USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку завершили перевірку укриттів: що кажуть рятувальники та жителі багатоповерхівок

7 Червня 2023 17:02
У Луцьку й Луцькому районі спецкомісії перевірили орієнтовно 1 000 найпростіших укриттів, сховищ та протирадіаційних укриттів.

Про це розповів Суспільному провідний інспектор Держслужби із надзвичайних ситуацій в області Владислав Самойленко.

В останній день перевірки захисних споруд, 6 червня, сховища в Луцьку обстежили 11 рейдових груп, до яких ввійшли рятувальники, поліцейські та комунальники.

На вулиці Гулака-Артемовського на дверях підвалів, які є найпростішими укриттями під час повітряних тривог, висять замки. Як сказав інспектор Владислав Самойленко, фіксують і укриття у вільному доступі, і зачинені приміщення, де ключі мають лише мешканці під'їзду чи будинку.
У сусідніх багатоповерхівках підвали теж зачинені. Зі слів головного інженера ЖКП №3 Володимира Михайловського, люди відчиняють підвал у випадку, коли лунає повітряна тривога.
«Як туди потрапити, якщо питання стоїть: є такі, що відкриті, є, де люди самі не хочуть відкривати. В них там велосипеди, ще якісь речі», – сказав чоловік.
Аби з'ясувати, чому укриття зачинене, члени комісії сконтактували з головою ОСББ.
«У мене немає ні документів на це укриття, нічого. Це коли почалася війна, ми з людьми просто облаштували собі невеличке приміщення, де ховалися», – сказала керівниця ОСББ телефоном.

У підвалі під'їзду на вулиці Гулака-Артемовського укриття облаштували власники квартир, розповів мешканець будинку Микола.
Це укриття у вільному доступі, не захаращене, там є світло, тож у випадку загрози люди можуть тут сховатися, зазначив Владислав Самойленко. Додав: якщо в найпростішому укритті перебуває більш як 50 осіб, то сховище мусить мати другий евакуаційний вихід.
«У разі повітряної тривоги люди можуть туди спуститися. За нашими рекомендаціями, воно має мати місця для сидіння», – каже інспектор ДСНС.

Читати ще: Скільки укриттів в Україні зачинені та непридатні ‒ повідомили перші результати перевірок

Поліцейські перевіряють, чи безпечно в укриттях, пояснює інспектор Луцького райуправління Нацполіції Іван Линюк.

«Забезпечуємо громадський порядок щодо виявлення підозрілих осіб, які, можливо, перебувають в підвалах. Це приміщення темне, туди без потреби люди нечасто ходять. Також щодо виявлення різних підозрілих предметів. Бо от зайшов, закинув, забув, не звернули увагу чи ще щось – і може бути якась неприємність», – додав поліцейський.

Керівникам ОСББ і управителям будинків рекомендують мати вільний доступ до укриттів у підвалах багатоповерхових будинків.

«Якщо ми зобов'яжемо всіх і будемо стежити, щоб були відчинені підвали – це також зростає ризик, що, можливо, будуть і безхатченки туди потрапляти, і будь-хто матиме вільний доступ. Можливо, будуть вбивства там ставатися або пожежі», – каже інспектор.

Як повідомили в ДСНС області, станом на 6 червня на території Волині обстежили 1980 захисних споруд і укриттів різного типу. Зауваження щодо функціонування сховищ відправлять органам місцевої влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 7 Червня 2023 18:41
То робота важлива, але є принципові і ключові питання ! Чому не названі посадовці міськради, які порозпродували підвальні приміщення, шо були призначенні для бомбосховищ, ПРУ і укриття лучан ? Скільки зникло з обліку таких приміщень ? Чому за злочинні і корупціїні дії вони не притягненні до відповідальності ? Назвіть, чи задовільняє кількість місць в укриттях їх справжній потребі ? Що зроблено від початку війни, щоби захистити всіх людей ? А той сюжет - то так, шоби не дорікнули, шо ніби нічого не робиться !
Анонім Показати IP 9 Червня 2023 00:53
Зі слів головного інженера ЖКП №3 Володимира Михайловського, люди відчиняють підвал у випадку, коли лунає повітряна тривога - брехня!!!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus