко».

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus